ΕΥΚ: “Επίσπευση γεωτρήσεων – Ενίσχυση προοπτικών τερματικού”


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις που θα ενισχύσουν την επιλογή δημιουργίας χερσαίου τερματικού, μετά την προσπάθεια επίσπευσης των ερευνητικών γεωτρήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη (ΑΟΖ) που εξήγγειλε ο Υπουργός Ενέργειας, δήλωσε η Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Τούλα Ονουφρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ. 

«Η προσπάθεια αυτή επίσπευσης του προγράμματος γεωτρήσεων, θα μας επιτρέψει να έχουμε πιο σύντομα κάποια δεδομένα τα οποία ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουν να ενισχύσουν την επιλογή μας για δημιουργία χερσαίου τερματικού», δήλωσε η κα. Ονουφρίου.  

Όπως είπε, η προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνει νέα γεώτρηση από την Noble στο οικόπεδο δώδεκα σύντομα, το ότι οι ENI/KOGAS αναμένεται να αρχίσουν τις γεωτρήσεις τους στο καλοκαίρι  2014, ενώ η TOTAL ετοιμάζεται για γεωτρήσεις το 2015. Πρόσθεσε ότι αφού γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα χρειαστεί και μια περίοδος για την αξιολόγηση των δεδομένων προτού γίνουν περαιτέρω σχεδιασμοί.

Προτάσσοντας ότι παραμένει ως η κύρια επιλογή και η επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να γίνει χερσαίο τερματικό υγροποίησης το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο, η κα. Ονουφρίου ανέφερε ωστόσο ότι με την επίσπευση του προγράμματος γεωτρήσεων, «θα έχουμε κάποιες σημαντικές εξελίξεις που αναμένεται να βοηθήσουν στους κατάλληλους σχεδιασμούς». 

Η κα. Ονουφρίου ανέφερε ότι η καλύτερη επιλογή για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων είναι αυτή που θα είναι πιο συμφέρουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της σε  μια μακροπρόθεσμη βάση, κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που θα επηρεάσουν τους τελικούς σχεδιασμούς μας. 

«Η επιλογή στην οποία στοχεύουμε ως ΚΔ είναι η κατασκευή τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό η οποία θα έχει πολλά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας, όπως η ευελιξία στη διάθεση του ΦΑ στις διεθνείς αγορές, το ότι η κατασκευή και λειτουργία του τερματικού θα δημιουργήσει ανάπτυξη και πολλές θέσεις εργασίας για αρκετά χρόνια, θα αναπτυχθούν συνεργασίες με γειτονικές χώρες στον τομέα της ενέργειας, και θα αναδείξει την Κύπρο ως κέντρο ενέργειας για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».

Σημείωσε ωστόσο ότι για να υλοποιηθεί ο στόχος του χερσαίου τερματικού, θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου, είτε κυπριακά είτε σε συνεργασία με γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ. 

Το θέμα της προπώλησης φυσικού αερίου,θα μπορούσε να εξεταστεί, όπως δήλωσε η κα. Ονουφρίου, σε ένα μεταγενέστερο στάδιο όταν θα υπάρχουν πιο συγκεκριμένα δεδομένα. 

«Το θέμα της προπώλησης είναι λίγο παρεξηγημένο. Στα πολύ αρχικά στάδια το να κοιτάει κάποιος τη δυνατότητα της προπώλησης δεν είναι οικονομικά επωφελές διότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αβεβαιότητες στο τί μπορεί να βρεθεί, με αποτέλεσμα το κόστος να το πληρώνει η ΚΔ γιατί δεν θα πάρει τις τιμές που θα μπορούσε να πάρει. Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο αυτά τα πράγματα θα εξεταστούν την κατάλληλη στιγμή, όταν έχουμε πιο συγκεκριμένα δεδομένα και θα αρχίσουμε να βλέπουμε τη διάθεση του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές». 

Συνδυασμός επιλογών για αξιοποίηση φυσικού αερίου

Αναφορικά με τις άλλες επιλογές που εξετάζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων όπως η συνεργασία με την Αίγυπτο, η κα. Ονουφρίου ανέφερε ότι σε μελλοντική φάση θα μπορούσε να υπάρξει και ένας συνδυασμός αυτών των πιθανών μεθόδων διοχέτευσης του φυσικού αερίου. 

«Θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι και να αντιλαμβανόμαστε τις διεθνείς εξελίξεις σε όλα αυτά τα θέματα και να μπορούμε να αξιολογούμε τις ευκαιρίες όπως εξελίσσονται. Μέσα  σε αυτά τα πλαίσια είναι καλό να διερευνούμε τις διάφορες πιθανότητες για να μπορούμε να κάνουμε τις επιλογές μας πάνω σε τεκμηριωμένη βάση», είπε. 

Σημαντικές προοπτικές μετά την κρίση στην Ουκρανία 

Τα γεγονότα στην Ουκρανία ανέδειξαν και πάλι τη σημασία της πιθανής τροφοδότησης φυσικού αερίου από την περιοχή της Κύπρου προς την Ευρώπη, έτσι ώστε να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, όπως ανέφερε η κα. Ονουφρίου. 

«Είναι μια σημαντική προοπτική και πρέπει να δούμε  τα δεδομένα συνολικά για να δούμε την καλύτερη πορεία που μπορούμε να ακολουθήσουμε», ανέφερε.  

Σημείωσε ότι τα διεθνή δεδομένα  μεταβάλλονται διαρκώς, όπως μεταβάλλονται και τα δεδομένα της Κύπρου στον τομέα των Υδρογονανθράκων.  

Σχολιάζοντας την  ποσότητα υδρογονανθράκων (στα 4 τρισ. Κυβικά πόδια) που έχει εξευρεθεί μέχρι τώρα στην κυπριακή ΑΟΖ και είναι μικρότερη απ` ότι αναμενόταν, η κα. Ονουφρίου ανέφερε ότι πάντοτε υπάρχουν αβεβαιότητες στην έρευνα και εξόρυξη των υδρογονανθράκων αλλά και αλλαγές στο διεθνές σκηνικό οι οποίες πρέπει να αξιολογούνται και να λαμβάνονται υπόψη στους σχεδιασμούς . 

Όπως είπε, μπορεί σε κάποια χρόνια να γίνουν ανακαλύψεις οι οποίες να είναι πολύ σημαντικές και να αλλάξουν το σκηνικό, τόσο σε συνδυασμό με τις ανάγκες τις Ευρώπης όσο και διεθνώς. 

Στο τραπέζι και το πετρέλαιο

Αναφορικά με την πιθανότητα εξεύρεσης πετρελαίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, η κα. Ονουφρίου ανέφερε ότι υπάρχουν προοπτικές, αλλά είναι υπό αξιολόγηση  το ποιές κινήσεις είναι πιο κατάλληλο να γίνουν πρώτα. 

«Σε αυτή τη φάση οι γεωτρήσεις άρχισαν να προγραμματίζονται για φυσικό αέριο. Κάποια στιγμή μελλοντικά πιθανώς στο πρόγραμμα να μπουν και οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο».

Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες επεξεργάζονται η καθεμία τα δεδομένα τους, τα σεισμογραφικά δεδομένα και αξιολογούν τις πιθανότητες επιτυχίας, είτε για φυσικό αέριο, είτε για πετρέλαιο. Με βάση αυτές τις αξιολογήσεις προτείνεται το πρόγραμμα γεωτρήσεων, το οποίο μελετά και η ΚΔ και λαμβάνονται οι αποφάσεις σε συνεργασία. 

Να αξιοποιήσουμε τα πιο δυνατά μυαλά στον τομέα των υδρογονανθράκων 

Το νέο Συμβούλιο της ΕΥΚ το οποίο διορίστηκε τον περασμένο μήνα με επικεφαλής την κα. Ονουφρίου βρίσκεται ακόμα στη φάση της ενημέρωσης. 

«Θεωρούμε πολύ σημαντικό το να έχουμε μια πλήρη και σαφή ενημέρωση ως Συμβούλιο της ΕΥΚ για τα θέματα αυτά καθώς και για τους ρόλους και αρμοδιότητες της ΕΥΚ, έτσι ώστε να μπορέσουμε πάνω σε αυτή τη βάση, να κάνουμε τον κατάλληλο προγραμματισμό», ανέφερε η κα. Ονουφρίου. 

Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτή την αρχική ενημέρωση και ανάλυση των θεμάτων, τον κατάλληλο σχεδιασμό αλλά και μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, στόχος είναι η αξιοποίηση της σημαντικής εμπειρογνωμοσύνης των μελών του ΔΣ στο να δώσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη προς τη χώρα μας σε αυτό το πολύ σημαντικό τομέα.

Η βασική διαφορά της ΕΥΚ με την προκάτοχό της ΚΡΕΤΥΚ, είναι ότι όλα τα μέλη του Συμβουλίου είναι μη εκτελεστικά και η ΕΥΚ  ενεργεί με βάση την πολιτική και τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ενέργειας.

Ερωτηθείσα για το πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της νέας εταιρείας στη διαμόρφωση της πολιτικής γύρω από τους υδρογονάνθρακες, η κα. Ονουφρίου παρέπεμψε στις αρμοδιότητες της νέας εταιρείας, που όπως είπε «έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα στις διάφορες δραστηριότητες».

Συγκεκριμένα η ΕΥΚ αναλαμβάνει την προώθηση και πώληση του μεριδίου των υδρογονανθράκων που αναλογούν στην Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με το Συμβόλαιο του Αναλογικού Καταμερισμού (ΣΑΚ) που έχει υπογραφεί με τις εταιρείες. Επίσης συμμετέχει ως παρατηρητής στις διάφορες επιτροπές διαχείρισης που πρέπει να υπάρχουν σύμφωνα και πάλι με το ΣΑΚ. Παράλληλα συμμετέχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του τερματικού και στις διαδικασίες αξιολόγησης της εμπορευσιμότητας των ανακαλύψεων  και πιθανές επιλογές για την ανάπτυξη τους για καλύτερη αξιοποίηση τους προς όφελος της ΚΔ. 

Πηγή: ΚΥΠΕ