Φοιτητικά χρόνια, η “Μικ Τζάγκερ” περίοδος της ζωής μας

 

{loadposition ba_textlink}

Επανάσταση υπό μορφή Μάτζικα Ντε Σπελ

Μην ακούς τι τραγουδάει η Βίσση σε γραφόμενα Καρβέλα ότι τα μαθητικά τα χρόνια δεν τα αλλάζεις με τίποτα. Φυσικά ως μαθητής θα έχεις ωραίες αναμνήσεις άξιες θύμησης και αναφοράς σε ολόκληρη την ενήλικη ζωή σου. Σίγουρα όμως στο χρονοντούλαπο της μνήμης θα υπάρχει μια καθηγήτρια που είτε σου έχει κάνει παρατήρηση για τον εάν οι κάλτσες σου δεν εμπίπτουν στα χρώματα, που δεν είναι καν χρώματα αλλά σκιές, του μαύρου και του άσπρου, είτε για το κόψιμο ή την ανυπαρξία κοψίματος των μαλλιών σου που τείνουν να μοιάζουν με τη σκούπα της Μάτζικα Ντε Σπελ, όχι γιατί σε κολακεύουν αλλά γιατί έτσι γουστάρουν οι εφηβικές σου ορμόνες που ψάχνουν απεγνωσμένα ένα είδος επανάστασης.

Τελετές αποφοίτησης-Καρβέλας σημειώσατε Χ

Ερχόμενοι πάλι στη μορφή Καρβέλας, αν ο Καρβέλας είχε το κουράγιο να συνταιριάξει τις λέξεις έτσι ώστε να αναφέρετε στη φοιτητική ζωή χωρίς τη χρήση μπιπ σίγουρα το άσμα περί μαθητικών χρόνων θα έμεναν κλεισμένα στο 1ο συρτάρι του γραφείου του και θα το ανακαλύπταμε τυχαία μετά το θάνατο του. Αν και οι καθηγητές και οι καθηγήτριες μουσικής, καθώς και οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που επιμελούνται των τελικών εορτών θα είχα να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο μουσικό κενό για το πώς θα έκλειναν μουσικά τη τελετή αποφοίτησης των τελειόφοιτων της κάθε σχολικής βαθμίδας.

Η Μικ Τζάγκερ περίοδος της ζωής μας

Ας αφήσουμε όμως τη συνεχή αναφορά στον Καρβέλα, γιατί κρίμα είναι, μέρες διακοπών που είναι, να φταρνίζεται με τη συχνότητα των συσπάσεων ετοιμόγεννης γυναίκας και ας έρθουμε στο προκείμενο μας που είναι τα φοιτητικά τα χρόνια που δεν θα τα αλλάζεις με τίποτα. Εάν μπορούσαμε να προσωποποιούσαμε τα φοιτητικά χρόνια θα λέγαμε ότι είναι η περίοδος Μικ Τζάγκερ της ζωής μας. Και μην πάει ο νους σας στο πονηρό και στην έντονη ενεργητική σεξουαλική ζωή του Μικ, αλλά στην αιώνια εφηβεία και στην ενεργητικότητα που χαρακτηρίζει ένα ενήλικα ετών 72.

Από τα μπιμπίκια στην ενηλικίωση

Η φοιτητική ζωή είναι η μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή, επί της ουσίας είσαι ένας αιώνιος έφηβος που αναλαμβάνει μέρος των ευθυνών ενός ενήλικα. Εάν οι οικονομικές συνθήκες στο επιτρέπουν και οι απόψεις των γονιών σου δεν σου δημιουργούν μια μορφή (κατα)πίεσης επιβάλλοντας σου να παραμείνεις εντός και αποφασίσεις να σπουδάσεις εξωτερικό τότε θα δεις τον εαυτό σου να μεταλλάσσεσαι. Από το μπιμπικιασμένο παιδί της εφηβείας σε ένα νεαρό ενήλικα που αναλαμβάνει ευθύνες προβληματίζεται, συνυπάρχει, επιβιώνει και περνά καλά στη καινούργια γι’ αυτό νοοτροπία της χώρας που τον φιλοξένει.

Η μοναδικότητα μου, η μοναδικότητα σου, η μοναδικότητα μας

Οι σπουδές πέρα από τα σύνορα του μικρόκοσμου μας, εάν φυσικά δεν πας προκατειλημμένος και «γκετοποίηθεις» κάνοντας παρέα με άτομα μόνο από τη χώρα σου, σου δίνουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσεις τον τρόπο σκέψης σου. Θα ανακαλύψεις ότι η διαφορετικότητα, και δεν ομιλώ για τη διαφορετικότητα της σεξουαλικότητας, αλλά για τη διαφορετικότητα της σκέψης, της εικόνας δεν είναι κάτι μεμπτό. Αλλά προέρχεται από την εγκεφαλικά επεξεργασμένη κοσμοθεωρία του κάθε ατόμου που έχει αντιληφτεί τη μοναδικότητα του ενώ εσύ μέχρι πρότινος λειτουργούσες σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που καλλιεργούσε την ομοιομορφία σε ένα ατελές, που λόγο αυτής της ατέλειας του μπορεί να χαρακτηριστεί όμορφος, κόσμο.

Οι πρωτοξαδέρφες της Παπαρήγας

Θα περάσεις ώρες προσπαθώντας να καταλάβεις πως λειτούργει το πλυντήριο ή εάν είναι φυσιολογικό να μετακινείτε ενώ βρίσκεται σε λειτουργία, θα κάψεις φαγητά στην προσπάθεια σου να φας κάτι που να μοιάζει με σπιτικό φαί, θα έχεις πεθυμήσει μέχρι και τα όσπρια της μάνας σου και θα μπουχτίσεις από τα μακαρόνια, τα τοστ, τα δημητριακά και τα φαγητά του ντελίβερι. Στις εξετάστηκες περιόδους θα μοιάζεις με τρόφιμο ψυχιατρείου, οι κοπέλες με πρωτοξαδέρφες της Παπαρήγας μιας και το φρύδι θα έχει φτάσει μέχρι το μάτι και δεν θα έχεις καθαρό ποτήρι ούτε για δείγμα. Όμως, μέχρι το τελευταίο έτος, το πλυντήριο δεν θα μοιάζει με μπαμπούλα, θα μαγειρεύεις αξιοπρεπέστατα σε σημείο που θα καλείς στο σπίτι σου και φίλους για φαί. Όσον αφορά την περίοδο της εξεταστική σ’ αφήνω να ανακαλύψεις από μόνος σου αν η κατάσταση σου θα βελτιωθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Το παρεάκι μου και γω

Την περίοδο των φοιτητικών χρόνων θα καταλάβεις την έννοια της παρέας, πως είναι να έχεις στέκι και πως είναι συζητάς μέχρι το πρωί περί ανέμων και υδάτων κάνοντας όνειρα για το πως θα ανακαλύψεις την πατέντα που θα σας κάνει πλούσιους ή πως θα αναπτύξεις το επιχειρηματικό πλάνο που έχεις στο νου. Η ζωή σου θα είναι ένα συνεχόμενο ταξίδι κυριολεκτικά και μεταφορικά, θα νιώσεις την ανάγκη να εκμεταλλευτείς την κάθε ευκαιρία για φοιτητικές εκδρομές με χαμηλά κόστα μέχρι και να συνεχίσεις τις σπουδές σου για κάποιο διάστημα σε άλλη χώρα μέσω του Erasmus. Θα ανακαλύψεις πως είναι να ξενυχτάς για να παραδώσεις μια εργασία και πως είναι να ψάχνεις μαζί με την παρέα το σπίτι σου γιατί ήπιες λίγο παραπάνω και έχασες το δρόμο.

Money makes the world go round

Πάνω από όλα όμως θα αποκτήσεις μια ενήλικη στάση στο θέμα των χρημάτων αφού θα μάθεις να ζεις με το οποιοδήποτε ποσό μπορούν να σου στείλουν οι γονείς σου, ή με το οποιοδήποτε ποσό σου δίνει η δουλειά σου, εάν θα είσαι ένας από τους ήρωες της καθημερινότητας μας που καταφέρνουν να σπουδάζουν και να δουλεύουν μαζί. Με αυτό το ποσό θα ξέρεις ότι για ένα μήνα θα πρέπει να πληρώσεις, ενοίκιο, κοινόχρηστα, ηλεκτρική, νερό, συγκοινωνίες και θα πρέπει να ζήσεις με ότι σου έχει απομείνει και το σημαντικότερο θα μάθεις τη χαρά της τακτικής συγκοινωνίας και το να μην έχεις άγχος που να μπαρκάρεις, δεν έχω λεφτά για βενζίνη κτλ κτλ

Άσε τον μαθητή πίσω σου

Όποια κι αν είναι η επιλογή σου, όπως και αν στα φέρει η ζωή, γιατί κάποιοι παράγοντες καλώς ή κακώς δεν εξαρτούνται πάντα από εμάς και τους γύρω μας, φρόντισε ως φοιτητής να μάθεις, να ζήσεις, να ταξιδέψεις πέρα από τα καλούπια που σ’ έμαθαν να σκέφτεσαι ως μαθητής.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!