Γιατί η Τουρκία ”πλεύρισε” την ΕΝΙ και όχι άλλη εταιρεία;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κίνηση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ στην οποία δραστηριοποιείται η ιταλο-κορεατική εταιρεία ENI-KOGAS αποτελεί προσπάθεια για κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη και ιδιαίτερη, τόσο για την Κύπρο και την Τουρκία χωριστά, όσο και σχετικά με τον ρόλο τους στο ευρύτερο γεω-πολιτικό σκηνικό.

Η κίνηση, βεβαίως, έχει προκαλέσει σωρεία σχολίων, αναλύσεων και συμπερασμάτων, ωστόσο καλό θα ήταν να αναλογιστεί κανείς τρία εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία, που οφείλει να χρησιμοποιήσει στην βάση κάθε σκέψης και στρατηγικής.

Πρώτον: Γιατί η Τουρκία στόχευσε τα οικόπεδα 2, 3 και μέρος του 9 στα οποία δραστηριοποιείται η ENI και όχι σε κάποιο άλλο, όπως το οικόπεδο 12 της Noble, το οποίο είναι Αμερικανικών συμφερόντων, ή παραπλεύρως σε περιοχή της Ισραηλινής Delek; ‘Η ακόμη ακόμη στα 10 και 11 της γαλλικής Total;  

Δεύτερον: Ο πόλεμος της Ουκρανίας είχε σαν άμεση συνέπεια την προσπάθεια της Ε.Ε. να αναζητήσει μια νέα χώρα διαμετακομιστικού φορέα ως προς το Φυσικό Αέριο από την Κασπία και την Μέση Ανατολή. Συνεπώς, γιατί η Τουρκία δεν αναλογίζεται τις συνέπειες των προβλημάτων που της επιφέρει μια τέτοια κίνηση; Πρόβλημα αξιοπιστίας και σταθερότητας για την Τουρκία σε αυτήν την φάση μπορεί να πλήξει τομείς καίριους για το μέλλον της γειτονικής χώρας.

Τρίτον: Η κατάσταση στις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, (που σε αυτήν την φάση ίσως να είναι και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον Ταγίπ Ερντογάν) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, πέραν του να επιδειχθεί η Τουρκία ότι εκείνη «κάνει κουμάντο», τόσο στα σύνορά της αλλά και στο εσωτερικό της όποτε το θελήσει. 

Τελικά, όμως είναι έτσι;

Σε αυτήν την φάση, το βέβαιον είναι πως η Κύπρος δεν θα αφήσει την Τουρκία να κάνει ό,τι εκείνη θεωρεί πως την συμφέρει προκειμένου να επωφεληθεί από τους φυσικούς πόρους, τους υδρογονάνθρακες και κυρίως τα έσοδα από αυτά, όταν και όποτε έλθουν. Εχει λάβει εξαιρετική στήριξη από διάφορες πλευρές, καθώς το ΦΑ ανήκει στο αναγνωρισμένο Κράτος, αλλά φυσικά και δεν θα είναι το μόνο που θα επωφεληθεί, επί της ουσίας, όμως, καμια έμπρακτη δράση προς την προκλητική πολιτική των Τούρκων, αν και σε παρασκηνιακό επίπεδο, οι πληροφορίες του 24Η αναφέρουν ότι υπάρχει σειρά διπλωματικών ενεργειών, που δύσκολα αποκαλύπτονται.

Η αδιαλλαξία τόσο από την Κυπριακή, όσο και από την Τουρκική πλευρά είναι δεδομένες, (αν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίσει πώς θα αντιδράσει η Διεθνής Κοινότητα). Οπως και το γεγονός των τεράστιων διαφωνιών ανάμεσα σε Τουρκική και τ/κ πλευρά. 

Οσο για το εάν η Κύπρος διαθέτει πλωτά μέσα για να απαντήσει σε όποια πρόκληση… αυτό δεν μένει παρά να φανεί.

Follow me on fb twitter