Γκρίζα δάνεια και περίεργα μπόνους σαρώνουν το τραπεζικό σύστημα

Του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου

Η επιτροπή Θεσμών της Βουλής εξέτασε νωρίτερα σήμερα το θέμα των μπόνους που δόθηκαν εν μέσω κρίσης καθώς και τα γκρίζα δάνεια που δόθηκαν από το Συνεργατισμό, την Ελληνική Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, σωματεία, διευθυντές δς οργανισμών και επιχειρηματίες. Κατά την πολύωρη συνεδρία της επιτροπής, ζητήθηκε από όλους τους καλεσμένους και των τεσσάρων οργανισμών να καταθέσουν γραπτός τα στοιχεία τα οποία κατέχουν και αφορούν στην παραχώρηση δανείων που δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις, που είναι μη εξυπηρετούμενα, τα οποία δέχτηκαν προνομιακή μεταχείριση και τα οποία δεν τοκίζονταν από το τρέχον επιτόκιο καθώς και δάνεια τα οποία έχουν διαγραφεί και αφορούν νομικά και φυσικά πρόσωπα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης εξήγησε ενώπιον των καλεσμένων πως σκοπός της επιτροπής είναι να εντοπιστούν κάποια δάνεια είτε ύποπτα είτε ευνοϊκά είτε προνομιακά είτε χαριστικά κτλ. «Θα πρέπει να δούμε», τόνισε, «τι στοιχεία θέλουμε από τον Συνεργατισμό. Να ζητήσουμε γραπτώς τα στοιχεία που θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχουμε ενώπιων μας. Κάποιοι μιλούσαν για αδιαφάνεια και ότι η Επιτροπή δεν δίνει τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της. Η Επιτροπή θέλει τα στοιχεία για να τα επεξεργαστεί και να τα εξετάσει η ίδια και δεν προτίθεται να τα δώσει σε κανέναν άλλο τμήμα για χρήση εκτός κοινοβουλίου δίχως νομική γνωμάτευση», κατέληξε.

Λαϊκή Τράπεζα
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της επιτροπής από τον πρόεδρο της Δημήτρη Συλλούρη, τα ποσά αυτά για τα δάνεια είναι τεράστια και αφορούν ένα αριθμό γύρω στα 25 άτομα. Παράλληλα όπως αναφέρθηκε, η επιτροπή έλαβε ήδη κάποια στοιχεία για συμβούλους των δύο μεγάλων τραπεζών, ενώ από τη Λαϊκή Τράπεζα έλαβαν στοιχεία και για τα bonus που δίνονταν σε διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας, πράγμα το οποίο ζήτησαν να γίνει και από την Τράπεζα Κύπρου, ενώ τα μέλη της επιτροπής διαπίστωσαν πως στη Λαϊκή Τράπεζα δεν εφαρμοζόταν συγκεκριμένη πολιτική στην παροχή bonus με αποτέλεσμα να δίνονται εξωφρενικά bonus εκατομμυρίων. Αναφορά έγινε σε συγκεκριμένη περίπτωση που αφορούσε παραχώρηση μπόνους ύψους 1,8 εκ. ευρώ για το 2009 σε στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας. Μετά από παρέμβαση του τέως CEO της Λαϊκής Τράπεζας, Χρήστου Στυλιανίδη, βουλευτές και η διαχειρίστρια της Λαϊκής, Άντρη Αντωνιάδου, τοποθετήθηκαν ξεκαθαρίζοντας ότι όντως δόθηκαν τέτοια μπόνους παρά την οικονομική κρίση.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης για τη Λαϊκή Τράπεζα, αναλώθηκε στο θέμα της εμπλοκής του οργανισμού με τη Μονή Βατοπεδίου με την επιτροπή να ζητά να διερευνηθεί κατά πόσο η Λαϊκή Τράπεζα ζήτησε να της αποπληρωθούν τα δάνεια που έδωσε στη Μονή Βατοπεδίου. Κατατέθηκε κατάλογος δανείων που παραχωρούνταν σε διοικητικούς συμβούλους των τραπεζών για τον οποίο πρέπει να εξεταστεί πόσα από αυτά είναι επισφαλή και που κατατίθεντο τα λεφτά που λαμβάνονταν από τα δάνεια. Ενδεικτική ήταν η παραδοχή οικονομικού διαχειριστή των επενδύσεων της Μονής Βατοπεδίου, όταν ρωτήθηκε για τις διαδικασίες των χορηγήσεων  από την Μαρφίν Εγνατία, όταν απάντησε μην απευθύνεστε σε μένα αλλά σε αυτούς που μας τα έδιναν.

Τράπεζα Κύπρου
Στη συνέχεια η Επιτροπή Θεσμών εξέτασε το θέμα της Τράπεζας Κύπρου, στην παρουσία του πρώην πρόεδρου Θεόδωρος Αριστοδήμου καθώς και του πρώην πρόεδρου, Ελευθέριου Ιωάννου. Ο πρόεδρος την Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως εδώ καιρό έχουν ζητηθεί στοιχεία για δάνεια που δόθηκαν σε διοικητικούς συμβούλους ή άλλα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου είτε είναι ευνοϊκά είτε δεν είναι. «Ζητήσαμε ακόμη στοιχεία για δάνεια ευνοϊκά σε πρόσωπα εκτός τραπεζών. Έχω υπόψη μου για συγκεκριμένο πρόσωπο που πήρε ευνοϊκό δάνειο. Είτε έχει γίνει αναδιάρθρωση με ευνοϊκό τρόπο. Παράλληλα, θέλουμε τα στοιχεία που αφορούν τα μπόνους που πήραν στελέχη της Τρ. Κύπρου κατά τα χρόνια της κρίσης». Στην τοποθέτηση του ο Ανδρέας Κυπριανού ζήτησε στοιχεία για προνομιακά δάνεια σε δήμους, κόμματα, αθλητικά σωματεία και κάθε άλλο νομικό πρόσωπο πήρε δάνειο με προνομιακή μεταχείριση.
Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου οφείλει να απαντήσει και γιατί άργησε να απαντήσει σε ερωτήματα που τέθηκαν για χορήγηση δανείων εδώ και ενάμιση χρόνο».
Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ τα Τρ. Κύπρου, Θεόδωρος Αριστοδήμου, ανέφερε πως θα δοθούν στοιχεία που θα αφορούν τις χορηγήσεις δανείων, ενώ αναφερόμενος σε χορηγήσεις δανείων για αγορά μετοχών το ΔΣ είχε συγκεκριμένη θέση για μη παραχώρηση τέτοιων δανείων. Ο εσωτερικός ελεγκτής της Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Τσολάκης τόνισε ότι τα στοιχεία θα αποσταλούν το συντομότερο δυνατόν. Η Επιτροπή απάντησε ότι χρειάζεται τα στοιχεία εντός 15 ημερών.

Ελληνική Τράπεζα
Κατά την πρώτη εξέταση που έγινε στην Ελληνική Τράπεζα οι βουλευτές της επιτροπής ζήτησαν να δοθούν τα στοιχεία που αφορούν τη χορήγηση δανείων προς τραπεζίτες, πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες ή ακόμη και κόμματα ή συλλόγους.
Κατά την τοποθέτηση του ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκης Κεραυνός, εξήγησε στην επιτροπή πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν δόθηκαν μπόνους στην Ελληνική προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο, δεν είναι στην κουλτούρα του οργανισμού. «Αντιλαμβανόμαστε», πρόσθεσε, «τις συνθήκες και έχουμε πάντα συνετή διαχείριση των οικονομικών μας και των ευρύτερων καταστάσεων». Σημείωσε πως δεν δόθηκαν δάνεια σε συνδεδεμένα πρόσωπα. Εάν δόθηκαν δάνεια στον αναπτυξιακό τομέα, είπε, θα πρέπει να εξεταστούν οι γενικές συνθήκες. Πρόσθεσε παράλληλα πως δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις δεν δίνονταν και το βασικότερο δεν είναι όμως οι εξασφαλίσεις αλλά να υπάρχει ροή εσόδων για αποπληρωμή του δανείου. Υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική για τη διαγραφή δανείων. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφασίσει ένα και μόνο άτομο για ένα προβληματικό δάνειο, κατέληξε.

Επιστολή στο Συνεργατισμό
Σε ότι αφορά το συνεργατισμό ο οποίος εξετάστηκε πρώτος από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αποφασίστηκε όπως αποστείλει επιστολή στο συνεργατισμό από τον οποίο θα ζητούνται στοιχεία για δάνεια πολιτικών προσώπων που δεν έχουν εξασφαλίσεις, που δεν εξυπηρετούνται, που δόθηκαν με προνομιακή μεταχείριση με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά και για διαγραφή δανείων πολιτικών και διοικητικών συμβούλων του συνεργατισμού. Παράλληλα θα ζητηθούν στοιχεία για δάνεια που παραχωρήθηκαν σε δήμους, νομικά και φυσικά πρόσωπα, και πως λειτούργησε ο συνεργατισμός σε σχέση με τις δανειοδοτήσεις. Εκ μέρους του συνεργατισμού ο Ευθύμιος Πανταζής ανέφερε πως δεν υπάρχουν δάνεια με πιο χαμηλά επιτόκια και διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσουν το αίτημα της επιτροπής.

Σύσταση της λειτουργίας αρχείου επεξεργασίας δεδομένων
Ο πρόεδρος της επιτροπής ανέγνωσε επίσης επιστολή του διευθυντή του τμήματος εποπτείας και ρυθμίσεων τραπεζικών ιδρυμάτων της ΚΤ Γιάγκου Δημητρίου, προς τον επίτροπο προσωπικών δεδομένων Γιάννο Δανιηλίδη, με την οποία τον ενημερώνει για τη σύσταση της λειτουργίας αρχείου επεξεργασίας δεδομένων.
Όπως αναφέρει η επιστολή, η Κεντρικής Τράπεζα ως υπεύθυνος επεξεργασίας γνωστοποιεί τη σύσταση και λειτουργία αρχείου επεξεργασίας και την κατάθεση στοιχείων στη βουλή και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
«Αντιλαμβανόμαστε, ότι δεδομένα από το συγκεκριμένο αρχείο τα οποία θα κατατεθούν από την ΚΤ στη βουλή, ενδέχεται να υποστούν μεταγενέστερη επεξεργασία για σκοπούς άσκησης των εξουσιών του διευθυντή του ΤΕΠ», σημειώνεται. Τονίζεται τέλος ότι λόγω της πρακτικής που έχει ακολουθήσει το γραφείο προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε σχέση με τη γνωστοποίηση άλλων αρχείων από την ΚΤ, ζητά να επιβεβαίωση κατά πόσο η γνωστοποίηση είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του νόμου.