Γνώρισε και διεκδίκησε τα δικαιώματα για ίση εκπροσώπηση Αντρών- Γυναικών (vids)

Του Ιάκωβου Ιακώβου

Ενώ ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης και την εποχή όπου θεωρούμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για όλους το ίδιο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται.

Η ισότητα του φύλου στο σήμερα αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Κάτι το όποιο φυσικά δεν ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Παρόλο που η ισότητα έχει καταχωρηθεί ως νομική πράξη στην πραγματικότητα κάθε άλλο από αυτό ισχύει.

Δείτε στο video την εξωτερική αλλά και εσωτερική κατάσταση της γυναίκας θύμα της βίας.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της ActionAid ανά το παγκόσμιο οι γυναίκες είναι αυτές που βιώνουν την σκληρότερη μορφή κοινωνικής, σεξουαλικής βίας και οικονομικής βίας.

Δεν είναι τυχαίο το βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το όποιο εκδόθηκε το 1903 ” Η Φόνισσα”.

Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται η θεωρία η όποια εγκαθιδρύθηκε στο μυαλό μιας γυναίκας για την ζωή και τη θέση των γυναικών στην Κοινωνία.

 Η θεωρία της ότι αν μια γυναίκα (ένα κορίτσι) είναι φτωχή τότε θα φέρει δυστυχία στην οικογένεια της ήταν μια de facto ανάλυση της κοινωνίας που υπήρχε. 

Ένα αιώνα μετά και ορισμένες ίδιες αντιλήψεις έχουν παραμείνει ίδιες.

Παγκοσμίως αυτή την στιγμή 40 εκατομμύρια γυναίκες ,σύμφωνα με την Γαλλική Εφημερίδα Le figaro, εξαναγκάζονται να βγουν στην Πορνεία ενώ το 70% των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχιας είναι γυναίκες. 

Αυτά τα νούμερα ίσως να φαίνονται μακρινά για τα Κυπριακά δεδομένα αλλά υπάρχουν μπροστά μας. 

Η εδώ και πολλά χρόνια ανυπαρξία των πολιτικών αποφάσεων είτε από το κράτος είτε από την Κοινωνία για την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων έχει οδηγήσει την Κύπρο πολλές φορές στο κατώφλι του δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα μη τήρησης των Ευρωπαϊκών οδηγιών για τα ίσα δικαιώματα.

Χαρακτηριστικά όσα αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα “Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητα των Φύλων” Mikael Gustafsson.

“Παρά τις πολλές επιτυχίες στη χειραφέτηση των γυναικών πολλά θέματα σε όλους τους τομείς της ζωής εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά ζητήματα στα όποια οι γυναίκες δεν έχουν ισότιμη μεταχείριση.”

Δείτε το video από το END IT movement και διερωτηθείτε “Θα ψώνιζες ποτέ έναν άνθρωπο;”

Το 24h επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών Σουζάνα Παύλου η όποια μας μίλησε για την Σύμβαση κατά της Βίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Σύμβαση παρά τις υποσχέσεις δεν έχει ακόμα υπογραφεί από την Κύπρο ή όποια αναλογίζεται το οικονομικό κόστος και όχι το ανθρώπινο κόστος από την μη υπογραφή της Σύμβασης.

Το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών είναι μια συμμαχία γυναικών που έχουν ως στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των Γυναικών. Είναι κομμάτι του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών που είναι μια πανευρωπαϊκή Οργάνωση που έχει έδρα τις Βρυξέλλες το όποιο έχει 2,500 μέλη και οργανώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών είναι η άσκηση πολιτικών πιέσεων για θέματα ισότητας μεταξύ Αντρών και Γυναικών. 

Επίσης ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις πολιτικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των Γυναικών.

Ένα παράδειγμα είναι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βία κατά των Γυναικών και την ίση συμμετοχή Αντρών και Γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αφορμή για την συνομιλία με την κ. Παύλου αποτέλεσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας του Λόμπι Γυναικών για προώθηση της εκστρατείας για υπογραφή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (Σύμβαση κατά της Βίας). 

Η ίδια εκδήλωση έγινε παράλληλα σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες. 

Όπως μας ανάφερε η κ. Παύλου “Οργανώνουμε σεμινάρια, συνέδρια, δράσεις για ευαισθητοποίησης του κοινού. Οι περισσότερες δράσεις του Λόμπι έχουν να κάνουν κατά της βίας των γυναικών και την ίση συμμετοχή αντρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.”

Σε ερώτηση κατά πόσο η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ,όπως ειθίσταται να ονομάζεται η σύμβαση κατά της Βιας, είναι το ιδανικότερο μέσο για την επίτευξη του στόχου κατά της βίας εναντίων των γυναικών η κ. Σουζάνα Παύλου μας απάντησε ότι “Η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θεωρούμε ότι είναι το πιο προοδευτικό εργαλείο που υπάρχει στην Ευρώπη”

Όπως μας ανάφερε είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η Σύμβαση είναι από το Συμβούλιο της Ευρώπης και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού εδώ και πολλά χρόνια το Κυπριακό καθώς και το Ευρωπαϊκό Λόμπι γυναικών ζητά οδηγία για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απάντηση που παίρνουν από την ΕΕ είναι ότι είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να νομοθετήσει και να υλοποιήσει μέτρα για την καταπολέμηση της Βίας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το πρώτο που πέρασε αυτή τη σύμβαση η όποια θα είναι και νομοθετικά δεσμευτική εφόσον το κυρώσουν 10 χώρες κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου όπως μας ανάφερε η κ. Παύλου “δήλωσε στις 25 Νοεμβρίου στην συνάντηση της Επιτροπής Ίσον δικαιωμάτων ότι γίνεται μελέτη επί της Σύμβασης.”

Παρόλο που είπε ότι η μελέτη θα κρατούσε δύο Εβδομάδες “έχουν ήδη περάσει 2 εβδομάδες και δεν έχει δημοσιοποιηθεί προς αυτούς η μελέτη”

Αποτρεπτικό στοιχείο για τη υπογραφή η όχι της Σύμβασης κατά της Βίας θα αποτελέσει το Οικονομικό μέρος. Όπως μας ανάφερε η κ. Σουζάνα Παύλου στη Σύμβαση προβλέπονται οι δράσεις των Κρατικών Υπηρεσιών για στήριξη και προστασία των γυναικών που υπέπεσαν θύματα βίας.

Σε ερώτηση μας κατά πόσο στην εποχή της πληροφόρησης υπάρχουν γυναίκες που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα τους μας ανάφερε ότι «Φυσικά και υπάρχουν. Δεν αρκεί μόνο να παίρνουμε νομοθεσίες. Θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση. Στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό δεν γίνεται σε συστηματική και σωστή βάση»

Αναμένουμε έκθεση της Επ. Διοικήσεων για την πορνεία στην Κύπρο

Για την πορνεία μας ανάφερε ότι το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών έχει ξεκάθαρη θέση “Η πορνεία είναι μορφή βίας κατά των γυναικών”. 

Όπως μας ανάφερε περιμένουν από την Επίτροπο Διοικήσεως να δημοσιοποιήσει μια έκθεση όπου θα εξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για την πορνεία.

Δεν μπορούμε να προωθούμε την ισότητα Αντρών- Γυναικών και να δεχθούμε το σύστημα της Πορνείας αφού το ίδιο προωθεί την σωματεμπορία ανθρώπων.

Σε αναφορά της για την νομοθεσία που πέρασε στην Γαλλία για την ποινικοποίηση της αγοράς της Πορνείας μας είπε ότι σαν Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών έχουν χαιρετίσει την απόφαση αυτή. Όπως μας ανάφερε το μοντέλο αυτό είχε ήδη εφαρμόσει η Σουηδία από το 1999 και είναι η πρώτη χώρα Παγκοσμίως που ποινικοποίησε την αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών.

Όσον αφορά την ίση συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων μας ανάφερε ότι είμαστε πολύ κάτω από τον Μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις 4 % είναι η συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών στην Κύπρο και 8,8 % είναι μόλις το ποσοστό των γυναικών που είναι διευθυντές επιχειρήσεων.

Επίσης χαμηλή είναι η συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων αφού στη βουλή έχουμε μόνο 7 γυναίκες από τους 56 Βουλευτές. 

Τελειώνοντας μας ανάφερε ότι σύμφωνα με έρευνα της Gender Quality Index στην Γαλλία ως Κύπρος είμαστε πολύ κάτω σε σχέση με τα επίπεδα που επικρατούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.