Η Κύπρος στον πλανήτη του (Χ)άρη

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε τις δηλώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη που επιμένει και υποστηρίζει σθεναρά την θέση του ότι η οικονομία του τόπου ανακάμπτει, ότι τα πράγματα στα οικονομικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από ό,τι ήταν, ενώ η Κύπρος εκπληρώνει τους στόχους του Μνημονίου και έχει βάσιμες ελπίδες εξόδου από το Μνημόνιο.

Αφήνουμε στην άκρη τα όσα μεσολάβησαν με την Ελλάδα και τις δηλώσεις που αποτέλεσαν βάση αρνητικού σχολιασμού για το επικοινωνιακό προφίλ της Κυβέρνησης Αναστασιάδη (ότι δεν κατάλαβε ακριβώς ποια ήταν η θέση της Ελλάδας σε πρόσφατο κρίσιμο Eurogroup, ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται τα 10 δις που προβλέπεται να πάρει άμεσα όπως άλλες χώρες κλπ) και επικεντρωνόμαστε στην Κύπρο.

Μόνο δύο ειδήσεις του τελευταίου 24ωρου να υπολογίσει κανείς – μόνο δύο επαναλαμβάνουμε – που αφορούν την οικονομία, μπορεί να διαπιστώσει ότι ο κος Γεωργιάδης μπορεί να στηρίζει την θέση του για ανάκαμψη, αλλά ο κόσμος όχι μόνο έχει άλλη εντύπωση, αλλά αυτό που φτάνει τελικά στον λαό, ουδεμία σχέση με τα λεγόμενα του υπουργού έχει.  

Η μια πληροφορία είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΕ Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος μπορεί να ανέφερε μετά τις επαφές του στην Λευκωσία τον όρο θετική εικόνα, ωστόσο επικεντρώθηκε στις θυσίες των πολιτών, τα αρνητικά της χώρας και το υψηλότατο επίπεδο ανεργίας. Ανάμεσα σε άλλα, ο κος Κατάϊνεν εξήγησε ότι ένας καλός τρόπος για να αξιολογήσει κανείς την εμπιστοσύνη ή να υπολογίσει την επάρκεια είναι να κοιτάξει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες έχουν σημειώσει πολύ σημαντική πτώση. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις και στο γεγονός ότι ίσως η Κύπρος θα πρέπει να αντιγράψει τα καλύτερα στοιχεία από τον τρόπο που έγιναν ιδιωτικοποιήσεις σε άλλες χώρες. Τέλος, παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από το πρόγραμμα θα μπορούσαν να επωφεληθούν κατά κύριο λόγο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Έκανε επίσης λόγο για μια ιδέα δημιουργίας μιας συνεργασίας που στόχο θα έχει τη χρηματοδότηση του τομέα του τουρισμού.

Η δεύτερη πληροφορία είναι η είδηση που μεταδόθηκε από όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ το βράδυ της Δευτέρας (23/3) και αφορά την πραγματική οικονομία. Οτι δηλαδή τον Μάρτιο του 2015 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε οριακή επιδείνωση, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε χειροτέρευση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο καθώς και ανάμεσα στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΚΟΕ, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) μειώθηκε το Μάρτιο κατά 0,2 μονάδες σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2015.

Από το Μάιο 2014 ο ΔΟΣ κινείται ελαφρώς πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του (δηλ. 100 μονάδες), ενώ η πραγματική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση.

Η πτώση στο επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο σχετίζεται με πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις το επόμενο τρίμηνο, ενώ η υποχώρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών προήλθε κυρίως από πιο αρνητικές εκτιμήσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους αλλά και της Κύπρου κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Συγκριτικά με το Φεβρουάριο, περισσότεροι καταναλωτές παρατήρησαν αυξήσεις στις τιμές τους τελευταίους 12 μήνες και ταυτόχρονα περισσότεροι αναμένουν ότι οι τιμές τους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθούν. Το Μάρτιο σημειώθηκε επιδείνωση στις αξιολογήσεις για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για μεγάλες αγορές, ενώ οι προθέσεις των καταναλωτών για τέτοιες αγορές τους επόμενους 12 μήνες βελτιώθηκαν.

Πέρα από αυτά τα δύο βασικά ζητήματα,όμως: Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια που αποτελούν τον υπ’αριθμόν ένα πονοκέφαλο της Κυβέρνησης; Τις εκποιήσεις που όπως όλα δείχνουν ΟΥΤΕ στις 2 Απριλίου θα δουν λύση στην Βουλή; Το ποσόν που πρέπει να καλυφθεί είναι σύμφωνα με πληροφορίες δύο φορές η οικονομία της Κύπρου… Την ανεργία; Τους μακροχρόνια ανέργους; Το ΕΕΕ για το οποίο το Υπουργείο Εργασίας τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα; 

Πού ακριβώς βασίζεται λοιπόν ο ισχυρισμός ότι πάμε καλά; Πάμε καλά γιατί έχουμε εκπληρώσει τους στόχους. Πάμε καλά γιατί εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Το να κάνουμε το αυτονόητο συνεπάγεται ότι πάμε και καλά; Οι δείκτες ”αγκομαχούν για να ανεβούν”, ο κόσμος ψάχνει δουλειά, οι τιμές αυξάνονται και το σοκ από το κούρεμα των καταθέσεων δεν έχει ακόμη κοπάσει. Αλλά κατά τα άλλα «πάμε καλά».

Το απλό συμπέρασμα που διεξάγεται από όλα αυτά είναι ότι η Κύπρος, μπορεί δημοσιονομικά να πηγαίνει καλά, οι δείκτες να ευημερούν, αλλά αυτό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, όχι μόνον δεν φτάνει στην τσέπη των φορολογουμένων, αλλά αντίθετα, η ανέχεια, οι ελλείψεις και οι δυσκολίες καθημερινά αυξάνονται για χιλιάδες συμπολίτες μας.  

Οι πληροφορίες του 24Η αναφέρουν ότι το Κυβερνητικό Επιτελείο προσπαθεί να ”σβήσει” τις φωτιές που ανάβει ο Χάρης και κάθε άλλο παρά ικανοποίηση εκφράζει για κινήσεις που τον αφορούν, ιδίως όταν δημοσιοποιούνται.  

Εμείς θέτουμε τα ερωτήματα… τα σχόλια είναι δικά σας…