Η αποδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Αποδυνάμωσαν την αμυντική μας ικανότητα λες και τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα αποχώρησαν από τα κατεχόμενα εδάφη μας. Το χειρότερο απ´ όλα είναι πως καλλιέργησαν στην συνείδηση του λαού και των νέων μας πως δεν υπάρχει λόγος να υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά και πως δεν υπάρχει απειλή από τον Βορρά. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια πρέπει να λέγεται όσο πικρή και αν είναι.

Όλα άρχισαν με την συστηματική και μεθοδική κατάργηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος Κύπρου. Μετά ήρθε η κατάργηση της άσκησης “Νικηφόρος”, μετά το ξήλωμα ναρκοπεδίων και φυλακίων κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός και η μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Να αναφερθούμε στα προεκλογικά πυροτεχνήματα για μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά; Ή στο γεγονός ότι τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη για την άμυνα πήγαιναν κάπου αλλού; Λύθηκε το Κυπριακό πρόβλημα, αποχώρησαν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και δεν το ξέρουμε; Μας εγγυήθηκε κάποια υπερδύναμη πως αν οι Τούρκοι προελάσουν στην “ελεύθερη” Νότια Κύπρο θα… καθαρίσουν για μας;

Μακάρι να καταλήξουμε σε επίλυση του Κυπριακού, να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και ας μπουν όλα τα όπλα και οπλικά συστήματα σε μουσείο. Σε κάτι τέτοιο ξέρουμε όμως ότι ακόμα δεν φτάσαμε. Μήπως η Τρόικα έχει βάλει στο στόχαστρο την Εθνοφρουρά και θέλει να τη διαλύσει; Γιατί ζήτησε περικοπές στην άμυνα και μείωση της στρατιωτικής θητείας; Μα βέβαια για εξοικονόμηση πόρων…

Σοβαρότατο πρόβλημα παραμένει η εγγύτητα της Τουρκίας στο νησί. Για κάθε άρμα της Ε.Φ αναλογούν 2,5 τουρκικά και για κάθε Εθνοφρουρό τρεις Τούρκοι στρατιώτες, ενώ στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού μας βρίσκονται 50.000 περίπου Τούρκοι στρατιώτες. Μαζί με τους 5.000 Τουρκοκύπριους ένοπλους και τις 26.000 Τουρκοκύπριους έφεδρους.

Όπου να ‘ναι έχουμε Ευρωεκλογές. Γιατί κάθε φορά που πλησιάζουμε σε εκλογές επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό; Γίνεται δηλαδή λόγος για μείωση της στρατιωτικής θητείας; Σε ένα ημικατεχόμενο νησί, όπου η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα δεν είναι επικίνδυνο και τραγικό λάθος να συρρικνώνουμε και να ακρωτηριάζουμε την αμυντική μας ικανότητα;

Επικίνδυνες κινήσεις και επικίνδυνα παιγνίδια

Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, που δεν είναι πολιτικός, ουδέποτε μίλησε για αναγκαιότητα μείωσης της θητείας στην Εθνική Φρουρά και έντρομος ο άνθρωπος, έκρουσε στη Βουλή τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά την ασφάλεια του σώματος και των διαβιβάσεων, στο ενδεχόμενο πλήρους ιδιωτικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών της Κύπρου.

Και για όσους σπεύσουν, ως συνήθως, να μας χαρακτηρίσουν ως μιλιταριστές ή υπερβολικούς, απλά καταθέτουμε μια ανησυχία: Αν ο κατοχικός στρατός κάνει “γιουρούσι” δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι; Θα πάμε να πνιγούμε στη θάλασσα; Ευνούχισαν κάποιοι το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και ο λαός τελεί υπό πλήρη σύγχυση.

 

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη κυριακάτικη εφημερίδα “24” στις 18/5/2014.