Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) επιβεβαιώνει την ασφάλεια της ασπαρτάμης

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (International Sweeteners Association – ISA) χαιρετίζει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία επιβεβαιώνει εκ νέου ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής. 

Οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες της EFSA διερεύνησαν και αξιολόγησαν διεξοδικά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την ασπαρτάμη και τα προϊόντα διάσπασής της και κατέληξαν ότι η ασπαρτάμη δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την ασφάλεια των καταναλωτών. 

Όπως υπογραμμίζει η EFSA στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε: «Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων και τις Πηγές Θρεπτικών Συστατικών που προστίθενται στα Τρόφιμα (ANS Panel), έχει λάβει υπόψη της όλη τη διαθέσιμη πληροφορία και κατόπιν διεξοδικής ανάλυσης, κατέληξε ότι η υπάρχουσα Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) των 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα είναι ασφαλής για τον γενικό πληθυσμό». Η EFSA επισημαίνει επίσης: «Αυτή η γνωμοδότηση κάνει απόλυτα σαφές ότι τα προϊόντα διάσπασης της ασπαρτάμης (φαινυλαλανίνη, μεθανόλη, ασπαρτικό οξύ) απαντώνται επίσης ως φυσικά συστατικά σε άλλα τρόφιμα (για παράδειγμα, η μεθανόλη βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά)». 

Ο Andrew Renwick, ΟΒΕ (Order of the British Empire), Επίτιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Southampton, ο οποίος έχει μακροχρόνια εμπειρία στην επιστημονική ανασκόπηση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, δήλωσε τα εξής: «Η βιομηχανία τροφίμων είναι ένας τομέας που υπόκειται σε πολύ αυστηρές ρυθμίσεις. Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων της EFSA για τα Πρόσθετα Τροφίμων και τις Πηγές Θρεπτικών Συστατικών που προστίθενται στα Τρόφιμα (ANS Panel) απαρτίζεται από εξαιρετικούς εμπειρογνώμονες που καλύπτουν μεγάλο εύρος ειδικοτήτων, οι οποίοι ανέλυσαν και αξιολόγησαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι τα στοιχεία που αξιολογούνται είναι τα πιο ενημερωμένα, καθώς και ότι η γνωμοδότηση της EFSA βασίζεται σε όλα τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα. Η ασπαρτάμη είναι μια απλή ένωση που αποτελείται από δύο αμινοξέα και μια μεθυλ-ομάδα. Όλα τους απαντώνται ως φυσικά συστατικά του διαιτολογίου μας και καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από άλλες συνηθισμένες διατροφικές πηγές».

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να επαναξιολογήσει όλα τα πρόσθετα τροφίμων μέχρι το 2020 και η επαναξιολόγηση της ασπαρτάμης εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Τα συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια της ασπαρτάμης υποστηρίζουν το ιστορικό της ασφαλούς χρήσης της για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Οι αξιολογήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αλλά και από τις ρυθμιστικές αρχές σε περισσότερες από 100 χώρες, μεταξύ των οποίων και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνούν στο σύνολό τους ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής. 

Η ασπαρτάμη είναι ένα συστατικό με θαυμάσια γεύση, που μπορούν να απολαύσουν όλοι όσοι επιθυμούν τη γλυκιά γεύση χωρίς τις θερμίδες. Τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων όπως η ασπαρτάμη, μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία ή να διαχειριστούν το βάρος τους. Επίσης, διευρύνουν την ποικιλία των διαθέσιμων διατροφικών επιλογών για τα άτομα με διαβήτη, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβαρύνουν την υγεία των δοντιών.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.sweeteners.org

 

Πληροφορίες για τη Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών Υλών

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών Υλών (ISA) είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές και χρήστες τροφίμων, ποτών και γλυκαντικών με χαμηλές θερμίδες. Ο ρόλος της είναι να ενημερώνει και να εκπαιδεύει με τις πιο πρόσφατες διατροφικές και επιστημονικές πληροφορίες σε σχέση με το ρόλο και τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών και των τροφίμων και ροφημάτων που τα περιέχουν. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:

Simon Brooks, +44 (0)20 3219 8754, [email protected]

Mallika Basu, +44 (0)20 3219 8754, [email protected]