Η ΕΣΚ τιμά τις ρίζες της και μεριμνά ν’ ανθοφορήσουν τα κλαδιά της…

Γιορτάστηκαν τα 60χρονα της οργάνωσης των Κυπρίων δημοσιογράφων

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

«Η Ένωση Συντακτών Κύπρου δεν έχει μόνο ένδοξο και δαφνοστεφανωμένο παρελθόν, δεν έχει μόνο δυναμικό και δημιουργικό παρόν, έχει και ελπιδοφόρο μέλλον, ουσιαστική προοπτική και αρμόζουσα, επιβαλλόμενη από την κοινωνική ανάγκη θέση στο αύριο, γιατί η ΕΣΚ είναι το μέλλον  της υπεύθυνης, της σοβαρής, της αντικειμενικής, της δεοντολογικά σωστής και ηθικά άμεμπτης δημοσιογραφίας στον τόπο μας» τόνισε ο Πρόεδρος της οργάνωσης των Κυπρίων δημοσιογράφων Γιώργος Φράγκος μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2019 στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία τιμώντας τα 60χρονα της συντεχνίας.  Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης που επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης ότι η ρύθμιση του ζητήματος έκδοσης δημοσιογραφικής ταυτότητας είναι δικαιοδοσία που πρέπει να εκχωρηθεί αποκλειστικά στην Ένωση Συντακτών και εξήγγειλε ότι το τριετές Σχέδιο Επιδότησης του Έντυπου Τύπου θα επαναληφθεί για άλλη μια τριετία.

Η ΕΣΚ χαρακτήρισε «καθ’ όλα επιτυχή, αντιπροσωπευτική και συγκινητική» την εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Νεοκλής Νεοκλέους και στην οποία παρευρέθηκαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βουλευτές, συντεχνιακοί ηγέτες, ακαδημαϊκοί και συνάδελφοι από την Τουρκοκυπριακή Ένωση Δημοσιογράφων και τη Συντεχνία Εργατών Τύπου Basin-Sen με επικεφαλής τους Προέδρους των δύο οργανώσεων Sami Ozuslu και Ali Kismir αντίστοιχα.

Τιμή στους ιδρυτές και τους πρωτοπόρους

Στο πλαίσιο των 60χρονων της ΕΣΚ τιμήθηκαν τα μέλη του πρώτου Ιδρυτικού Συμβουλίου της οργάνωσης, ζώντες και τεθνεώτες, με ειδική αναμνηστική πλακέτα που επέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν ο Ανδρέας Καννάουρος στέλεχος της ΕΣΚ για περισσότερα από 50 χρόνια και Πρόεδρος της για 31 χρόνια για δέκα συνεχόμενες θητείες (απουσίαζε από την εκδήλωση και η πλακέτα θα του παραδοθεί εν ευθέτω χρόνω, όπως ανακοινώθηκε). Τιμήθηκαν επίσης η Μαρούλα Βιολάρη Ιακωβίδου πρώτη Κύπρια επαγγελματίας δημοσιογράφος και πρώτη Γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης και ο Ανδρέας Χατζήπαπας που υπήρξε πρώτος επιλαχών στο πρώτο Ιδρυτικό Συμβούλιο της ΕΣΚ και υπηρέτησε για δύο θητείες ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης. Με αναμνηστικές πλακέτες τιμήθηκαν οι ακόλουθοι τεθνεώτες: O Γεώργιος Φιλής που υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου – την πλακέτα παρέλαβε η εγγονή του Φιλιώ. Ο Χριστάκης Κατσαμπάς που υπήρξε μέλος του πρώτου Ιδρυτικού Συμβουλίου της ΕΣΚ και διετέλεσε Πρόεδρος της οργάνωσης για μια θητεία το 1967-69 – την πλακέτα παρέλαβε ο γιος του Γιάννης. Ο Φιφής Ιωάννου που υπήρξε δεύτερος επιλαχών στο πρώτο Ιδρυτικό Συμβούλιο της ΕΣΚ και υπηρέτησε ως Πρόεδρος της οργάνωσης την περίοδο 1973-79 – την πλακέτα παρέλαβε η κόρη του Ρίτσα. Ο Φάνος Κωνσταντινίδης που υπήρξε ο πρώτος Ταμίας στο Ιδρυτικό Συμβούλιο της οργάνωσης και στο τελευταίο στάδιο της καριέρας του πρώτος Πρόεδρος του Κλάδου Βετεράνων της ΕΣΚ – την πλακέτα παρέλαβε η σύζυγος του Λυγία. Ο Τάσος Κωνσταντινίδης που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΣΚ και μέλος του πρώτου Συμβουλίου της οργάνωσης – την πλακέτα παρέλαβε ο γιος του Σάββας. Ο Κώστας Σολωμονίδης που υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΕΣΚ.

Οι χαιρετισμοί από Ελλάδα και Ευρώπη

Να αναφέρουμε ότι χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών – ΕΣΗΕΑ Αγγελική Γυπάκη που επέδωσε στον Πρόεδρο της ΕΣΚ Γιώργο Φράγκο το χάλκινο μετάλλιο της οργάνωσης «Ξενοφών» εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ. Ακούστηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Jounes Mjahed, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Mogens Blicher και τον εκπρόσωπο του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ Harlem Desir που εξήραν τη συνεργασία τους με την ΕΣΚ και τον εποικοδομητικό – δημιουργικό ρόλο που διαδραματίζει το συνδικαλιστικό όργανο των Κυπρίων δημοσιογράφων τόσο εντός της πατρίδας μας όσο πανευρωπαϊκά και διεθνώς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα Rumba Attack.

Ο σπόρος που έγινε βαθύσκιωτο δέντρο

Είπε στην ομιλία του ο Γιώργος Φράγκος: «Ο σπόρος του δημοσιογραφικού συνδικαλίζεσθαι φυτεύτηκε στην Κύπρο σε πολύ δύσκολες, πολύ αντίξοες, δυσχερείς και δυσβάσταχτες συνθήκες. Η μέγγενη της αποικιοκρατικής λογοκρισίας έσφιγγε ασφυκτικά τη δημοσιογραφική γραφίδα. Ο εργασιακός πρωτογονισμός ήθελε τους δημοσιογράφους είλωτες της δουλειάς, χωρίς ωράρια, χωρίς συνθήκες, χωρίς επαρκείς απολαβές. Τούτος ο σπόρος όμως ήταν διαποτισμένος με τον ιδρώτα μιας ακλόνητης βούλησης, με τη θέρμη ενός λαμπρού οράματος, γι’ αυτό και έπιασε. Σήμερα, ο σπόρος αυτός είναι ένα βαθύριζο και βαθύσκιωτο δέντρο, μεγάλο και πλατύφυλλο. Κάτω από τα κλαδιά του ξαποσταίνουμε και αντλούμε δυνάμεις για νέους αγώνες, νέες διεκδικήσεις και νέες κατακτήσεις. Επιστρέφουμε όμως στις ρίζες-και πάντα θα επιστρέφουμε στις ρίζες-που πάντα θα τιμούμε και θα φροντίζουμε. Χωρίς αυτές ούτε κλαδιά απλώνονται, ούτε ανθοί μπουμπουκιάζουν, ούτε καρποί δένουν. Όπως μαρτυρά ο Αντρέας Καννάουρος – ένας από τους προλάτες και μετέπειτα θεμελιωτής του δημοσιογραφικού συνδικαλίζεσθαι – οι πρώτες σκέψεις για ίδρυση συντεχνίας των δημοσιογράφων έγιναν σ’ ένα ταπεινό δωματιάκι, στο Κτίριο Πική, σ’ ένα στενό μεταξύ των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου. Η επίπλωση φτωχή, ένα ξύλινο τραπέζι και λιγοστές καρέκλες από γύρω. Οι ακτίνες του ήλιου που έμπαιναν ολόφωτες από το μισάνοικτο παράθυρο προσυπέγραφαν την απόφαση: Συνάδελφοι, πρέπει να ιδρύσουμε συντεχνία! Όπερ και εγένετο!».

«Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής»

Συνέχισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΣΚ: «Η πρώτη Γενική, στην ουσία Ιδρυτική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου πραγματοποιήθηκε στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Ήταν 8 Απριλίου 1959. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄ καλωσόρισε τους 29 συγκεντρωθέντες δημοσιογράφους, ευλόγησε τη σύναξη, ευχήθηκε κάθε επιτυχία και αποχώρησε διακριτικά. Με δυο λόγια, η δουλειά «π’ αρχίσασιν» οι 29 πρωτεργάτες της ΕΣΚ «ήτουν εβλοημένη»! Γι’ αυτό κι έπιασε τόπο. Η συντεχνία, κατά πως θα ‘λεγε κι ο Βάρναλης, ήταν «τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής». Από τότε κύλησε πολύ νερό στ΄ αυλάκι της εδραίωσης, καταξίωσης, εξέλιξης και καθιέρωσης της Οργάνωσής μας. Ό,τι επιτεύχθηκε έγινε κατορθωτό με τη δράση των πολλών. Διότι δεν υπάρχει υποκατάστατο της συλλογικής μορφής πάλης, διεκδίκησης και αγώνα. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από το συνδικαλίζεσθαι για κανένα εργαζόμενο, για κανένα μισθωτό. Και οι δημοσιογράφοι δεν αποτελούν εξαίρεση. Η νεοσύστατη συντεχνία κατήλθε στον πρώτο απεργιακό της αγώνα ένα χρόνο αργότερα. Ήταν η απεργία για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις εφημερίδες «Ελευθερία» και «Έθνος», που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1960. Και μια σύμπτωση που έχει τη δική της, ιδιαίτερη, σημειολογική σημασία. Την ίδια ημερομηνία ακριβώς η Ένωση Συντακτών Κύπρου ενεγράφη επισήμως από τον Έφορο Συντεχνιών ως επαγγελματικό σωματείο των δημοσιογράφων. Έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες, εκατοντάδες, κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις, διαβουλεύσεις, αγώνες, σκληροί και δύσκολοι. Αγώνες που απέφεραν κατακτήσεις, δικαιώματα, ωφελήματα, νεότερες και ισχυρότερες επάλξεις. Τα μέλη της οργάνωσης από μερικές δεκάδες έγιναν αρκετές εκατοντάδες. Και σήμερα αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο. Αυτό κι αν αποτελεί επιβράβευση και δικαίωση της δράσης και των προσπαθειών της ΕΣΚ».

Επαχθείς και δύσκολες συνθήκες δράσης

«Στις μέρες μας», συνέχισε ο Γιώργος Φράγκος, «εξακολουθούμε να αντλούμε έμπνευση, όραμα και διδάγματα από τους αγώνες του Γεώργιου Φιλή, του Διομήδη Γαλανού, του Χριστάκη Κατσαμπά, του Φιφή Ιωάννου, του Αντρέα Καννάουρου, του Αντώνη Μακρίδη. Στις μέρες μας συνεχίζουμε τη λαμπρή παράδοση των αγώνων για συνδικαλιστική συσπείρωση, για θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματός μας, για την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία. Σήμερα οι συνθήκες δράσης της οργάνωσης μας έχουν εκ νέου γίνει το ίδιο δυσχερείς, το ίδιο επαχθείς και δύσκολες όσο ήταν την περίοδο της ίδρυσής της. Ούτε πως πέρασαν τόσες δεκαετίες αγώνων και κατακτήσεων. Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι έχει διαβρωθεί αισθητά. Τα εργασιακά δικαιώματα έχουν συρρικνωθεί, σημαντικά. Η ελευθεροτυπία και ο πλουραλισμός των απόψεων δέχονται ανηλεή και συνεχή πλήγματα. Όμως δεν τα βάζουμε κάτω. Προασπιζόμαστε το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας να οργανωνόμαστε και να συνδικαλιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για επιστροφή όλων των εκχωρήσεων που έγιναν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, για αποκατάσταση των μισθών και των λοιπών ωφελημάτων μας. Διαμαρτυρόμαστε και αντιδρούμε δυναμικά, όποτε πλήττεται η ελευθεροτυπία και η ελευθερία έκφρασης. Στόχος μας η επαναφορά της συλλογικής σύμβασης εκεί όπου εφαρμοζόταν και η εγκαθίδρυσή της εκεί όπου δεν υπήρχε. Στόχος μας η θεσμική προστασία και κατοχύρωση του επαγγέλματός μας. Στόχος μας η εξάπλωση του θεσμού των Ταμείων Προνοίας, παντού. Στόχος μας οι ανθρωπινότερες συνθήκες εργασίας και η καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους δημοσιογράφους, του έντυπο»υ, του ηλεκτρονικού και του διαδικτυακού Τύπου».

Το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του Τύπου

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ, «τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά, αλλάζουμε και εμείς. Αντιμετωπίζουμε την εργοδοτική πλευρά με πνεύμα συναίνεσης, σύνεσης, συνδιαλλαγής και υπερβατικότητας. Και απαιτούμε ανάλογη ανταποδοτική συμπεριφορά. Με πρωτοβουλία της ΕΣΚ, όλοι οι εταίροι των ΜΜΕ πραγματοποίησαν σύσκεψη στη Δημοσιογραφική Εστία, με στόχο τη συνδιαμόρφωση κοινών αιτημάτων, κοινών στρατηγικών στοχεύσεων, με αποδέκτες τόσο την κυπριακή Πολιτεία, όσο και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με ουσιαστική παρότρυνση και συμβολή της ΕΣΚ εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε επιτυχώς το κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης του Έντυπου Τύπου. Προσβλέπουμε και προσδοκούμε στην επανάληψη αυτού του σχεδίου, καθώς λήγει φέτος. Ανάλογη εποικοδομητική, δημιουργική στάση επιδεικνύουμε και στη σχέση μας με τους κυβερνητικούς φορείς. Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση, εκσυγχρονισμό και συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Τύπου. Και επιτέλους, αναμένουμε την εξάλειψη του αποικιοκρατικού κατάλοιπου που θέλει μια κυβερνητική υπηρεσία να εκδίδει δημοσιογραφικές ταυτότητας. Είναι επιβεβλημένο αυτή η δικαιοδοσία να εκχωρηθεί εξολοκλήρου στην Ένωση Συντακτών Κύπρου. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, σε όλο το σύγχρονο κόσμο».

Οι διεθνείς και άλλες δράσεις μας

Ο Γ. Φράγκος υπέμνησε ότι «την τελευταία περίοδο έχουμε συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με τις δύο μεγαλύτερες δημοσιογραφικές οργανώσεις του κόσμου, την Ένωση Δημοσιογράφων Κίνας και την Ένωση Δημοσιογράφων Ρωσίας. Συναφές μνημόνιο υπογράψαμε και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι πολυετείς και συνεχόμενες σχέσεις μας με τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους και συμπατριώτες, ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξαν τόσο αγαστές όσο στις μέρες μας. Επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας το μνημόνιο που συνυπογράψαμε με τον Τ/κ Σύνδεσμο Δημοσιογράφων, καθώς και με τη Συντεχνία Εργατών Τύπου Basin-Sen τον Απρίλιο του 2017, καθώς επίσης και το πρόγραμμα ανταλλαγών δημοσιογράφων από τη μια κοινότητα στην άλλη, αμφότερα υπό την αιγίδα και με στήριξη τον ΟΑΣΕ. Η σχέση μας με το Γραφείο για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ εγκαθιδρύθηκε την τελευταία τριετία. Την ίδια περίοδο ενδυναμώνεται η σχέση και η θέση της ΕΣΚ τόσο στη Διεθνή όσο και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Οι δε σχέσεις μας με την ΕΣΗΕΑ και τις λοιπές δημοσιογραφικές Ενώσεις στην Ελλάδα είναι διαχρονικά αδελφικές, στέρεες και αδιάρρηκτες. Ζήτω τα 60χρονα της οργάνωσής μας! Είμαστε περήφανοι γι’ αυτά. Και με την ίδια περηφάνια ατενίζουμε και το μέλλον!».

Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα συντακτών

«Με την πάροδο του χρόνου, η Ένωση Συντακτών έχει διαγράψει μια αξιόλογη πορεία προσφέροντας πολλά, όχι μόνο στη δημοσιογραφία αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην εκδήλωση ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναγνωρίζοντας ότι «ο ρόλος που διαδραματίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικός. Να ξέρετε – πρόσθεσε – ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει και σέβεται τις ανησυχίες σας για την ολοκλήρωση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Τύπου, έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού.  Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, πρέπει να διασφαλιστούν, παράλληλα με την οριστική ρύθμιση του ζητήματος έκδοσης δημοσιογραφικής ταυτότητας και θέση της Κυβέρνησης είναι να εκχωρηθεί στην Ένωση Συντακτών αυτή η δικαιοδοσία. Σε ότι αφορά το τριετές Σχέδιο Επιδότησης του Έντυπου Τύπου το οποίο λήγει φέτος, όπως έχει ήδη διαβεβαιώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα επαναληφθεί για άλλη μια τριετία. Ευελπιστώ ότι και τα υπόλοιπα ζητήματα που εκκρεμούν, θα επιλυθούν πολύ σύντομα». Ο κ. Πετρίδης απέτισε φόρο τιμής και στους πρωτεργάτες της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, τεθνεώτες και ζώντες, οι οποίοι, όπως είπε, έβαλαν το δικό τους σημαντικό λιθαράκι στην ιστορική πορεία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Στο βήμα ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος.

Η Β’ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αγγελική Γυπάκη επιδίδει στον Πρόεδρο της ΕΣΚ Γιώργο Φράγκο το χάλκινο μετάλλιο της οργάνωσης «Ξενοφών».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τα 60χρονα της ΕΣΚ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών στο βήμα της εκδήλωσης.

Φώτο: Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος και ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με τα μέλη του πρώτου Ιδρυτικού Συμβουλίου της οργάνωσης Μαρούλα Βιολάρη Ιακωβίδου και Ανδρέα Χατζήπαπα και με στενούς συγγενείς των τεθνεώτων μελών που τιμήθηκαν στην εκδήλωση με ειδική αναμνηστική πλακέτα.