Η φυγοστρατία στο επίκεντρο της Επιτροπής Άμυνας

 

Αφαίρεση της άδεια οδήγησης, του δικαιώματος κατοχής πυροβόλου όπλου και του δικαιώματος υποβολής αίτησης για πρόσληψη στη δημόσια υπηρεσία, προνοεί η πρόταση νόμου του ΚΣ ΕΔΕΚ. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Γιώργου Βαρνάβα, στην Επιτροπή κατατέθηκαν στοιχεία σχετικά με αθλητές οι οποίοι κατέχουν δελτίο υγείας του ΚΟΑ και δεν υπηρετούν τη θητεία τους για ψυχολογικούς ή ψυχιατρικούς λόγους, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι 43. Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι η Επιτροπή δεσμεύθηκε να ασχοληθεί με το θέμα αυτό το συντομότερο.

Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου, είπε ότι «έχει ως περιεχόμενό της την αφαίρεση της άδειας οδήγησης, όπως και του δικαιώματος κατοχής πυροβόλου όπλου και παράλληλα την αφαίρεση του δικαιώματος του να υποβάλλει κάποιος αίτηση πρόσληψης στον δημόσιο τομέα όταν και εφόσον αυτός απολύεται προσωρινά από την Εθνική Φρουρά λόγω ψυχολογικών προβλημάτων».

Επίσης, πρόσθεσε, «η πρόταση ολοκληρώνεται με το αν κάποιος ο οποίος πήρε προσωρινή απόλυση επικαλούμενους ψυχιατρικούς ή ψυχολογικούς λόγους, όταν και εφόσον επανεξετάζεται από Ιατροσυμβούλιο και αυτό κρίνει ότι έχει επανέλθει σε μια κατάσταση που να είναι ικανός να κατέχει άδεια οδηγού ή πυροβόλο όπλο τότε άμεσα να επανακαλείται από τα στρατολογικά γραφεία για να κάνει τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά».

Ανέφερε ότι «έχουμε ακούσει όλες τις απόψεις, όλων των εμπλεκομένων φορέων», προσθέτοντας ότι η πρόταση έχει ως σκοπό «να δημιουργήσει ανασταλτικό παράγοντα όχι σε αυτούς που είναι πραγματικά ασθενείς, αλλά σε αυτούς οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το υφιστάμενο σύστημα προχωρούν και απαλλάσσονται χωρίς να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα από το να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί, αλλά ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Αμυνας να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η τροποποίηση όλων των νομοθεσιών που συνδέονται με το θέμα.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Γενική Εισαγγελία ή ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξέφρασαν ενστάσεις στην Επιτροπή, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ ενημέρωσε την Επιτροπή ότι από το 2008  έχει δοθεί το δικαίωμα σύνδεσης του αρχείου της Εθνικής Φρουράς με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και το Αρχηγείο της Αστυνομίας και μπορούν να λαμβάνονται τα οποιαδήποτε δεδομένα.

Όσον αφορά στη Γενική Εισαγγελία ανέφερε ότι «δεν έχει επικαλεστεί σκληρούς αντισυνταγματικούς λόγους, απλά επικαλέστηκε το θέμα της αναλογικότητας».

Πρόσθεσε ότι η απάντηση που δόθηκε κατά πόσο η θέση της είναι «σκληρή» σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα, ήταν αρνητική. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι έχει ζητηθεί να κατατεθούν οι απόψεις της γραπτώς στην Επιτροπή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών είπε πως τέθηκαν υπόψη της Επιτροπής συνταγματικά και νομικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζονται τόσο από τη νομική υπηρεσία όσο και από το γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε να παταχθεί η φυγοστρατία και ένας τρόπος είναι η λήψη μέτρων έναντι αυτό που  φυγοστρατούν επικαλούμενοι δήθεν ψυχολογικά προβλήματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η φυγοστρατία είναι μια μάστιγα που πρέπει να παταχθεί.

«Σαν παράταξη έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε για να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας», είπε.