Η κατάντια να είσαι… αποτυχημένο πειραματόζωο

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Πριν από 14 μήνες το 24h είχε πρωτοαναδείξει το θέμα ότι η λύση του κουρέματος καταθέσεων δεν είναι απλώς μια φιλολογική τοποθέτηση. Μπορεί να μην είχε μπει στο τραπέζι των συζητήσεων στο Eurogroup όμως στους διαδρόμους έξω από την αίθουσα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης. Ο Βάσος Σιαρλή είχε δηλώσει άλλωστε ότι στο Eurogroup του Ιανουαρίου του 2013, σε ένα πηγαδάκι με διάφορους τεχνοκράτες, του το είχαν προτείνει σαν μια πιθανή λύση για την Κύπρο. Εμείς στο 24H είχαμε αποκαλύψει ότι λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών ήταν γνώστης της συγκεκριμένης πρότασης από τον Οκτώβριο του 2012 και μάλιστα την υποστήριζε κιόλας.


Ανασκόπηση 2013: Το “κούρεμα” που αναστάτωσε ολόκληρο τον κόσμο

16/3/2013: Κυπριακό Μνημόνιο – Εάλω η Πόλις


Μια έκθεση του ολλανδικού ΥΠΟΙΚ για το Eurogroup τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι η ανάλυση για τη χρηματοδότηση είχε φτάσει στο τέλος της. Αμέσως μετά εμφανίστηκαν τα δημοσιεύματα για κούρεμα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το δημοσίευμα των FT λίγες ημέρες πριν τις εκλογές που μιλούσε ξεκάθαρα για κούρεμα.  Ακόμη και την βραδιά του τελευταίου debate πριν τις εκλογές, υπήρξαν αναφορές για την λύση του κουρέματος καθώς αυτά τα μηνύματα ερχόταν από το Eurogroup που γινόταν την ίδια ημέρα.  

Ένα χρόνο μετά τις εφιαλτικές ημέρες που έζησε η Κύπρος, ο Economist έρχεται και λέγει ότι το κούρεμα καταθέσεων απέτυχε. Και δεν είναι ο μόνος. Διάφορα δημοσιεύματα το προηγούμενο χρονικό διάστημα ανέλυαν τα δεδομένα που δημιουργεί η λύση του Ball in. Όμως ακόμη και μέσα στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο γνωρίζουν πια ότι μια τέτοια λύση που θα έχει την μορφή οικονομικής θεραπείας ενός κράτους δεν μπορεί να σταθεί.

Στην Κύπρο, δεν έκλεισε απλώς μία τράπεζα, «Ball in» έχουμε δει να γίνονται σε διάφορες τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως είναι μεμονωμένα περιστατικά τραπεζών που είχαν πρόβλημα. Στην Κύπρο επιβλήθηκε πρόγραμμα σωτηρίας μιας ολόκληρης χώρας με το γελοίο επιχείρημα ότι ο τραπεζικός τομέας είναι 7 φορές μεγαλύτερος του ΑΕΠ. Η Κομισιόν όταν έδινε τα συγχαρητήρια στην Κύπρο δεν ήξερε ότι ο τραπεζικός της τομέας ήταν μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της χώρας;

Ένα χρόνο μετά κάνουμε το μνημόσυνο της κυπριακής οικονομίας που ήταν κλινικά νεκρή πριν το κούρεμα και απλώς βγάλαμε τα καλώδια που κρατούσαν την καρδιά της να χτυπά.

Twitter: @sotiris0110