Μπαρνίε: Η κυπριακή οικονομία στον ορθό δρόμο – Κονδύλι 200 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για έργα ανάπτυξης (vid+pics)

Η δήλωση έγινε ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Στέλνοντας μηνύματα αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό για τις προσπάθειες που καταβάλλει για ανάκαμψη, υπεραμύνθηκε παράλληλα της θέσης της ΕΕ ότι τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να αρθούν σταδιακά.


Διαβάστε επίσης

Στήριξη στις κυπριακές επιχειρήσεις 150 εκατομμ. ευρώ από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων


Ο κ. Μπαρνιέ ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονίου από την Τρόικα, σημείωσε ότι αυτό που διαφαίνεται από την επίσκεψη της Τρόικας στο νησί είναι ότι υπήρξε ανταπόκριση στις ευθύνες και τις δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί.

«Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό όσον αφορά την Τρόικα, αλλά είναι περισσότερο σημαντικό όσον αφορά τον κυπριακό λαό από τον οποίο έχουμε απαιτήσει και ζητήσει να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκαμψη και επανόρθωση προβλημάτων τα οποία υπάρχουν από πάρα πολύ παλιά», ανέφερε.

Εξήρε παράλληλα τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τον κυπριακό λαό, αναφέροντας ότι έχουν φέρει αποτελέσματα και είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό να λέγεται.

«Στόχος είναι να επανέλθουμε στην ανάπτυξη», σημείωσε, καθιστώντας σαφές ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυπριακή Κυβέρνηση για χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι αυτοσκοπός.

«Δεν είναι το τέλος του δρόμου η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όμως από την άλλη δεν μπορεί κανείς να δημιουργήσει ανάπτυξη αν δεν υπάρχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε ιδιαίτερα μαζί με τον κυπριακό λαό», ανέφερε.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν, με τη βοήθεια της ΕΕ, οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ώστε να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε ότι αυτό που έχει γίνει σαφές στο πλαίσιο της ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι ότι το πρόβλημα μιας χώρας γίνεται πρόβλημα όλων.

«Βεβαίως εγώ δεν βρίσκομαι εδώ για να δώσω μαθήματα, αντίθετα έχουμε μια κοινή ευθύνη προκειμένου να ανταποκριθούμε και να πάρουμε κοινά μαθήματα για το πώς μπορούμε να εξέλθουμε από την κρίση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι που κάνουν η Κυβέρνηση της Κύπρου και ο Υπουργός Οικονομικών με μεγάλη αποφασιστικότητα και βούληση.

Ευρωπαϊκά Κονδύλια

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξει ροή ρευστότητας από την ΕΕ για έργα ανάπτυξης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι υπάρχει πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την επταετία το οποίο ανέρχεται στο €1 δισ. και επίσης θα προστεθούν €200 εκ. τα οποία δεν είναι δάνειο, αλλά καθαρά κονδύλια για τη στήριξη προγραμμάτων και επενδύσεων στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι αποτελεί επιλογή των κυπριακών αρχών κατά πόσο τα κονδύλια αυτά από τα Διαρθρωτικά Ταμεία θα επενδυθούν για την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων, για την εκπαίδευση, για την παιδεία ή για την έρευνα.

«Σε αυτή την πάρα πολύ σοβαρή κρίση την οποία περνά η Κύπρος δεν είστε μόνοι σας. Δεν είστε μόνοι σας και αυτή είναι η ουσία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ», ανέφερε.

Περιοριστικά μέτρα

Ερωτηθείς κατά πόσο η ΕΕ θα μπορούσε, ενδεχομένως παρέχοντας εγγυήσεις, να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην άρση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων, ο κ. Μπαρνιέ υπεραμύνθηκε της σταδιακής άρσης των περιορισμών.

«Βεβαίως εγώ συμφωνώ με την βήμα-με-βήμα άρση του περιορισμού της διακίνησης κεφαλαίων και είναι προς όφελος του κυπριακού λαού να λαμβάνονται αυτά τα μέτρα, προκειμένου σιγά-σιγά να επανέλθει στην ανάπτυξη», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση προς το συμφέρον την Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι ως Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς επιθυμεί η κατάσταση να επιτρέψει την άρση των περιορισμών όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

Ωστόσο ανέφερε η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που υποχρέωνε αυτό τον έστω και προσωρινό περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων.

Ιδιωτικοποιήσεις

Σε ερώτηση σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Μπαρνιέ, ανέφερε ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της ενέργειας των τηλεπικοινωνιών και των λιμένων, αποτελεί τμήμα του προγράμματος διάσωσης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ στην οποία γίνονται ιδιωτικοποιήσεις αλλά και σε χώρες όπως η δική του, οι τομείς αυτοί έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί.

«Και βεβαίως είμαστε στη διάθεση της Κύπρου να βοηθήσουμε την προώθηση αυτών των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να βοηθήσουμε τους Κύπριους.»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων να φέρει κάποια ιδιωτικά μονοπώλια, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες μέσα από τις οποίες η Κυβέρνηση θα αποφασίσει να προχωρήσει σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Επίτροπος ανέφερε ότι κατανοεί την ευαισθησία που υπάρχει γύρω από το θέμα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κι άλλες χώρες στις οποίες οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν κάποια μεταβατικά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν, αναφέροντας ωστόσο ότι αν δεν επιτευχθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα αυτό θα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για όλους.

Το κλειδί, είπε, βρίσκεται στην επαναφορά της ανάπτυξης και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εκφράζοντας ικανοποίηση που βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο, ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί ξανά τη χώρα ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και ως Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική πριν από την ένταξη της Κύπρου.

Σημείωσε ότι είχε μια μακρά και πολύ φιλική συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και είχε επίσης την χαρά να συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου ο οποίος, όπως ανέφερε, τυχαίνει αναγνώρισης και σεβασμού από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η επίσκεψη στην Κύπροςτου Ευρωπαίου Επιτρόπου συμπίπτει με την επιτυχή αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε χθες εκ μέρους της Τρόικας.

Πρόσθεσε ότι με τον Επίτροπο συζήτησε την πρόοδο σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος της Τρόικας και ευρύτερα την σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος και την επάνοδο σε ρυθμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ