Η «κλεψιά» των Τραπεζών

{loadposition ba_textlink}

Κατά τη διάρκεια μιας ληστείας στην Guangzhou στην Κίνα, ο ληστής της τράπεζας φώναξε σε όλους: «Μην κουνηθείτε. Τα χρήματα ανήκουν στο κράτος. Η ζωή σας ανήκει σε εσάς».

Όλοι στην Τράπεζα έπεσαν ήσυχα στο πάτωμα.

Όταν μια κυρία ξάπλωσε πάνω στο τραπέζι προκλητικά, ο ληστής φώναξε: «Παρακαλώ να είστε πολιτισμένοι! Εδώ πρόκειται για ληστεία και όχι για βιασμό!»

Όταν οι ληστές της τράπεζας επέστρεψαν στο σπίτι, ο νεότερος ληστής – MBA-πτυχιούχος –  είπε στον μεγαλύτερο σε ηλικία ληστή, ο οποίος έχει τελειώσει μόνο το δημοτικό σχολείο: «Αδελφέ, ας μετρήσουμε πόσα πήραμε». Ο μεγαλύτερος ληστής απάντησε: «Είσαι πολύ ηλίθιος. Υπάρχουν τόσα πολλά χρήματα που θα μας πάρει πολύ χρόνο για να μετρήσουμε. Απόψε, στα Νέα θα πουν στην τηλεόραση το ακριβές ποσό που κλέψαμε από την τράπεζα!»

Αφού οι ληστές έφυγαν, ο διευθυντής της τράπεζας είπε στον υπεύθυνο της τράπεζας να καλέσει γρήγορα την αστυνομία. Αλλά ο υπεύθυνος απάντησε: «Περίμενε, ας πάρουμε κάποια εκατομμύρια από την τράπεζα για τους εαυτούς μας και να τα προσθέσουμε στα εκατομμύρια που μας λήστεψαν πριν από λίγο!»

Την επόμενη ημέρα, η τηλεόραση μετέδωσε ότι 100 εκατομμύρια κλάπηκαν από την τράπεζα. Οι ληστές μετρούσαν και ξαναμετρούσαν, αλλά έβρισκαν ότι πήραν μόνο 20 εκατομμύρια. Οι ληστές λοιπόν θύμωσαν και παραπονέθηκαν: «Εμείς διακινδυνεύσαμε τις ζωές μας και πήραμε μόνο 20 εκατομμύρια. Ο υπεύθυνος της τράπεζας πήρε 80 εκατομμύρια χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Φαίνεται πως είναι καλύτερα να είσαι μορφωμένος από το να είσαι κλέφτης!»

Ο διευθυντής της τράπεζας ήταν χαμογελαστός και χαρούμενος, διότι τα χρήματα που πήρε καλύπτονται πλέον από την παρούσα ληστεία.

Έτσι, ποιοι είναι οι πραγματικοί κλέφτες εδώ;

Μια μικρή ιστορία που δείχνει τελικά ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κλέφτες στον κόσμο. Κάτι παρόμοιο έγινε και στην Κύπρο. Συμβόλαια, μπόνους και διάφορες άλλες ατασθαλίες κλοπής στις Τράπεζες μας, είχαν ως αποτέλεσμα την μερική χρεωκοπία των Τραπεζών. Μπορεί τα τραπεζικά ιδρύματα να αιμορραγούσαν και να έψαχναν γωνιά να «ψοφήσουν», αλλά κάποιοι καλά διαβασμένοι και έμπειροι στην «κλεψιά» κατάφερναν να πάρουν όσα περισσότερα μπορούσαν μέσα σε νομικά πλαίσια.

Την πιο πάνω ληστεία, στην Κύπρο την ονόμασαν «κόκκινα δάνεια», «κούρεμα» και «οικονομική κρίση». Στις μέρες μας είναι πολύ πιο εύκολο να κλέψεις νόμιμα παρά παράνομα, μόνο μόρφωση χρειάζεται.

Γι’ αυτό κάτσετε να τρώμε εμείς φατζιές τζιαι κολοκάσι τζιαι αφήστε τον ελεύθερο με πόρσε να γεράσει.

Υ.Γ: Είναι ευκολότερο να κλέψεις ιδρύοντας μια τράπεζα παρά απειλώντας έναν ταμία.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy