«Η Κυπριακή Προεδρία απολαμβάνει πλήρους στήριξής μας»

Το πιο πάνω τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπόι, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του το πρωί (6/07) στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Οι δυο τους συζήτησαν κυρίως το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.

Χριστόφιας και Βαν Ρομπόι συζήτησαν επίσης και το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισε τη δέσμευση της Λευκωσίας να εμπλακεί με αποφασιστικότητα σε δράσεις πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί η επάνοδος σε μια ασφαλή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και σε ένα στερεό και σταθερό χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο κ. Βαν Ρομπόι είπε επίσης πως αναμένει ότι όλες οι χώρες στην περιοχή θα συμβάλουν σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών. «Είναι ώρα για συγκράτηση, ώρα για συνεργασία και ώρα για εμπλοκή. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να  βασίζεστε πάνω μου», διαβεβαίωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως διαβεβαίωσε τον κ. Βαν Ρομπόι ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα καταβάλει το άπαν το δυνάμεων της στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της  για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης στην Ευρώπη δίδοντας προτεραιότητα στις νομοθετικές πράξεις που εμβαθύνουν την ενιαία αγορά, στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, είπε.

Ευχαρίστησε τον κ. Βαν Ρομπόι για το ενδιαφέρον που επέδειξε για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μας και είπε πως θα αξιοποιήσουμε πιθανή βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Ανέφερε πως έδωσε τις αναγκαίες εξηγήσεις στον κ. Βαν Ρομπόι και τόνισε πως η βασική μας ανάγκη είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι η στήριξη της οικονομίας γενικότερα.

Ο κ. Βαν Ρομπόι είπε πως η συνάντησή τους ήταν πολύ εποικοδομητική και πως συζήτησαν δυο βασικά ζητήματα, τα επακόλουθα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου και την προοπτική της Κυπριακής Προεδρίας.

Ανέφερε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου συζήτησαν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών, μεσοπρόθεσμες δράσεις για την ώθηση της ανάπτυξης σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμο όραμα για την προοπτική ενίσχυσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Είπε πως η εδραίωση μια μακροπρόθεσμης προοπτικής για τη ζώνη του ευρώ είναι μια προτεραιότητα η οποία μας απασχολεί ιδιαίτερα και σημείωσε πως η σύσταση και η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες που περιλαμβάνει στην ΕΚΤ είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό επίτευγμα και είναι ήδη ένα πρώτο αποτέλεσμα της κοινής μας έκθεσης για την οικονομική και νομισματική ένωση.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν ζητήσει από το Συμβούλιο να εργαστεί με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό είναι σημαντικό τόσο για την Κύπρο όσο και για την Κυπριακή Προεδρία  γιατί θα πρέπει να εργαστεί επί αυτού.

Όπως είπε «θα παρουσιάσουμε μια τελική έκθεση πριν το τέλος του έτους, μαζί με μια ενδιάμεση έκθεση τον Οκτώβριο. Στο επίκεντρο αυτής της πρώτης έκθεσης θα είναι τι μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με τις υφιστάμενες Συνθήκες».

Ο κ. Βαν Ρομπόι ανέφερε πως οι αποφάσεις οι οποίες λήφθηκαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουν ένα πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην Κυπριακή Προεδρία. Το σύμφωνο για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας πρέπει να υλοποιηθεί τάχιστα, επεσήμανε.

Σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2014-2020 είπε πως «στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέχρι το τέλος του 2012. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό η Κυπριακή Προεδρία και εγώ πρέπει να συνεργαστούμε πολύ στενά και με αρμονικό τρόπο. Αυτό ήταν επίσης και το θέμα της συζήτησής μας σήμερα. Οι διμερείς συναντήσεις με τα κράτη μέλη των οποίων θα ηγείται η Κυπριακή Προεδρία θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες», ανέφερε.

Είπε εξάλλου πως συζήτησαν το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια από τους μηχανισμούς της ΕΕ EFSF/ESM. «To Eurogroup έκανε δεκτό το αίτημα και η Τρόικα αξιολογεί την κατάσταση. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συζητήσεις. Καλωσορίζω τη δέσμευση της Κύπρου να εμπλακεί με αποφασιστικότητα σε δράσεις πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί μια επιστροφή σε ασφαλή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να υπάρχει ένας στερεός και σταθερός χρηματοοικονομικός τομέας», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου απολαμβάνει πλήρους στήριξης τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην ΕΕ. «Θέλουμε η Προεδρία σας να επιτύχει. Αναμένω ότι όλες οι χώρες στην περιοχή θα συμβάλουν σε μια ήρεμη και γαλήνια ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών. Είναι ώρα για συγκράτηση, ώρα για συνεργασία και ώρα για εμπλοκή. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να  βασίζεστε πάνω μου».

Η χώρα σας αναλαμβάνει αυτή την σημαντική ευθύνη σε μια αποφασιστική χρονική στιγμή για την ιστορία της Ένωσης μας. Αυτή δεν είναι μια Προεδρία όπως πολλές άλλες. Θα δράσετε σε μια αποφασιστική περίοδο στην ιστορία της ΕΕ, επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ευχαρίστησε τον κ. Βαν Ρομπόι για την παρουσία του στην επίσημη τελετή έναρξης της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Είπε πως με τον κ. Βαν Ρομπόι είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα επακόλουθα της πολύ σημαντικής τελευταίας συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουλίου και πως τον ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Προεδρίας προς την κατεύθυνση της προώθησης του Συμφώνου Ανάπτυξης που συμφωνήθηκε στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συμφώνησαν πως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της κρίσης που περνά η Ένωση απαιτείται να καταβάλουμε συλλογική προσπάθεια για πιο αποτελεσματικές πολιτικές, για περισσότερη αλληλεγγύη για μια καλύτερη Ευρώπη με οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Είπε πως το κυριότερο θέμα που συζήτησαν ήταν το θέμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για το μείζον ζήτημα το Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Σημειώνοντας πως η τελική φάση διαπραγμάτευσης αναμένεται να κορυφωθεί προς το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως «επαναβεβαιώσαμε εκατέρωθεν τη βούλησή μας για στενή συνεργασία με στόχο την κατάληξη σε ένα δίκαιο και αναπτυξιακό προϋπολογισμό που θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και ταυτόχρονα θα δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης με οικονομική συνοχή, κοινωνική και εδαφική συνοχή».