Οι τράπεζες, το ΑΚΕΛ και ο κακομοίρης πολίτης


 

Η ιστορία με τις διαγραφές χρεών εταιριών φιλικά προσκείμενες ή ελεγχόμενες από το ΑΚΕΛ αρχίζει και παίρνει διαστάσεις.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η εφημερίδα «Πολίτης» αποκάλυψε την ιστορία με την διαγραφή χρέους από την τράπεζα Κύπρου τριών εκατομμυρίων ευρώ, εταιρείας που ελέγχει το ΑΚΕΛ και ανήκει στην ΠΕΟ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διαγραφή του χρέους έγινε τον περασμένο Απρίλιο, οπότε η τράπεζα απάλλαξε ταυτόχρονα από τις υποχρεώσεις τους και τέσσερα στελέχη του κόμματος που είχαν υπογράψει ως εγγυητές, αιτιολογώντας ότι ενεργούσαν κατ’ εντολή του κόμματος τους.

Χθες το Sigmalive παρουσίασε έγγραφα που δείχνουν  ότι ξεπερνούν τα 10 εκ ευρώ οι διαγραφές χρεών της εταιρείας Delta Trading, γνωστής για τους δεσμούς της με το κυβερνών κόμμα ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα και με τα όσα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Cyprus Mail, πρόκειται για χρέος 6,5 εκ ευρώ της εταιρείας προς την Τράπεζα Κύπρου, σε μια περίοδο όπου το ΑΚΕΛ βρισκόταν στην εξουσία. Προηγουμένως, το 2006 είχε γίνει και άλλη διαγραφή ύψους 2.797.000 λιρών Κύπρου.

Είναι βέβαιο πια ότι η διαφάνεια σε αυτό τον τόπο έχει πάει περίπατο. Και δεν ξέρει κανείς πόσες ακόμη υποθέσεις τέτοιου τύπου έχουν γίνει και δεν τις έχουμε μάθει ακόμη. Οι εποπτικές αρχές σε αυτό τον τόπο τι κάνουν; Ποια είναι η υποχρέωσή τους; Να διευκρινίσουν κατά πόσον οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, αλλά και αν οποιαδήποτε άλλα κόμματα ή πολιτικοί έτυχαν ανάλογης μεταχείρισης.

Να μάθουμε για πιο λόγο έγιναν αυτές οι διαγραφές. Ειδικά σήμερα όπου οι τράπεζες κυνηγούν μικροδανειστές και τους σέρνουν στα δικαστήρια, διότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. 

Ελπίζω το ΑΚΕΛ να εννοεί ότι ζητάει να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι περιπτώσεις συμφωνιών εταιρειών και φυσικών προσώπων με τράπεζες για διαγραφή χρεών για να καταδειχθεί, όπως λέγει, κατά πόσο αυτή είναι μια συνήθης πρακτική από τις τράπεζες ή όχι και κατά πόσο οι όποιες συμφωνίες ήταν συμφέρουσες ή ζημιογόνες για τις τράπεζες.

Η οργή του κόσμου για τις τράπεζες κοχλάζει.  Ο λαός έχει απόλυτο δικαίωμα να μη περιμένει καθόλου, ούτε στιγμή και ας συνειδητοποιήσουμε ότι η έκρηξη της οργής του θα είναι «τυφλή» αν δεν υπάρξει άμεση και πειστική απάντηση στα όσα σαθρά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.