Ισοβίτης απαιτεί την ελευθερία του

Του Μάριου Δημητρίου

Το χρονίζον αίτημα για άμεση αποφυλάκιση του ισοβίτη κατάδικου στις Κεντρικές Φυλακές Κυριάκου Γεωργιάδη 58 χρόνων από τη Λεμεσό, επαναφέρει στο προσκήνιο με ανοικτή επιστολή του στα ΜΜΕ, ο δικηγόρος του Αλέξανδρος Κληρίδης, μετά που το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία, το απέρριψε τον Ιούλιο 2016, για άλλη μια φορά. Θεωρεί ότι πληροί τους όρους αποφυλάκισής του, λόγω και της καλής διαγωγής που επέδειξε σε όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του.

Όπως είναι γνωστό, με βάση τον νόμο, οι φυλακισμένοι, υπό κάποιες προϋποθέσεις, έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης επ’ αδεία, μετά την έκτιση πέραν της μισής ποινής τους, ή στα 12 χρόνια, αν πρόκειται για ισοβίτες με μία καταδίκη. «Είμαι ακόμη στη φυλακή, διότι σκόπιμα, αυθαίρετα και παράνομα το Συμβούλιο Αποφυλάκισης αρνήθηκε να μου δώσει την ελευθερία μου, όπως ξεκάθαρα ο νόμος προβλέπει», αναφέρει ο ίδιος ο ισοβίτης σε μια από τις επιστολές του. Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάιο 2015, ο Κυριάκος Γεωργιάδης είχε μεταφερθεί και νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μετά από απεργία πείνας 25 ημερών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη απόλυσή του από τις Κεντρικές Φυλακές.

Πυροβόλησε δύο, πέθανε ο ένας

Να αναφέρουμε ότι ο Κυριάκος Γεωργιάδης, που είναι Αμερικανός πολίτης, είχε μεταφερθεί τον Φεβρουάριο 2012 από αμερικανική φυλακή, στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία, για να συνεχίσει την έκτιση της ποινής του, αφού εξέτισε στις ΗΠΑ, 18 χρόνια της ποινής της διπλής ισόβιας φυλάκισης, όπως τουλάχιστον «λανθασμένα» μετάφρασε την ποινή του η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. Είχε καταδικαστεί το 1994, σε ισόβια φυλάκιση στο Λος Άντζελες, για ένα έγκλημα πάθους, όπως ανέφερε στον υπογράφοντα, ένα από τα πέντε αδέλφια του.

Διαπράχθηκε εν βρασμώ ψυχής, όταν ο 35χρονος τότε Γεωργιάδης, που είχε άδεια οπλοφορίας, πυροβόλησε την κοπέλα με την οποία συζούσε για χρόνια και τον εραστή της. «Βγήκε εκτός εαυτού και πυροβόλησε και τραυμάτισε και τους δύο», μας ανέφερε η αδελφή του και συνέχισε: «Μετάνιωσε αμέσως για την πράξη του και ειδοποίησε ο ίδιος την Αστυνομία και το ασθενοφόρο, ενώ περίμενε στον τόπο της τραγωδίας μέχρι να συλληφθεί. Η γυναίκα επιβίωσε, αλλά ο άντρας πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο. Ως οικογένεια, δεν δικαιολογούμε αυτό που έκανε ο Κυριάκος, αλλά πιστεύουμε ότι μετά από 20 χρόνια, πρέπει να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία».

Ένα Διδακτορικό στις Κεντρικές Φυλακές

Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, μας πληροφόρησε ότι ο αδελφός της, ζούσε τότε και εργαζόταν σε πανεπιστήμιο στην Αμερική, όπου είχε σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά. Ο Κ. Γεωργιάδης έχει μια κόρη 23 χρόνων σήμερα, από προηγούμενη σχέση του, που ζει στην Αμερική. Όπως μας είπε η αδελφή του, η κοπέλα, αν και δεν ήρθε ποτέ στην Κύπρο, διατηρεί αλληλογραφία με τον πατέρα της.

Ο Γεωργιάδης απέκτησε Διδακτορικό στη Θεολογία, ενώ εκτίει την ποινή του στις Κεντρικές Φυλακές. Όπως μας ανέφερε η αδελφή του, «ετοίμασε τη διδακτορική διατριβή του κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού την έγραφε στο χέρι, μας έδινε τα χειρόγραφα όταν τον επισκεπτόμασταν, τα κτυπούσαμε στο κομπιούτερ και του τα επιστρέφαμε πάνω σε cd…».

Τα δύο λάθη που βλέπει η υπεράσπιση

«Ως υπεράσπιση του κύριου Γεωργιάδη, προωθούμε την βασική θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λανθασμένα μετάφρασε την απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η ποινή να μετατραπεί σε δυσμενέστερη από την αρχική, γεγονός που καθιστά την κράτηση του σήμερα παράνομη», αναφέρει στην ανοικτή επιστολή του ημερομηνίας 23 Ιανουαρίου 2017 ο δικηγόρος του Αλέξανδρος Κληρίδης. Και προσθέτει:

«Είναι η θέση μας ότι, στην υπόθεση του κύριου Γεωργιάδη έχουν γίνει παρά πολλά λάθη από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δυο είναι τα κυριότερα, τα οποία εμείς θίγουμε και ευελπιστούμε ότι το Εφετείο και το Διοικητικό Δικαστήριο θα τα αναγνωρίσει και θα δώσει μια απόφαση που να δικαιώνει τους αγώνες του. Το πρώτο λάθος ήταν η λανθασμένη μετάφραση της ποινής του κύριου Γεωργιάδη, όπως αυτή δόθηκε από το Δικαστήριο των ΗΠΑ, που τον καταδίκασε. Η ποινή του κύριου Γεωργιάδη ήταν 25 χρόνια ως ισόβια με πιστώσεις, 7 χρόνια ως ισόβια χωρίς πιστώσεις και 4 χρόνια με πιστώσεις. Αυτή η ποινή, για κάποιο λόγο στην Κύπρο μεταφράστηκε ως δυο φορές ισόβια, ποινή που ασφαλώς είναι δυσμενέστερη από αυτή που είχε δώσει το εκδικάζον Δικαστήριο των ΗΠΑ. Οι λόγοι που θεωρείται δυσμενέστερη, είναι πάμπολλοι, αλλά το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν δικαιούται πιστώσεις, είναι κάτι που φαίνεται αμέσως με μια απλή ανάγνωση των δυο διαφορετικών ειδών ποινής. Άρθρο 10 και 11 της Παγκόσμιας Σύμβασης Μεταφοράς Φυλακισμένων η οποία εφαρμόζεται και μέσα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση με αριθμό 112, 1983. Το δεύτερο λάθος, το όποιο βασίζεται στο πρώτο, ήταν η μη αναγνώριση των ημερών που κατάφερε να εξασφαλίσει κατά την διάρκεια έκτισης της ποινής του στην Αμερική, οι οποίες μετρούν πέραν των 3000 (8+χρονια). Η ποινή της ισόβιας φυλάκισης στην Κύπρο, δεν προνοεί μέρες πίστωσης, όπως οι ποινές που δόθηκαν από το Δικαστήριο των ΗΠΑ και συνεπώς η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από το πρώτο της λάθος, δυσκολεύεται σήμερα να βρει την βάση που θα δικαιολογήσει την εφαρμογή αυτών των ημερών που έχει καταφέρει ο κατάδικος να εξασφαλίσει από την Αμερική, μέσω καθημερινής εσώκλειστης εργασίας και εκπαίδευσης που τηρούσε κατά την διάρκεια έκτισης της ποινής του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα και πάλι με τις επεξηγηματικές σημειώσεις της πιο πάνω Σύμβασης Άρθρο 10, Convention on the Transfer of Sentenced Persons – Explanatory Report – [1983] COETSER 4 (21 March 1983) Convention on the Transfer of Sentenced Persons (ETS No. 112)».

«Να εφαρμοστούν οι πιστώσεις ποινής»

Όπως αναφέρεται στην επιστολή Αλέξανδρου Κληρίδη, «ο κύριος Γεωργιάδης φυλακίστηκε το 1994 για τα εγκλήματα που διέπραξε, μετά που παραδόθηκε και μετά από δική του παραδοχή και μεταφέρθηκε στην Κύπρο το 2012, μετά από δικό του αίτημα. Έχει πλέον εκτίσει 23 χρόνια φυλάκισης, χωρίς να υπολογίσει κάποιος τις μέρες πίστωσης, όπως αυτές φαίνονται πιο πάνω. Αδικαιολόγητα η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα, δεν αναγνωρίζει τις μέρες που του επιβάλλει η ποινή, όπως αυτή εκδόθηκε από το Δικαστήριο των ΗΠΑ και προωθεί την θέση ότι ο κατάδικος εκτίει ποινή δυο φορές ισόβιας φυλάκισης ενώ, η Επίτροπος Διοικήσεως, έχει ήδη γνωματεύσει επί του σημείου και συμφωνεί με τις πρόνοιες της Παγκόσμιας Σύμβασης Μεταφοράς Φυλακισμένων, ότι δηλαδή οι οποιεσδήποτε πιστώσεις υπάρχουν στην ποινή του φυλακισμένου, θα πρέπει να εφαρμοστούν από την χώρα που συμφωνεί να φιλοξενήσει τον κατάδικο για το υπόλοιπο της ποινής του. Ο κύριος Γεωργιάδης έχει εφεσιβάλει την απόφαση ημερομηνίας 27/07/2016 και έχει καταχωρήσει προσφυγή εναντίον της απόφασης του Συμβούλιου Αποφυλάκισης και περιμένει να του δοθούν ημερομηνίες ακρόασης και στις δυο περιπτώσεις, όπου ο ίδιος ζητά την άμεση αποφυλάκιση του».

«Με αδικεί η ισόβια φυλάκιση»

Σε παλαιότερη ανοιχτή επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο Κυριάκος Γεωργιάδης αναφέρει διάφορους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του, δικαιούται να αποφυλακιστεί. Γράφει μεταξύ άλλων: «Είμαι ο μόνος φυλακισμένος που έχει ισόβια, για απόπειρα δολοφονίας. Είμαι ο μόνος φυλακισμένος που έχει ισόβια, παρόλο που τηλεφώνησε στις Πρώτες Βοήθειες, στην Αστυνομία και παραδόθηκε στην Αστυνομία. Είμαι ο μόνος φυλακισμένος για τον οποίον η χώρα (η Αμερική), παραδέχτηκε παραβίαση των δικαιωμάτων του, αλλά δεν πρόσφερε θεραπεία. Είμαι ο μόνος φυλακισμένος, για τον οποίον το Παγκόσμιο Δικαστήριο, στην υπόθεση La Grand, διακήρυξε ότι παραβιάσεις όπως αυτή που έκανε η Αμερική στην υπόθεσή μου, πρέπει να έχουν θεραπεία. Καμιά θεραπεία δεν μου δόθηκε. Είμαι ο μόνος φυλακισμένος που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δέκα χρόνια καλής διαγωγής και εργατικότητας που κέρδισε, για να αποφυλακιστεί – όλοι οι άλλοι φυλακισμένοι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, για να αποφυλακιστούν».

Φωτό: Ο Κυριάκος Γεωργιάδης