Κ.Καδής: «Τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο»

Το μήνυμα «ότι τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο και ότι η αποτελεσματική προστασία τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας της πολιτείας και των πολιτών της», έστειλε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας Δασών και ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

«Ας μη ξεχνάμε ότι όσο ευνοϊκές και αν είναι οι συνθήκες για την έκρηξη των πυρκαγιών χρειάζεται και η σπίθα η οποία είναι αποτέλεσμα κυρίως της ανθρώπινης αμέλειας. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Σε ομιλία του στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η Εβδομάδα Προστασίας των Δασών, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή από το Τμήμα Δασών, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει το κράτος για διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά τη σημασία των δασών αλλά και τη μεγαλύτερη απειλή κατά των δασών μας, τις πυρκαγιές.

«Η καλλιέργεια της δασικής και περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα στους νέους μας, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Τα δάση, με τον πολυλειτουργικό ρόλο τους, έχουν τεράστια αξία για τον τόπο μας γιατί συμβάλλουν σημαντικά και ουσιαστικά τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής. Αποτελούν ένα ανανεώσιμο φυσικό πόρο και τη σπονδυλική στήλη του φυσικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και στη δημιουργία καλυτέρων συνθηκών ζωής», συμπλήρωσε.

Το κράτος, συνέχισε ο κ. Καδής, έχοντας πλήρη γνώση του πολύπλευρου ρόλου που διαδραματίζουν τα δάση, καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη προστασία τους.

«Σχεδόν κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας όπως και σ’ άλλες περιοχές του πλανήτη μας, οι πυρκαγιές προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα δασικά οικοσυστήματα. Παρά το γεγονός ότι τα μεσογειακά οικοσυστήματα είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά και έχουν αναπτύξει μηχανισμούς μεταπυρικής αναγέννησης, η κλιματική αλλαγή που είναι ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή μας και ο ανθρώπινος παράγοντας, αυξάνουν αφενός τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς και μειώνουν αφετέρου τις δυνατότητες φυσικής αποκατάστασης», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των δασοπυροσβεστών και πυροφυλάκων, ενώ ήδη άρχισε και συνεχίζεται η εκπαίδευση του προσωπικού στη δασοπυρόσβεση.

Όπως είπε, όλα τα πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών έχουν ελεγχθεί και συντηρηθεί και βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στους διάφορους δασικούς σταθμούς. Έχουν παραληφθεί στις αρχές του έτους δύο προωθητές γαιών, ενώ έχουν αγοραστεί και δύο φορτηγά οχήματα που θα χρησιμοποιούνται κυρίως για την μεταφορά των προωθητών γης σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σημείωσε ότι εντός του 2018 αναμένεται να παραληφθούν τέσσερα καινούργια μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και 13 νέα πυροσβεστικά οχήματα μεσαίου μεγέθους, ενώ το 2019 θα παραληφθούν ακόμη 4 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα.

«Άρχισε και συνεχίζεται τόσο μέσα στα κρατικά δάση, όσο και σε διάφορες περιοχές της υπαίθρου η κατασκευή και συντήρηση σημαντικών αντιπυρικών υποδομών, όπως αντιπυρικών λωρίδων, δασικών δρόμων και παροχών νερού για σκοπούς πυρόσβεσης. Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος μείωσης της καύσιμης ύλης με καθαρισμό και απομάκρυνση της χαμηλής βλάστησης, σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας. Τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα που διαθέτει το Τμήμα Δασών έχουν συντηρηθεί και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι για την έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει, όπως κάθε χρόνο, το δίκτυο πυροφυλακίων και θέσεων παρατήρησης και παράλληλα θα εφαρμοστεί πρόγραμμα μηχανοκίνητων περιπολιών καθώς και εναέριων περιπολιών με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, ιδιαίτερα κατά τις μέρες υψηλού κινδύνου.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ετοιμάστηκε και άρχισε η σταδιακή εφαρμογή του προγράμματος επιφυλακής των δασικών υπαλλήλων.

«Από φέτος θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις που πραγματοποιούν οι τοπικοί Δασικοί Σταθμοί με όλες τις τοπικές αρχές και άλλους φορείς που εμπλέκονται στην πυροπροστασία, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών ομάδων. Έχει οργανωθεί μεγάλη εκστρατεία διαφώτισης και πάλι από τους τοπικούς Δασικούς Σταθμούς, οι οποίοι αφού εντοπίσουν τα σημεία από τα οποία μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά θα έρθουν σε επαφή με τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, θα μοιράσουν διαφωτιστικό υλικό και θα τους ενημερώσουν σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να παίρνουν για τη μείωση της πιθανότητας έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καδής τόνισε ότι στη μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού ή χαλάρωσης, αλλά «επιβάλλεται να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και να εργαζόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προκειμένου να δώσουμε συνέχεια και διάρκεια στα θετικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους».

« Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, που η κυβέρνηση προωθεί πρόσθετα μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του υφιστάμενου συστήματος πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Πρόθεση του Υπουργείου μας είναι να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιχειρησιακή ικανότητα του Τμήματος Δασών στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με πυροσβεστικό εξοπλισμό», σημείωσε.

Μέτρα, συνέχισε ο Υπουργός Γεωργίας, «θα ληφθούν και για την ενίσχυση της από αέρος ικανότητας μας για αντιμετώπιση των πυρκαγιών όπου προγραμματίζεται η βελτίωση της λειτουργίας της Μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων της Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ μελετάται και η ενίσχυση των πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης που διαθέτει η Δημοκρατία με επιπρόσθετα πυροσβεστικά αεροπλάνα, είτε με αγορά, είτε με ενοικιαγορά ή αγορά υπηρεσιών».

«Για σκοπούς μείωσης του χρόνου ανταπόκρισης των αεροπλάνων προγραμματίζεται η δημιουργία δύο νέων διαδρόμων προσγείωσης των πυροσβεστικών αεροσκαφών», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την αμέριστη αναγνώριση και εκτίμηση του για το σημαντικό έργο που επιτελεί το Τμήμα Δασών, και παράλληλα, συνεχάρη τη διεύθυνση και όλο το προσωπικό του Τμήματος, για τις προσπάθειες που καταβάλουν με σκοπό να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα, όποτε παραστεί ανάγκη.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα σας, παρέχοντάς σας αμέριστη στήριξη και βοήθεια. Συγχαίρω θερμά τις κοινότητες Βαβατσινιάς, Δυμών και Πηγαινιών που θα βραβευτούν σήμερα για την προσφορά τους στη πυροπροστασία των δασών. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναγνωρίζει την τεράστια σημασία της εθελοντικής προσφοράς για διατήρηση και προστασία των δασών μας», πρόσθεσε.

Στα τρία σχέδια που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών για αντιμετώπιση των πυρκαγιών έκανε αναφορά ο Διευθυντής του Τμήματος κ Χαράλαμπος Αλεξάνδρου στη δική του παρουσίαση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο σχέδιο Αστραπή (για έγκαιρη επέμβαση και τη κινητοποίηση του αναγκαίου αριθμού δυνάμεων στο μικρότερο δυνατό χρόνο), το σχέδιο Κόκκινου Συναγερμού (για την αντιμετώπιση του περαιτέρω αυξημένου κινδύνου όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή μεγαλύτερη των 400 C ή η ένταση του ανέμου είναι ίση ή μεγαλύτερη των 5 μποφόρ) και το σχέδιο Ήφαιστος (για την αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών).

Κατά πάσα πιθανότητα σε ποσοστό περίπου 90% των πυρκαγιών υπεύθυνοι είναι οι άνθρωποι. Αυτό ανέφερε ο Προϊστάμενος Τομέα Πυροπροστασίας και Δασικής Μηχανικής κ. Κώστας Παπαγεωργίου μιλώντας στην εκδήλωση. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι έγκριτοι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο αριθμός των πυρκαγιών παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στον Αμαζόνιο και στα Βόρεια και Αρκτικά Δάση (Boreal Forests).

Πηγή: ΚΥΠΕ