Κάλεσμα Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία να παραδώσει την Αμμόχωστο στα Η.Ε

Η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε με 36 ψήφους υπέρ 8 κατά και 5 αποχές, την ετήσια έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία αναμένεται να παραπεμφθεί προς έγκριση στην ολομέλεια του Απριλίου.

Στην έκθεση η Ευρωβουλή «επαναλαμβάνει τη σθεναρή υποστήριξή της για την επανένωση της Κύπρου, η οποία θα βασίζεται σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για αμφότερες τις κοινότητες». Καλωσορίζει την κοινή διακήρυξη των ηγετών των δύο κοινοτήτων και τη δέσμευση για «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα» και ότι«η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος του ΟΗΕ και της Ε,Ε θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια κοινή κυπριακή ιθαγένεια».  

Το εγκριθέν από την Επιτροπή Εξωτερικών κείμενο, επιδοκιμάζει τη δέσμευση των δύο πλευρών για τη δημιουργία θετικού κλίματος αλλά και για «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», ενώ καλεί την Τουρκία «να στηρίξει ενεργώς» τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α.

Επίσης, η έκθεση επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο και να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Σ.Α. Παράλληλα, επικροτεί την κοινή δήλωση των δημάρχων Αλέξη Γαλανού και Oktay Kayalp, με την οποία εκφράζουν την ισχυρή υποστήριξή τους για μια επανενωμένη Αμμόχωστο.

Επιπροσθέτως, η έκθεση καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ε.Ε, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα για την επιτυχή περάτωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων και να επιτραπεί στους Τουρκοκυπρίους να εμπορεύονται απευθείας με νόμιμο και αποδεκτό από όλους τρόπο. Η έκθεση σημειώνει και τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων θεμάτων.

Η έκθεση που ετοίμασε η εισηγήτρια Ρία Όμεν Ρούιτεν, ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, καλεί την Τουρκία να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών και υπενθυμίζει ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απολύτως νόμιμη.

Αναφορικά με το Πρωτόκολλο, η έκθεση εκφράζει δυσφορία για την άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει την εν λόγω υποχρέωσή της και την καλεί να το εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις.

Η Ευρωβουλή επαναλαμβάνει τη στήριξή της στη νέα προσέγγιση της Επιτροπής να ανοίξει τα κεφάλαια 23 (Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη) σε αρχική φάση των διαπραγματεύσεων και να τα κλείσει τελευταία. Καλεί, κατά συνέπεια το Συμβούλιο να ανανεώσει τις προσπάθειές του για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και24.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι, λόγω του στρατηγικού ρόλου της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου, θα πρέπει να αξιολογηθεί η σημασία που θα είχε η έναρξη διαπραγματεύσεων για το κεφάλαιο 15 σχετικά με την ενέργεια.

Η έκθεση χαιρετίζει την απόφαση της Τουρκίας να παράσχει πρόσβαση στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων σε περιφραγμένη στρατιωτική περιοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου και ενθαρρύνει την Άγκυρα να επιτρέψει στην Επιτροπή να έχει πρόσβαση στα συναφή αρχεία και σε στρατιωτικές ζώνες για την εκταφή.

Τέλος, τονίζει τη σημασία που έχει μια συνεκτική και συνολική προσέγγιση για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητεί από την Τουρκία να επιτρέψει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αίροντας το βέτο της στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της Κύπρου, ενώ καλεί, παράλληλα, την Κυπριακή Δημοκρατία να άρει το βέτο στη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ