Καταγγελία Συντεχνίας Επιστημόνων: ”Μας κατακρατούν προληπτικά το 20% των μισθών”

Η Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ), σε ανακοίνωσή της καλεί την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου να μην επικυρώσει τον «απαράδεκτο» κανονισμό για προληπτική παρακράτηση του 20% των απολαβών όλων ανεξαρτήτως των Ειδικών Επιστημόνων και Επισκεπτών από την τελευταία μισθοδοσία κάθε εξαμήνου, ποσό που θα καταβάλλεται μόνο στην περίπτωση, που υποβάλουν τις βαθμολογίες των φοιτητών εντός της ημερομηνίας που καθορίζει η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.

Η ΔΕΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι περισσότεροι από το 1/3 όσων επιτελούν ακαδημαϊκή εργασία έρευνας ή/και διδασκαλίας δεν έχουν κανονικές θέσεις εργασίας και οι πλείστοι από αυτούς είναι ωρομίσθιοι. Καταγγέλλει, επίσης, ότι «πέραν από τους χαμηλούς μισθούς, συχνά εξευτελιστικούς και παντελώς ασύνδετους με τα επιστημονικά τους προσόντα» δεν τυγχάνουν αναγνώρισης ως ακαδημαϊκό προσωπικό. Υποστηρίζει, επίσης, ότι το

Επίσης,  αναφέρει ότι συνάντησε τη στείρα άρνηση από πλευράς του Πανεπιστημίου να συζητήσει την ουσία των ζητημάτων, να κατανοήσει το ότι η επισφαλής εργασία αντιστρατεύεται και την ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας και να πάρει μέτρα προς την κατεύθυνση μιας ορθολογικής οργάνωσης του ανθρώπινου του δυναμικού και ότι «η Συντεχνία ή μέλη της χρειάστηκε να προειδοποιήσουν με νομικά μέτρα σε προσπάθειες αναδρομικής στέρησης δικαιωμάτων, θέματα διακρίσεων, μη εφαρμογή της προστασίας της μητρότητας».

Σε όσα από τα άλλα θέματα που δεν ενέχουν εξόφθαλμες παραβιάσεις της νομοθεσίας αλλά αποτελούν θέματα ρύθμισης εργασιακών σχέσεων και άρα θα έπρεπε να τύχουν διαλόγου και διαπραγμάτευσης, οι Αρχές του Π.Κ. απλώς αγνοούν τις επιστολές μας, προστίθεται.

Με την ανακοίνωση, η ΔΕΔΕ καλεί τις Αρχές του Π.Κ. «να αναγνωρίσουν επιτέλους τον σημαντικό ρόλο και την ποιοτική εργασία αυτής της μεγάλης μερίδας του ακαδημαϊκού τους προσωπικού, να τη μεταχειρίζονται με τον πρέποντα επαγγελματικό σεβασμό και να προσέλθουν σε διάλογο για την καθιέρωση ενός πιο υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος».
Καλεί, επίσης, την Πολιτεία «να αναλάβει τις ευθύνες της σε σχέση με το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και τις πρακτικές διαχείρισης των εργαζομένων που υιοθετεί, οι οποίες αντιστρατεύονται την ποιοτική εκπαίδευση και παραγωγή επιστημονικής έρευνας και ενισχύουν την οδύνη των νέων επιστημόνων, κοινωνική, οικονομική, ψυχική, την ώθηση τους προς εγκατάλειψη αυτού του επαγγελματικού χώρου, καθώς και τη ροή εγκεφάλων (braindrain) προς το εξωτερικό».

Πηγή: ΚΥΠΕ