Κοινή Διακήρυξη ενέργειας υπέγραψαν ΕΕ- ΝΑ Μεσογείου


Διαβάστε επίσης τι έγινε στο Eurogroup με Κύπρο και Ελλάδα. Διαβάστε ακόμα γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η απεργία στη Cyta.


Αναγνωρίζει παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Νοτιοανατολική Μεσόγειος στην ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, Διακήρυξη που υιοθέτησαν σήμερα (13/12) τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης , με θέμα την «Ενεργειακή Συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», που συνδιοργάνωσαν η Κυπριακή Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Aphrodite Hills Resort, στην Πάφο.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Γκούντερ Έτινγκερ, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Διάσκεψης, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι η Διακήρυξη προνοεί ακόμη συνεργασία σε θέματα όπως η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε περίπτωση ατυχήματος, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, η εξεύρεση τρόπων εξασφάλισης υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος και η ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού που θα διευκολύνει τη σύγκλιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, και τέλος, οι κοινές πολιτικές εντός και εκτός της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα της Διάσκεψης ο κ. Συλικιώτης σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ενίσχυσης του ενεργειακού εφοδιασμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και επισημάνθηκε ότι ο ευρύτερος θαλάσσιος χώρος της περιοχής αποτελεί υπολογίσιμη ενεργειακή πηγή και πως κατ’ επέκταση η δημιουργία ενός Νοτιοανατολικού Μεσογειακού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, θα μπορούσε να καταστεί πρόσθετη πηγή τροφοδότησης των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι η Κυπριακή Προεδρία πέτυχε να ολοκληρώσει τον φάκελο του Κανονισμού για τις Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές, που, όπως εξήγησε, αναμένεται να επιφέρει «κοινά οφέλη για την ΕΕ και τους γείτονες της, όπως για παράδειγμα από την προώθηση υποδομών κοινού ενδιαφέροντος που θα διευκολύνουν, μεταξύ άλλων, τις διασυνοριακές διασυνδέσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μεταξύ ΕΕ και Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Eπανέλαβε δε, όπως και νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, ότι στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων ανοίγονται νέες προοπτικές για ειρήνη και ευημερία των λαών της περιοχής αλλά και για διαφοροποίηση και ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής με την ΕΕ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως για να γίνουν αυτά πράξη επιβάλλονται ριζικές αλλαγές στις στάσεις και συμπεριφορές.

Επανέλαβε ακόμη ότι η Κύπρος ήταν και παραμένει ένας έντιμος φίλος και συνεργάτης με όλες τις γειτονικές τις χώρες αλλά και μια πύλη επικοινωνίας της ΝΑ Μεσογείου με την ΕΕ. «Αυτή μας τη θέση και αυτό μας το ρόλο τον επιβεβαιώσαμε και σήμερα προβάλλοντας τις προοπτικές και τις δυνατότητες που ανοίγονται από την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με την ΝΑ Μεσόγειο» δήλωσε σχετικά.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκούντερ Έτινγκερ, υπογράμμισε ότι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή τόσο στην Ευρώπη όσο και στις χώρες της Μεσογείου, οι πηγές ενέργειας και η ανάπτυξη τους μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την οικονομική ανάκαμψη.

Αναφέροντας ότι η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου είναι μια ευαίσθητη περιοχή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περιοχή μπορεί να καταστεί πηγή φυσικού αερίου, κυρίως, το οποίο, όπως υπέδειξε, μπορεί να επιφέρει οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα κράτη εντός και εκτός της ΕΕ.

Ο κ. Έτινγκερ εξήγησε ότι με βάση την ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ το φυσικό αέριο θα διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο δεδομένου του ότι πρόκειται για ένα καύσιμο καθαρό, βιώσιμο, ευέλικτο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για θέρμανση και άλλες εφαρμογές. Σημείωσε δε ότι η ΕΕ είναι αναγκασμένη να εισαγάγει μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου κάθε χρόνο, περίπου 5, δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ετησίως, αναφέροντας ότι στους υφιστάμενους πόρους της ΕΕ που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Κάτω Χώρες, παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία με τα αποθέματα να εξαντλούνται και εξηγώντας πως ως εκ τούτου η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί και προς άλλες κατευθύνσεις για να διασφαλίσει την προμήθεια της με φυσικό αέριο.

«Έχουμε την ευκαιρία εντός της ΕΕ, την Κύπρο και εκτός της ΕΕ, τις γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ και άλλα κράτη, που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο μελλοντικά» είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι εντός της τρέχουσας δεκαετίας θα υπάρξει παροχή φυσικού αερίου από την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου προς την ΕΕ.

«Όταν έχουμε τα σαφή νούμερα και την καθαρή εικόνα για να ξέρουμε τι χρειάζεται και ποιες επενδύσεις είναι απαραίτητες τότε μπορούμε να συζητήσουμε για τα έργα υποδομής, για τερματικά υγροποιημένου αερίου και για ένα πρώτο σχεδιασμό αγωγών φυσικού αερίου για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στις αγορές της ΕΕ» συμπλήρωσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας υπέδειξε ακολούθως ότι με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα και τα δίκτυα στις αερομεταφορές στην Ευρώπη, μπορεί να σχεδιαστεί και μια διασύνδεση για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στην Ευρώπη η οποία δεν θα αφορά μόνο τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά όλη την περιφέρεια της ΕΕ, από το Μαρόκο μέχρι τα ανατολικότερα σημεία της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Χαρακτήρισε τέλος εξαιρετική την Υπουργική Διάσκεψη την οποία συνδιοργάνωσαν Κυπριακή Προεδρία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να υπάρξει και συνέχεια έτσι ώστε να υπάρξει εμβάθυνση του πλαισίου συνεργασίας της ΕΕ με τις υπόλοιπες χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ