Κύπριοι: H EE να βοηθήσει αναπτυσσόμενες χώρες

{loadposition ba_textlink}

Εννιά από τους δέκα Κύπριους πιστεύουν ότι “είναι σημαντικό” για την ΕΕ να βοηθήσει χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου (91%), ενώ σχεδόν επτά στους δέκα (67%) – ποσοστό δεύτερο μόνο μετά την Σουηδία (70%) συμφωνούν ότι αυτό είναι “εξαιρετικά σημαντικό”.

Αυτό προκύπτει από σημερινή δημοσίευση στοιχείων του ειδικού ευρωβαρόμετρου για τις αντιλήψεις των Ευρωπαίων σε σχέση με την αναπτυξιακή βοήθεια.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων έχουν θετική άποψη για τα οφέλη της διεθνούς συνεργασίας και ανάπτυξης. Σχεδόν τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στην έρευνα συμφωνούν ότι η αναπτυξιακή βοήθεια συνιστά αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης (ποσοστό 73 %) και το 80 % των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ανάπτυξη είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ.

Παρομοίως οι Κύπριοι (82%) έρχονται δεύτεροι μόνο σε σχέση με την Σουηδία και τη Μάλτα (82%) στο αν και κατά πόσο πιστεύουν ότι το να συμβάλει η ΕΕ στην καταπολέμηση της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πρέπει να είναι ανάμεσα στις βασικές της προτεραιότητες. Δεν συμφωνούν όμως ότι αυτόν θα πρέπει να είναι και βασική προτεραιότητα της δικής τους κυβέρνησης (συμφωνεί μόνο το 48%).

Στα ίδια επίπεδα με τη Ισπανία, οι Κύπριοι ερωτηθέντες είναι σύμφωνοι πως η αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση (88% έναντι του 73% του μέσου όρου της ΕΕ), όμως το ποσοστό όσων συμφωνούν να αυξηθεί αυτή η βοήθεια βρίσκεται στο 69% (έναντι του 68% μ.ο.ΕΕ)

Λίγο περισσότεροι από έναν στους πέντε ερωτηθέντες στην Κύπρο έχουν ακουστά τους “Στόχους της ΕΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη”, (ποσοστό μόλις 21%), αρκετά χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ (36%).

Οι Κύπριοι γνωρίζουν σε ποσοστό 22% ότι το 2015 υπήρξε “Ευρωπαϊκό έτος ανάπτυξης”, πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο (18%). Οι ερωτώμενοι στην Κύπρο είναι σε ποσοστό 48% έναντι 34% του κοινοτικού μ.ο. πιθανόν να αναφέρουν την υγεία, την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική ισότητα (34% έναντι 26% στην ΕΕ) ως τις πλέον πιεστικές προκλήσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αντιθέτως μόνο το 8% σημείωσε την μετανάστευση (έναντι 12% του κοινοτικού μ.ο.), όπως και τη στέγαση προσφύγων.

Το 52% των Κυπρίων πιστεύει ότι το άτομο μπορεί να παίξει προσωπικό καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Παρομοίως το 52% είναι διατεθειμένο να πληρώσει παραπάνω για φρούτα και λαχανικά, ή άλλα προϊόντα από αναπτυσσόμενες χώρες – ποσοστό 6 μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2014.

Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δηλώνει προσωπικά εμπλεκόμενος στην βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμος (25% μείωση 11 μονάδων από το 2014 – μείωση που αποτελεί την μεγαλύτερη στην ΕΕ). Μεταξύ των ερωτηθέντων οι μικρές ηλικιακές ομάδες (15-24) έχουν την πλέον θετική άποψη σε σχέση με την αναπτυξιακή βοήθεια σε σχέση με τις μεγαλύτερες (25+), όμως οι διαφορές αμβλύνονται σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη, κ. Neven Mimica, ο οποίος παρουσίασε σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη της ΕΕ δήλωσε πως: «Από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου προκύπτει σαφώς ότι οι πολίτες της ΕΕ γνωρίζουν και εκτιμούν την αξία που έχει η διεθνής συνεργασία και ανάπτυξη της ΕΕ. Σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν ότι η παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι σημαντική, ενώ περισσότεροι από επτά στους δέκα συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει θετική επίδραση για τους πολίτες της ΕΕ. Συνεπώς, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να πείσει τους πολίτες της για τη χρησιμότητά της, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία και να διασφαλίσουμε ότι θα προβάλλονται τα αποτελέσματα του έργου μας, ο αντίκτυπος που έχει στην πράξη, η συμβολή του στη βελτίωση της ζωής των ατόμων και τα οφέλη του για τις αξίες και τα συμφέροντα της Ευρώπης.»

Η έρευνα διεξήχθη προς στα τέλη του 2015, το οποίο ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης. Ένας από τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν, ήταν “να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το πώς λειτουργεί η αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ και πού δαπανώνται τα χρήματα”.

Από την έρευνα προκύπτει ότι επιτεύχθηκαν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της εκστρατείας: σχεδόν ένας στους πέντε πολίτες που ερωτήθηκαν γνώριζε ότι το 2015 ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης (αύξηση κατά περίπου 50 % σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2014.)

Πηγή: KYΠΕ