Κύπριοι Ευρωβουλευτές τοποθετούνται στο θέμα της Ελλάδας

{loadposition ba_textlink}

Λευτέρης Χριστοφόρου
—————-

Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου (της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματός, ΔΗΣΥ) είπε στο ΚΥΠΕ ότι “αυτό που είναι πεποίθησή μου αλλά εξάγεται και μέσα από την συμμετοχή μου στο ΕΛΚ είναι ότι προσπάθεια όλων, ιδιαίτερα του ΕΛΚ που είναι ένα κόμμα που αγωνίζεται και για διευρυμένη και για ενισχυμένη και ισχυρή Ευρώπη, είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη”.

Τονίζουν όμως ταυτόχρονα, συνέχισε, ότι αυτή η παραμονή υπέχει και αρκετών υποχρεώσεων στις οποίες η Ελλάδα οφείλει να ανταποκριθεί.

“Λαμβάνοντας υπόψη και αυτά που με σθένος αλλά και με πολλή αγάπη για την Ελλάδα τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θέλει μια Ελλάδα μέσα στην ΕΕ και δεν θέλει να ακούει για Grexit, θεωρώ ότι σύσσωμη η Επιτροπή και το ΕΛΚ βρίσκονται προς την μια σταθερή κατεύθυνση να στηρίξουν και να υποστηρίξουν την Ελλάδα ιδιαίτερα τους Ελληνες που περνούν δύσκολα”, είπε.

Ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε ότι την ίδια ώρα, αναμένουν και από την ελληνική Κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την ίδια τακτική που εφάρμοσε μέχρι πρόσφατα και μαζί με την ΕΕ να αποφασίσουν από κοινού για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη.

Τάκης Χατζηγεωργίου
——————–

Ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, ΑΚΕΛ Νέες Δυνάμεις) είπε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ κρίσιμη καμπή του ελληνικού ζητήματος και πρόσθεσε ότι “είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν έδειξε την ελαστικότητα, την διαλλακτικότητα που όφειλε να δείξει, όπως το έκανε σε πολλά άλλα ζητήματα στο να βρεθεί μια λύση και έχουν φέρει τα πράγματα στο σημείο μιας επιλογής μεταξύ οδυνηρού συμβιβασμού και χάους”.

“Πιστεύω ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός, έχοντας πια και την στήριξη των περισσότερων πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, με κοινές πλέον θέσεις που θα καταθέσει από ό,τι αντιλαμβάνομαι σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ελπίζω με αυτή την κίνηση να πάνε σε μια κατάληξη η οποία όμως πρέπει να περιέχει και απομείωση του χρέους”.

Να κάνουν δηλαδή, εξήγησε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, “στην πράξη αυτό που οι Ευρωπαίοι λένε στο κατ` ιδίαν ότι θα απομειωθεί το χρέος, να το καταγράψουν κάτω έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη που είναι το αιτούμενο για την Ελλάδα”.

“Ένα άλλο αιτούμενο για την Ελλάδα που δεν έχω αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει είναι η αναδιάρθρωση του κράτους, να στηθεί κράτος δικαίου, κράτους με θεσμούς που να το σέβονται οι πολίτες και να σέβεται τους πολίτες του. Αυτό θα είναι η μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης μετά από μια συμφωνία” κατέληξε.

Νεοκλής Συλικιώτης

Ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, ΑΚΕΛ Νέες Δυνάμεις) είπε ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την ετυμηγορία του ελληνικού λαού ο οποίος με το όχι του έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί να συνεχιστούν οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας, οι πολιτικές που ήταν καταστροφικές για τον ελληνικό λαό και οδήγησαν στα σημερινά δεινά.

“Εκείνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να λάβουν σοβαρά υπόψη την προοπτική η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να βγει από τα αδιέξοδα της ύφεσης της κρίσης και της φτωχοποίησης του λαού. Η μόνη οδός είναι να υπάρξει συμφωνία και για να υπάρξει έντιμη συμφωνία θα πρέπει το διευθυντήριο να αποδεχθεί αυτό το γεγονός”, είπε.

Ο κ. Συλικώτης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι αναμένει ότι η ελληνική Κυβέρνηση με τις προτάσεις της λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση. “Δεν είναι η πρώτη φορά, το είδαμε και πριν από το δημοψήφισμα όμως δυστυχώς αντιμετώπισε την άρνηση των δογματικών θα έλεγα, διότι περί δογματικών πρόκειται του νεοφιλελευθερισμού, εκείνων που θέλουν να συνεχιστούν οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας”, ανέφερε.

Προϋπόθεση για αυτό, είπε, είναι μέσα στα όποια μέτρα θα παρθούν να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος το οποίο δημιουργεί προβλήματα. “Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει ευρύτερα την ΕΕ γιατί είναι βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της ύπαρξης της ΕΕ”, κατέληξε.

Κώστας Μαυρίδης
————-

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ΔΗΚΟ), είπε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν δύο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις, “το ένα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο δίδονται μεν διαφορετικές ερμηνείες, αλλά υπάρχει μια που είναι αδιαμφισβήτητη ότι οι Ελληνες δεν αποδέχονται επί της ουσίας τις προτάσεις των δανειστών ως έχουν” και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι “έχουμε μια τεκμηριωμένη έκθεση από το ΔΝΤ που επιβεβαιώνει εκείνο που πολλοί επιχειρηματολογούσαμε για μήνες ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο στο ποσό που είναι σήμερα”.

“Εάν άρα οι πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση εννοούν στην πράξη αυτό που δηλώνουν δημόσια ότι θέλουν και οι δύο πλευρές την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα πρέπει αυτό να μεταφραστεί με πραγματικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι πιστωτές θα πρέπει να ενσωματώσουν στις προτάσεις τους με απτό τρόπο την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και την μετατροπή του σε βιώσιμο διαφορετικά θα μείνουν εκτεθειμένοι στην κοινή γνώμη ότι ναι μεν λεκτικά δηλώνουν ότι επιθυμούν παραμονή στην ευρωζώνη αλλά όσον και να το βροντοφωνάζουν επί της ουσίας δεν είναι αυτό που επιδιώκουν εκτός και εάν αποδείξουν στο τραπέζι ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα δύο αυτά στοιχεία”.

Πρέπει είπε ο κ. Μαυρίδης, τα κράτη μέλη που εκχωρούν ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα όπως η έκδοση χρήματος να έχουν και συμμετρική σχέση, αλληλεγγύη από τα όργανα της ΕΕ, διαφορετικά, όπως είπε, η ασυμμετρία θα έρθει στο μέλλον σε άλλη μορφή.

Δημήτρης Παπαδάκης
———————-

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ΚΣ ΕΔΕΚ) είπε ότι στόχος πρέπει να είναι ένας, να εξευρεθεί συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας.

Εκτίμησε ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης από το βράδυ του δημοψηφίσματος μέχρι και χθες αργά, ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, λέγοντας ότι φρόντισε να στείλει κάποια μηνύματα ότι υπάρχει πραγματική επιθυμία να εξευρεθεί λύση.

Από την άλλη, είπε στο ΚΥΠΕ, υπάρχουν διάφορες εκφάνσεις στις τοποθετήσεις από πλευράς Ευρωπαίων αξιωματούχων όμως κοινό σημείο είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί η έξοδος από την ευρωζώνη.

“Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πέραν των οικονομικών όρων που θα διέπουν την όποια συμφωνία υπάρχει και το πολιτικό πλαίσιο που είναι πιο σημαντικό το οποίο θα πρέπει να καθορίσει την τελική απόφαση” πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι “ δεν νοείται να υπάρχει ΕΕ χωρίς την Ελλάδα, από την άλλη για τα συμφέροντα και της Ελλάδας και της Κύπρου η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης ούτως ώστε να διαδραματίζει τον ρόλο που θέλουμε”.

Πρέπει όμως την ίδια ώρα οι πιστωτές, συνέχισε, να αντιληφθούν ότι η δυστυχία στην οποία έχει βρεθεί ο ελληνικός λαός μετά τα αδιέξοδα προγράμματα που αυτοί επέβαλαν, – βεβαίως υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις- , ότι πρέπει να δώσουν ένα πρόγραμμα διαχειρίσιμο αλλά και το χρέος να είναι βιώσιμο” κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ