Όταν τα κηρύγματα αγάπης, γίνονται πράξεις μίσους (ΠΡΟΣΟΧΗ σκληρές εικόνες + vids)

Του Νικόλα Γεωργίου

Μία κόντρα που κρατά εδώ και αιώνες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα να εκδηλώνεται, πολλές φορές, με ακραία περιστατικά βίας. Κυρίως σε χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου όπως, η Νιγηρία, η Αίγυπτος, αλλά και στην Ασία, συγκεκριμένα στη Συρία. Οι βίαιες διαδηλώσεις αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο, που στις πλείστες των περιπτώσεων συνοδεύονται από μία λίστα με θύματα. Παράλληλα, επεισόδια σημειώνονται και σε Βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία και τα Σκόπια

Τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο παρουσιάζεται έξαρση του μίσους μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που συχνά οδηγεί σε επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο θρησκειών. Οι χριστιανοί, κόπτες, στην Αίγυπτο αναλογούν σε ένα ποσοστό περίπου 10% του συνολικού πληθυσμού. 

Η ανάληψη της εξουσίας από την στρατιωτική ηγεσία και η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Λεηλασίες και κάψιμο εκκλησιών, μάχες σώμα με σώμα, δολοφονίες και συμπλοκές με την αστυνομία αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο.

Η κόντρα ξεκίνησε όταν ανήμερα των Χριστουγέννων του 2010, έξι χριστιανοί κόπτες έχασαν τη ζωή τους από πυρ που άνοιξαν, όπως ισχυρίζεται η χριστιανική κοινότητα, μουσουλμάνοι κατά τη διάρκεια που οι χριστιανοί βρίσκονταν έξω από ναό.

Τον Μάιο του 2011 Μουσουλμάνοι έκαψαν δύο εκκλησίες σε χριστιανική συνοικία στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα οι χριστιανοί, ως αντίποινα, να αιχμαλωτίσουν μουσουλμάνα γυναίκα μέσα σε εκκλησία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των μουσουλμάνων, που οδήγησε σε αιματηρές συμπλοκές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 συνολικά άτομα.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι φανερό ότι οι δύο πλευρές ψάχνουν τρόπους για να επιβληθούν η μία στην άλλα μέσω βίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι συμπλοκή που διαδραματίστηκε στο Κάιρο όταν νεαρός χριστιανός κοίταξε μέσα από το παράθυρο ενός σπιτιού που διέμενε μια οικογένεια μουσουλμάνων, κάτι που θεωρήθηκε προσβλητικό από την οικογένεια. Οι δυο πλευρές αντάλλαζαν βόμβες μολότοφ και πέτρες για δύο ώρες. Από τις συγκρούσεις ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν, χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας  προκειμένου να μην συνεχιστούν τα έκτροπα.

Εν τω μεταξύ, στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, στήθηκε ευρύτατη επιχείρηση, όχι εθνικής αλλά θρησκευτικής εκκαθάρισης, με στόχο τα 2 εκατ. των χριστιανών της Συρίας, από ακραίους τζιχαντιστές της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, οι εναπομείναντες χριστιανοί του Ιράκ δοκιμάζονται και οι Κόπτες της Αιγύπτου στοχοποιούνται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σε ένα σχέδιο βίαιου διωγμού των χριστιανών από τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.

Αυτό όμως που σοκάρει, είναι ο άγριος και βάρβαρος τρόπος με τον οποίο οι τζιχαντιστές στρέφονται εναντίον των καθολικών και ορθόδοξων, όπου δεν λείπουν όχι μόνο οι καταστροφές ναών και ο βίαιος διωγμός των χριστιανών από τις πόλεις τους, αλλά και οι απαγωγές, οι εκτελέσεις, ακόμη και οι αποκεφαλισμοί. Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα όμως έχει υπάρξει μια «διεθνής συνωμοσία της σιωπής», όπως κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος του Λιβάνου Αμίν Τζεμάγιελ, μιλώντας τον Ιούλιο σε συνέδριο που όργωσε το St. Antony’s College της Οξφόρδης.

Οι τζιχαντιστές, που έχουν επιβάλει στις περιοχές που ελέγχουν τον νόμο της σαρίας, δεν είναι τυχαίο που προσπαθούν να γίνουν γνωστές ακόμη και με αναρτήσεις βίντεο στο διαδίκτυο οι εκτελέσεις αθώων ανθρώπων και ιερέων.

Στη Συρία, αποκεφαλίστηκαν τρεις μοναχοί, από το Συριακό Μέτωπου Αλ-Νούσρα, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, με τους θύτες να βιντεοσκοπούν μάλιστα το «έργο» τους και να το δημοσιεύουν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Τα θύματα ήταν Φραγκισκανοί μοναχοί, πολλοί εκ των οποίων ζούσαν σε μοναστήρι στην περιοχή Γκασανίγια έξω από την πόλη Χομς, όπου δραστηριοποιείται μεγάλη κοινότητα Χριστιανών.

Άλλωστε, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το Γκασανίγια γινόταν στόχος των ισλαμιστών εξτρεμιστών, οι οποίοι εισβάλλουν, σκοτώνοντας Χριστιανούς πολίτες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: BINTEO ME ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ολόκληρα χωριά λεηλατούνται και σφάζονται στο όνομα της θρησκείας, της όποιας θρησκείας, που αντιπροσωπεύει την αγάπη και την αποδοχή των συνανθρώπων μας. 

Iσλαμιστές αντάρτες του «Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και της Ανατολής», που σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα, οργάνωσαν μια μαζική πυρπόληση Βίβλων και χριστιανικών βιβλίων μπροστά από την εκκλησία της Ανάληψης στην Ράκκα. 

Η μεγαλύτερη όμως τραγωδία σημειώθηκε στη Νιγηρία, όταν μουσουλμάνοι έκαψαν ζωντανούς 50 χριστιανούς. Η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου πραγματικά σοκάρει. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αναλαμβάνει η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Boko Haram .

Χριστιανοί, μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, στο χωριό μετά το Mασέχε αναζήτησαν καταφύγιο στο σπίτι του πάστορα τους, όπου κάηκαν ζωντανοί. “Πενήντα μέλη της εκκλησίας σκοτώθηκαν σε ένα κτίριο της εκκλησίας, όπου τους έκρυβαν . Σκοτώθηκαν μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του πάστορα”, δήλωσε ο Dakholom, Υπουργός και αΑντιπρόεδρος της Εκκλησίας του Χριστού στη Νιγηρία.

Στη Νιγηρία, υπάρχουν ορισμένοι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές που πιστεύουν ότι η Νιγηρία πρέπει να είναι ένα ισλαμικό κράτος. Παράλληλα με την προσπάθεια εξισλαμισμού της χώρας, υπάρχει κινητοποίηση και του χριστιανικού κινήματος. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται τρομοκρατική εκστρατεία ως «Άμυνα του Χριστιανισμού» κατά των μουσουλμάνων.

Φέτος, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από συγκρούσεις μεταξύ οπαδών στην πολιτεία Ταράμπα της κεντρικής Νιγηρίας όταν η επικήδεια πομπή ενός παραδοσιακού αρχηγού της εθνότητας Τζουκούν, τα μέλη της οποίας είναι στην πλειονότητά τους χριστιανοί, διέσχισε μια μουσουλμανική συνοικία φωνάζοντας συνθήματα που οι μουσουλμάνοι θεώρησαν προκλητικά.

Στη Βουλγαρία, ο αυξανόμενος ρυθμός έλευσης μουσουλμάνων στη χώρα, οδήγησε σε συγκρούσεις. Εθνικιστικά κινήματα της χώρας τίθενται συχνά σε αντιπαραθέσεις με τους Τούρκους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Το μίσος μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων πρωτοεμφανίστηκε την περίοδο των Σταυροφοριών. Με εξαίρεση τις πρώτες δεκαετίες της διάδοσης του Ισλάμ τον 7ο αιώνα, το δόγμα του Μωάμεθ περί «ιερού πολέμου» δεν αφορούσε γενικά τους χριστιανούς. Οι χριστιανοί θεωρούνταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στις περιοχές που ελέγχονταν από μουσουλμάνους, οι οποίοι συνήθως δεν τους κακομεταχειρίζονταν.

Οι Σταυροφορίες συνδέονται με μια μακρόχρονη παράδοση θρησκευτικών προσκυνημάτων. Στην Παλαιστίνη υπήρχαν και υπάρχουν ιερά αφιερωμένα σε τρεις θρησκείες (χριστιανική, μουσουλμανική και ιουδαϊκή), και ένα τέτοιο ταξίδι αποτελούσε το κορύφωμα της πνευματικής ζωής του πιστού. Ο 11ος αιώνας ήταν εποχή αφύπνισης της θρησκευτικής συνείδησης των χριστιανών της Δύσης. Παράλληλα παρατηρείται κάποια αύξηση της κίνησης των προσκυνητών, ιδίως προς την Ιερουσαλήμ.

Κοσμικοί δυνάστες του 11ου αιώνα, ιδίως εκείνοι που φημίζονταν για τη βίαιη ιδιοσυγκρασία τους, όπως οι κόμητες Φούλκων ο Ανδηγαυικός και Ροβέρτος ο Διάβολος της Νορμανδίας, κινούσαν για προσκυνήματα που αποτελούσαν δημόσια γεγονότα πρώτου μεγέθους. Οι προσκυνητές, σε αντίθεση με τους σταυροφόρους, υποτίθεται ότι ήταν άοπλοι, αν και είναι γνωστό ότι ομάδες προσκυνητών νίκησαν μουσουλμανικές στρατιές.

Ένεκα των Σταυροφοριών, η έννοια «τζιχάντ» χαρακτηρίστηκε η άμυνα των μουσουλμάνων κατά των Ευρωπαίων την εποχή των Σταυροφοριών, εξ ου και η ταύτιση του όρου με την πολεμική του εκδοχή.

Η τζιχάντ είναι από τους πιο παρεξηγημένους όρους του ισλάμ. Στο δυτικό κόσμο έχει επικρατήσει να τον αποδίδουμε ως «ιερό πόλεμο», και πιστεύουμε ότι έτσι επιβεβαιώνεται η (υποτιθέμενη) μισαλλοδοξία των μουσουλμάνων. Το εξωθρησκευτικό ωστόσο νόημα της λέξης είναι «πάλη» και «προσπάθεια». Υπάρχουν άλλες λέξεις που σημαίνουν τον πόλεμο. Θα ήταν λοιπόν ακριβέστερο να μιλάμε για «ιερή πάλη».

Φυσικά δεν έλειψαν και οι προσπάθειες από πιστούς των δύο θρησκειών να μεταφέρουν από κοινού τα διδάγματα των πίστεών τους, παρά μόνο τα θρησκευτικά τους πιστεύω, τα οποία και γίνονται αποδεχτά από όλους. Ένα τέτοιο περιστατικό έλαβε χώρα στην Αίγυπτο, όταν μουσουλμάνοι και χριστιανοί ενώθηκαν εναντίον των ρατσιστών ισλαμιστών.

Κάθε θρησκεία κηρύττει την αγάπη και τον σεβασμό. Δυστυχώς, οι έννοιες αυτές έχουν παραφραστεί , ανάλογα με τα πολιτικά, στρατηγικά και άλλα συμφέροντα που βοηθούν ηγεσίες στο να ελέγχουν τις μάζες.  

Ανεξάρτητα με τα θρησκευτικά πιστεύω του κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα με το γεγονός αν κάποιος πιστεύει, ή όχι, σε κάποια ανώτερη δύναμη, είναι θέμα ανθρωπιάς να σεβόμαστε…Να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα…Είναι θέμα ανθρωπιάς να δείχνουμε αγάπη.