Κοινά αναπτυξιακά έργα Κύπρου – Ελλάδα αξίας 60 εκατομμυρίων


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Χωρίς καμία απώλεια κοινοτικών πόρων υλοποιούνται τα έργα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013 με τίτλο «Κοινά Έργα για Ανάπτυξη» και συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) Γιώργος Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου μιλούσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για παρουσίαση της προόδου του Προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Μάριου Δημητριάδη, της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ολυμπίας Στυλιανού και άλλων κρατικών αξιωματούχων, καθώς και εκπροσώπων αρμόδιων ελληνικών Υπουργείων και υπηρεσιών.

Από τα 60 εκατομμύρια ευρώ που αποτελούν το συνολικό προϋπολογισμό του Προγράμματος,  τα 48 εκατομμύρια, δηλαδή το 80%, προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και τα 12 εκατομμύρια, δηλαδή το 20%, από εθνικούς πόρους Ελλάδας και Κύπρου. Στα πλαίσια του Προγράμματος έχουν ενταχθεί 60 κοινά έργα και έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής 32. Τα έργα υλοποιούνται στην Κύπρο και στις επιλέξιμες περιοχές της Ελλάδας δηλαδή την Κρήτη και το βόρειο και νότιο Αιγαίο.

Οπως ανάφερε ο κ. Γεωργίου, πρόκειται για έργα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, όπως έργα για προβολή και προώθηση των ελληνικών και κυπριακών προϊόντων, την ενίσχυση παραδοσιακών μορφών απασχόλησης και γαστρονομίας και τη δημιουργία παρατηρητηρίου τουρισμού. Εντάχθηκαν επίσης έργα για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας όπως για μελέτη του καρκίνου, πρόληψη κατά πλάκας σκλήρυνσης, χρήση ηλιακής ενέργειας για ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρισμού και νερού, έργα τηλεϊατρικής και τηλε-εκπαίδευσης).

Υλοποιούνται παράλληλα έργα για την προστασία φυσικών και πολιτιστικών πόρων όπως έργα για τη διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων, την αντιμετώπιση και πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης, την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση γεωτόπων και αναστηλώσεις αρχαιολογικών μνημείων.

Εγκρίθηκαν επίσης έργα για την προσβασιμότητα και την ενίσχυση της ασφάλειας της περιοχής όπως για την αγορά ταχύπλοων σκαφών της Λιμενικής Αστυνομίας, την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης ναυτιλιακών συχνοτήτων κινδύνων, τη δημιουργία πιλότων έργων Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών για παρακολούθηση και διαχείριση της αστικής κυκλοφορίας, την εγκατάσταση μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης στην παραλία για άτομα με προβλήματα κινητικότητας και τη βελτίωση λιμενικών εγκαταστάσεων σε διάφορους λιμένες.

Εκτελούνται ακόμη έργα στρατηγικής σημασίας, όπως ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων και η ενοποιημένη πλατφόρμα συστημάτων ασφάλειας και προσβασιμότητας για έξυπνες και θαλάσσιες συνδυασμένες μεταφορές.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως το επιστέγασμα της συνεργασίας της ΓΔ ΕΠΣΑ με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Προγραμμάτων του Στόχου Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία στην Ελλάδα ήταν η επίτευξη του στόχου της απορρόφησης του Προγράμματος χωρίς καμία απώλεια κοινοτικών πόρων αλλά και η ολοκλήρωση σημαντικών έργων.

Ανακοίνωσε εξάλλου πως ενώ τα προγράμματα της τρέχουσας περιόδου πλησιάζουν προς το τέλος τους έχει ήδη ξεκινήσει εντατική προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, η συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα, στα πλαίσια των προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, θα συνεχίσει με το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

Ηδη τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε η πρώτη ευρεία φάση διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινωνικοί και Οικονομικοί Εταίροι, φορείς ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Πηγή: ΚΥΠΕ