«Κοιτάζοντας το Παρελθόν μας, Κτίζουμε γέφυρες για το μέλλον!»

{loadposition ba_textlink}

Τελέστηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Νίκο Αναστασιάδη, τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη. Παρουσία μελών της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας του τόπου καθώς και σημαντικών παραγόντων του επιχειρηματικού κόσμου το Κέντρο άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του φιλοδοξώντας να γίνει σημείο αναφοράς στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Έχοντας ως μότο το «Κοιτάζοντας το παρελθόν μας, Κτίζουμε γέφυρες για το μέλλον» ο Κώστας και η Ρίτα Σεβέρη κατάφεραν με το CVAR να κάνουν ένα όνειρο ζωής πραγματικότητα. Έδωσαν στέγη σε περισσότερους από 1000 πίνακες, 6000 εκδόσεις, φωτογραφικό υλικό και σημαντικά κουστούμια και άλλα ενθυμήματα από τρείς αιώνες Κυπριακή ιστορία. Το παλιό χάνι της οδού Ερμού και στην πορεία αλευρόμυλος μετασχηματίστηκε σε ένα τετραώροφο σύγχρονο μουσείο και ερευνητικό κέντρο έτοιμο να υποδεχτεί επισκέπτες και ερευνητές που θέλουν να ανακαλύψουν την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και των ανθρώπων της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στα εγκαίνια, ανέφερε ότι το Κέντρο θα αποτελεί όχι μόνο λίκνο τέχνης και πολιτισμού στη χώρα μας, αλλά και κέντρο ιστορικής έρευνας και χώρος συνύπαρξης των κοινοτήτων της Κύπρου. Συνεχίζοντας ο κ Αναστασιάδης ανάφερε πως “ο Κώστας και η Ρίτα Σεβέρη, μετέτρεψαν με τον πιο παραστατικό τρόπο, ένα όραμα ζωής σε έργο ειρηνικής συνύπαρξης των κοινοτήτων της χώρας μας. Μέσα από τα έργα τέχνης και τις διάφορες συλλογές που φιλοξενούνται σε αυτό το χώρο, αναδεικνύεται η συμβίωση όλων των κατοίκων του νησιού μας, και αυτό ακριβώς οι εμπνευστές του έργου θέλησαν να υπηρετήσουν. Κλείνοντας συνεχάρη τους δημιουργούς και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους στόχους του Κέντρου που θα συμβάλουν ώστε ανατρέχοντας στο παρελθόν να συνειδητοποιήσουμε ότι υπήρξαν και χρόνια ειρήνης που μας έδωσαν κάποτε την ευημερία, αλλά και – δυστυχώς από λάθη – παραλείψεις, παρεμβάσεις και προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε”.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτα Σεβέρη, κύριος Κώστας Σεβέρης στην ομιλία του στα Ελληνικά και Αγγλικά και που μεταφράστηκε στα τούρκικα, σημείωσε ” Στις αρχές της δεκαετίας του 80 αρχίσαμε με τη Ρίτα να συλλέγουμε πίνακες από ξένους ζωγράφους που απεικονίζουν την Κύπρο από τον 18ο μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα. Μέσα από τους πίνακες και τα βιβλία σκιαγραφείται μια εικόνα ενός εκπληκτικού τόπου όπου όλες οι κοινότητες συνυπήρχαν ειρηνικά και αρμονικά. Προσπαθήσαμε λοιπόν να συγκεντρώσουμε αυτό το μοναδικό υλικό κάτω από μια στέγη, ανοικτή στο κοινό και στους ερευνητές. Στόχος μας είναι το Κέντρο να αποτελέσει εστία έρευνας, παράθυρο στην πλούσια και πολυ-πολιτισμική ιστορία του τόπου μας, και σημείο συνάντησης δικοινοτικού χαρακτήρα.”

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ John M Koening, ο οποίος χρησιμοποίησε τη ρήση του Σεφέρη, “η Κύπρος είναι ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη”, και το Κέντρο είναι μια ζωντανή απόδειξη γι αυτό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για τον λαό της Αμερικής να δείχνει τον σεβασμό του στο λαό της Κύπρου στηρίζοντας έμπρακτα τέτοιου είδους προσπάθειες.

Η Πρόεδρος των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων ΕΟΧ Νορβηγίας Ingrid Schulerud στο δικό της χαιρετισμό ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπεις τον ιδιωτικό τομέα να επενδύει στην κουλτούρα και στον πολιτισμό, ειδικά σε περιόδους οικονομικής αστάθειας χρειαζόμαστε προσπάθειες σαν αυτή.

Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης Πολιτισμού, Πολυγλωσίας και Νεολαίας κα Ανδρούλα Βασιλείου, συνεχάρη το Ίδρυμα Σεβέρη για την πρωτοβουλία του να μοιραστεί αυτό το σημαντικό κομμάτι πολιτισμού με τον κόσμο και εξήρε τη συμβολή του στις προσπάθειες που γίνονται για γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν στο νησί.

Το Κέντρο βρίσκεται στην οδό Ερμού 285 και υλοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Σεβέρη, του USAID, των ΕΕΑ Grants Norway, του UNDP-ACT και του Προγράμματος De Minimis.
Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή ώστε το Κέντρο να εναρμονίζεται πλήρως με το ιστορικό του περιβάλλον προσκαλώντας τους επισκέπτες να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στην ιστορία της Κύπρου.

Στο κτίριο εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, υπάρχει αίθουσα συνεδριάσεων, καφετέρια, roof terrace και πωλητήριο. Στο Κέντρο θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, θα φιλοξενούνται περιοδικές εικαστικές εκθέσεις ενώ θα υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης του σε τρίτους για επιλεγμένες εταιρικές εκδηλώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του Κέντρου στο. www.severis.org