Συνεχίζεται η κόντρα ΑΚΕΛ-Κυβέρνησης με φόντο την Οικονομία

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν πρόκειται να αφήσει την οικονομία, όπως κάποιοι έπραξαν στο παρελθόν, στον αυτόματο πιλότο και εργάζεται συνετά, σκληρά και με κοινωνική ευαισθησία μέσα από το μόνο προσφερόμενο δρόμο για τη διάσωση της οικονομίας ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ο οποίος παρουσίασε εφ’ όλης της ύλης στοιχεία του ΔΝΤ για την αγορά εργασίας της Κύπρου.

 Ο κ. Παπαδόπουλος  ανέφερε ότι δυστυχώς, η οικονομία του τόπου αφέθηκε για πέντε χρόνια στον αυτόματο πιλότο και τα όσα διαπιστώνει σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή να ήταν ηπιότερης κλίμακας αν λαμβάνονταν την κατάλληλη στιγμή τα κατάλληλα μέτρα και οι κατάλληλες αποφάσεις. Αντί αυτού σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος,η κυπριακή οικονομία έμεινε για δυόμιση χρόνια εκτός αγορών, χωρίς πρόγραμμα στήριξης. 

Προσθέτει ότι έγινε απομείωση των ελληνικών ομολόγων, χωρίς να εξασφαλιστεί στήριξη στο τραπεζικό μας σύστημα και επιπλέον, η Λαϊκή Τράπεζα αντλούσε ακατάσχετο ELA για να περάσουν οι Προεδρικές Εκλογές, όπως παραδέχθηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση εργάζεται συνεχώς σκληρά για να επαναφέρει τα πράγματα στο σωστό δρόμο, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ήδη, αρχίζει μια περίοδος σταθεροποίησης που αργά μεν σταθερά δε, θα μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες.

«Το παράδειγμα της Ιρλανδίας, που μόλις προχθές εξήλθε του προγράμματος επιτυχώς, είναι το καταλληλότερο παράδειγμα για όσους χωρίς πειστικές προτάσεις για λύσεις, θέλουν να εγκαταλείψουμε το Πρόγραμμα», είπε. 

Καταλήγοντας, διαβεβαιώνει ότι «η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη δεν πρόκειται να αφήσει την οικονομία, όπως κάποιοι έπραξαν στο παρελθόν, στον αυτόματο πιλότο και εργάζεται συνετά, σκληρά και με κοινωνική ευαισθησία μέσα από το μόνο προσφερόμενο δρόμο για τη διάσωση της οικονομίας».

ΑΚΕΛ

Νωρίτερα και στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στα γραφεία του Κόμματος παρουσίασε εφ’ όλης της ύλης στοιχεία του ΔΝΤ για την αγορά εργασίας της Κύπρου τα οποία, όπως ανέφερε, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της θέσης του ΑΚΕΛ ότι «η κατάσταση της οικονομίας, οι κοινωνικοί δείκτες και η δυστυχία που βιώνει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, συγκρούονται με αυτή τη ψευδεπίγραφη εικόνα»

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ η ανεργία της Κύπρου ξεπέρασε κατά πολύ το μέσο όρο της Ευρωζώνης, πλησιάζοντας τους τελευταίους μήνες το 20. Ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η απασχόληση από το 4ο τρίμηνο του 2012 και ιδιαίτερα το 1ο τρίμηνο του 13, κατέβηκε πιο κάτω από το μέσο όρο  της Ευρωζώνης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ καταρρίπτεται ως «μέγα ψέμα» το επιχείρημα πως η Κύπρος έχει το ψηλότερο εργατικό κόστος της Ευρωζώνης, όπως υποστηρίζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως τα στοιχεία του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν τη θέση του ΑΚΕΛ ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Γερμανίας που είναι οι παγωμένοι μισθοί των εργαζομένων, μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης και σε συνδυασμό με τα ελλείμματα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, συνθέτουν τη δομική αιτία της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Πρόσθεσε πως στο διάγραμμα των μισθών διαφαίνεται ότι το 2010 οι μισθοί στην Κύπρο έπεσαν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και πως τον Απρίλη του 2013 οι μισθοί ήταν πέραν του 2% κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι η κατάσταση της οικονομίας όπως την καταγράφει το ΔΝΤ,  δεν δείχνει ούτε σταθεροποίηση, ούτε επανεκκίνηση αλλά καταγράφει μόνο πορεία προς την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.

Παρουσίασε επίσης το διάγραμμα της παραγωγικότητας, σύμφωνα με το οποίο το ποσοστό βελτίωσης της παραγωγικότητας της Κύπρου, είναι πιο μεγάλο από ότι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στην Κύπρο, η παραγωγικότητα το 2012 ξεπέρασε αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτό το διάγραμμα καταρρίπτεται ο μύθος ότι ο Κύπριος δεν παράγει. Αντιθέτως, παράγει περισσότερα από ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα όμως, το βιοτικό επίπεδο του λαού σε πάρα πολλά ζητήματα έχει μειωθεί κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Σημειώνω επίσης, πρόσθεσε ο Κ. Κυπριανού ότι το ΔΝΤ, του οποίου τη φιλοσοφία ο ΔΗΣΥ ασπάζεται, σημειώνει στην έκθεση ότι: «Παρά ταύτα, η οικονομική κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Η τραπεζική κρίση του Μαρτίου, η εισαγωγή τραπεζικών περιορισμών και οι επιπτώσεις από τη δημοσιονομική εξυγίανση στοιχίζουν αρνητικά στην εγχώρια κατανάλωση. Η εσωτερική προσαρμογή οδήγησε στην ραγδαία άνοδο της ανεργίας». πρόσθεσε αναφέροντας ότι «το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι αυτά δεν τα λέει το ΑΚΕΛ, αλλά το ΔΝΤ» και ότι «κατά δεύτερο, προκύπτει το ερώτημα, τι λόγους έχει η κυβέρνηση να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, όταν ξέρει τόσο από τα αποτελέσματα σε άλλες χώρες, όσο και από τα στοιχεία που αφορούν την Κύπρο, ότι εάν δεν αλλάξει ρότα, οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο δραματικές».

 

Πηγή: KYΠΕ