Ξημερώνει νέο… “κούρεμα”;

{loadposition ba_textlink} 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το εφιαλτικό ξημέρωμα της 16ης Μαρτίου 2013 όταν η Κύπρος ξύπνησε έχοντας υποστεί κούρεμα καταθέσεων μετά από μια δραματική συνεδρίαση του χειρότερου Eurogroup στο οποίο συμμετείχε ποτέ, ο εφιάλτης ξαναζωντανεύει.

Και αυτήν την φορά είναι εξίσου δυνατός και ίσως και δυνατότερος, αφού στο παιχνίδι ενεργό ρόλο έχει η Αμερική.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου την Τετάρτη, ο Ε. Μπ. Αίντα μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι πρότινος το ΦΑ δεν βρισκόταν στο τραπέζι των συνομλιών, ενώ τώρα με την εποικοδομητική συμβολή του κου Αναστασιάδη, ΟΛΑ βρίσκονται στο τραπέζι: Δήλωση που «άναψε φωτιές» στους δημοσιογράφους, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά τον Πρόεδρο στην βροχή και το κρύο για να πάρουν την απάντηση λίγη ώρα μετά ότι «ποτέ δεν είπα ΟΛΑ, αλλά είπα όλα τα εναπομείναντα».

Βεβαίως, τα κόμματα αντέδρασαν σωρηδόν, ενώ δύο 24ωρα μετά, ο βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ επανέρχεται με νέα δήλωση στην εφημερίδα Milliyet, στην οποία επιμένει ότι οι υδρογονάνθρακες βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αυτό βεβαίως, όχι μόνο φέρνει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της, αλλά δικαιώνει πλήρως εκείνους που έκαναν λόγο για πρόταση της τουρκικής πλευράς για μοντέλο Αλάσκας. Τί είναι αυτό; Η κυβέρνηση της Αλάσκας δημιούργησε ένα μόνιμο ταμείο, προικισμένο με τουλάχιστον το 25% απο τα έσοδα απο της πώληση των δικαιωμάτων για τους υδρογονάθρακες. Το ταμείο αυτό επενδύει τα λεφτά μόνο σε εγγυημένες επενδύσεις και μόνο το μέρισμα αυτού του κεφαλαίου χρησιμοποιείται και ποτέ το αρχικό κεφάλαιο. Τα τελευταία 30 χρόνια ο κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί έχει πάρει ένα ετήσιο ποσό – ένα μέρισμα από αυτά τα κέρδη. Ταυτόχρονα το ταμείο αυτό έχει αυξηθεί με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.


Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Καποιοι με είχαν δεδομένο επειδή στήριξα το σχέδιο Ανάν»

Ε.Μ. Άϊντε: ”Ο ΠτΔ πρότεινε ΟΛΑ στο τραπέζι των συνομιλιών” (pics)

ΠτΔ: “Ποτέ δεν είπα ΟΛΑ στο τραπέζι, είπα όλα τα εναπομείναντα” (vids)


Η βασική ιδέα πίσω από αυτό τον τρόπο διαχείρισης του φυσικού πλούτου ήταν να διασφαλιστεί τουλάχιστον ένα μέρος από τα έσοδα αύτου του φυσικού πλούτου και για τις επόμενες γενεές. Ταυτόχρονα προστατεύει τα λεφτά αυτά απο την πιθανή προσπάθεια των διάφορων εκάστοτε πολιτικών να τα ξοδέψουν σε έργα υποδομών αμφιβόλων προθέσεων ή για κομματικούς σκοπούς.

Πέραν αυτού, όμως, είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Προέδρου κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο Mega, ο οποίος εξοργισμένος κάνει λόγο για εκβιασμούς, τους οποίους δεν θα δεχθεί επουδενεί, ενώ μιλά για ανθρώπους που τον είχαν δεδομένο εξαιτίας του ότι στήριξε το σχέδιο Ανάν.

Παρόμοια, – αν όχι πανομοιότυπη και ακριβώς την ίδια αντίδραση – , είχε ο Πρόεδρος μόλις λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση του κουρέματος, όταν δήλωνε ότι δεν υποκύπτει σε πιέσεις για κούρεμα, ή εκβιασμούς τρίτων, ενώ αμέσως μετά τα γεγονότα είπε ότι «του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο».

Ας ελπίσουμε ότι τα ζητήματα για κοινή διαχείριση δεν είναι ήδη συμφωνημένα, ακόμη και μέσω Μνημονίου... Γιατί ουδείς απαντά εάν η πρόταση της Τουρκίας εντάσσεται στις Μνημονιακές Υποχρεώσεις της Μεγαλονήσου. Δεν το επιβεβαιώνουν, δεν το διαψεύδουν όμως κιόλας. Αρα; Εξοδος από την κρίση μέσω ΦΑ; Πέραν αυτού, είναι δεδομένο ότι οι λοιπές εμπλεκόμες χώρες θα κάνουν τα πάντα για να τελειώνει το ζήτημα, ασχέτως της αδικίας που συντελείται εις βάρος της Κύπρου.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κος Αϊντα ήξερε πολύ καλά τί έλεγε όταν έβγαινε από το Προεδρικό και δεν το είπε καθόλου τυχαία. Θυμίζουμε μόνο ότι ο «θάνατος» των καταθέσεων ήταν ξαφνικός. Πιο ξαφνικός δεν γίνεται… Θα γίνει το ίδιο και στην ΑΟΖ; Την απάντηση την έχει μόνον ο Πρόεδρος.