Λ. Παντελίδης: “Αυξήθηκε τελευταίως η ροή πληροφοριών στη ΔΕΑ…”

Ενθαρρυντική εξέλιξη για το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) θεωρεί ο Λεωνίδας Παντελίδης την αυξημένη ροή πληροφοριών τις τελευταίες εβδομάδες. Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ εκπρόσωπος στην Επιτροπή αποκάλυψε ότι τον τελευταίο καιρό η ΔΕΑ λαμβάνει πληροφορίες είτε από μάρτυρες που μίλησαν και στο παρελθόν, είτε από νέους μάρτυρες και πληροφοριοδότες. Τόνισε ότι στόχος είναι καμία πληροφορία να μην μείνει ανεκμετάλλευτη και ότι γίνεται αναδιοργάνωση προς αυτή την κατεύθυνση με δημιουργία δύο ομάδων, μιας που χειρίζεται νέες πληροφορίες και μιας δεύτερης που διερευνά εκ νέου παλαιότερους φακέλους.

«Ναι έχουμε αύξηση φέτος, τις τελευταίες εβδομάδες συγκεκριμένα, της ροής της πληροφόρησης, είναι παλιοί μάρτυρες που έχουν μια νέα προθυμία και έρχονται εδώ και μας λένε ότι μας έδωσαν πριν κάποια χρόνια την τάδε πληροφορία και διερωτώνται τι απέγινε, μας λένε ξανά τα ίδια, ή μας λένε νέα πράγματα, ή είχαμε και καινούργιους μάρτυρες που εμφανίστηκαν ξαφνικά για πρώτη φορά, πρέπει να πω ότι πληροφορίες έρχονται από διάφορες κατευθύνσεις και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτές θα αξιολογηθούν και αξιοποιηθούν σωστά», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παντελίδης.

Εξήγησε ότι γίνεται αναδιοργάνωση και εκεί που διαπιστώνεται ότι το Γραφείο χρειάζεται διοικητική υποστήριξη, περισσότερα άτομα και μέσα, με βάση το σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΞ πρόσφατα ζητείται η βοήθεια της πολιτείας, διευκρινίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των δαπανών καλύπτεται από το κονδύλι της ΔΕΑ και αυτό κατά μεγάλο βαθμό προέρχεται από την ΕΕ και βοήθειες χωρών.

«Εγώ είμαι ικανοποιημένος με την διοικητική υποστήριξη, αλλά χρειάζεται να κάνουμε και εμείς εδώ μια πιο έξυπνη αναδιάταξη των ανθρωπίνων πόρων μας για να κάνουμε καλύτερη και πιο εστιασμένη προσπάθεια. Εμείς βασικά τι είμαστε; είμαστε κάτι σαν αστυνομικοί ερευνητές και η δουλειά μας είναι να συγκεντρώσουμε κάποιες πληροφορίες, να τις αναπτύξουμε, να τις εμπλουτίσουμε και να τις μετατρέψουμε σε “case reports” (εκθέσεις υποθέσεων) αλλά αντί να ψάχνουμε το δράστη, ψάχνουμε το θύμα, αυτή είναι η εστίαση», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη, ο βασικός πόρος της ΔΕΑ είναι οι πληροφορίες και πρέπει η δομή να προσαρμοστεί στις ανάγκες της πληροφορίας και όχι να προσαρμόζονται οι πληροφορίες στις πρακτικές της δομής της οργάνωσης.  Εξήγησε ότι στόχος είναι να γίνεται το λεγόμενο tracing, δηλαδή μόλις φτάσει μια πληροφορία, από τηλεφώνημα ή από μάρτυρα που επισκέπτεται τα γραφεία της ΔΕΑ ή επειδή κάποιος λειτουργός βρήκε κάτι σε ένα αρχείο, να σηματοδοτείται ούτως ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρουμε που βρίσκεται, ποιος την διαχειρίζεται και πόσο προχώρησε η υπόθεση.

« Οι καλύτερες πληροφορίες προέρχονται από τις μαρτυρίες του ‘74 και του ‘75 και αυτές είναι σε κάποιους φακέλους.  Δεν έχω καθαρή εικόνα αν αξιολογήθηκαν και σε ποιο βαθμό, υποψιάζομαι όμως ότι μπορεί να μην έγινε επαρκής αξιοποίηση. Δεν αποδίδω κακή θέληση σε κανένα. Πρέπει όμως να διορθώσουμε τυχόν διοικητικές αδυναμίες», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παντελίδης.

« Κάθε 2 -3 εβδομάδες θα υποβάλλουμε νέες υποθέσεις. ‘Ήδη έχουμε αρχίσει με αριθμό υποθέσεων και θα συνεχίσουμε με παρόμοιες δέσμες. Θα ανασυρθούν όλες οι παλιές υποθέσεις, στόχος να δένουμε τις νέες πληροφορίες με τις παλιές», ανέφερε.

«Μας πιέζει ο χρόνος και το νοιώθω έντονα αυτό, το βασικό μας πρόβλημα δεν είναι τα κονδύλια αλλά το ότι δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, μάρτυρες και συγγενείς πεθαίνουν, το τοπίο αλλάζει, είχαμε άδεια οικόπεδα και τώρα έχουμε ξενοδοχεία. Έχουμε ακόμη να βρούμε τους μισούς από τους αγνοούμενούς μας και οι δυσκολίες αυξάνονται γιατί οι πιο εύκολες ίσως υποθέσεις έχουν προηγηθεί και οι περιπτώσεις των άλλων μισών είναι πιο δύσκολες », σημείωσε.

Ο κ. Παντελίδης είπε ότι ο δικός του στόχος είναι στα επόμενα 3 χρόνια να επιλυθούν όσες περισσότερες περιπτώσεις είναι εφικτό να επιλυθούν.

«Θεωρώ ότι είναι ηθικό μας καθήκον, ως θέμα αρχής να θεωρούμε ότι όλες οι περιπτώσεις μπορούν να λυθούν και δεν μπορούμε να εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα λυθούν. Και όταν στο τέλος θα κάνουμε το λογαριασμό μας τότε να δούμε γιατί δεν μπορέσαμε να  λύσουμε κάποιες και δεν θα είναι γιατί δεν προσπαθήσαμε, αλλά για άλλους παράγοντες, δεν πάμε με προδιάθεση ότι έστω και μια υπόθεση δεν μπορεί να διαλευκανθεί», τόνισε στο ΚΥΠΕ.

Σε ερώτηση για τον σκυβαλότοπο στο Δίκωμο με τους αγνοούμενους της Άσσιας, σημείωσε ότι πρόκειται για περίπλοκη και δύσκολη υπόθεση και ότι αυτή τη στιγμή διερευνώνται πληροφορίες για να είμαστε σίγουροι ότι όταν γίνει ξανά εκσκαφή, θα έχουμε αποτελέσματα.

«Το ένα σκέλος είναι να καθορισθεί ο καλύτερος τρόπος από τεχνικής απόψεως πως μπορεί να γίνει ανασκαφή. Αλλά επίσης αυτή την στιγμή γίνεται προσπάθεια από το τρίτο μέλος και το τ/κ γραφείο της ΔΕΑ  να αναπτύξουν τις πληροφορίες που υπάρχουν, υπάρχει δηλαδή το στοιχείο της συνεχιζόμενης έρευνας».

Πρόσθεσε ότι «είναι ένας μεγάλος χώρος και δεν πρέπει να ψάχνουμε στα τυφλά, για να έχουμε και αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας. Έχουμε κάποιες αντικρουόμενες μαρτυρίες για το που ερρίφθησαν τα οστά  και επειδή αποκλίνουν, θεωρούμε ότι πρέπει να διερευνηθούν για να δούμε ποια είναι η πιο αξιόπιστη πληροφόρηση»

Ο κ. Παντελίδης είπε ότι τα οστά που ανήκουν σε 71 αγνοούμενους έχουν ταυτοποιηθεί όταν είχαν εντοπιστεί στο Ορνίθι. Όμως το μεγαλύτερο μέρος των οστών μετακινήθηκε στο σκυβαλότοπο Δικώμου και τα οστά αυτά πρέπει και επιβάλλεται να εντοπιστούν και να επιστραφούν στους συγγενείς.

«Δεν μπορούν τα οστά αυτά να μείνουν εκεί στον σκυβαλότοπο. Παρά τις δυσκολίες θα κάνουμε την έρευνα και θα γίνει η προσπάθεια με τρόπο ελαχιστοποίησης των κινδύνων», τόνισε.

Ο κ. Παντελίδης είπε πως μελετάται με τα υπόλοιπα μέλη και το ενδεχόμενο να γίνονται πιο συχνές επαφές με τις οικογένειες και να μπορούν να υποβάλλουν και ερωτήματα και να γίνεται σφαιρική ενημέρωση.

Για την πρόσφατη ανακοίνωση για πρόσβαση σε 30 στρατιωτικούς χώρους στα κατεχόμενα, ο κ. Παντελίδης είπε ότι γίνεται ακόμη αξιολόγηση για να δούμε τι ακριβώς σημαίνει η πρόσβαση αυτή σε αριθμούς για τα πρόσωπα που ψάχνουμε. Από μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται να αφορά σε περισσότερους από 100 αγνοούμενους. Ο στόχος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, είναι οι εκσκαφές να ξεκινήσουν το συντομότερο και να μπουν στον άμεσο προγραμματισμό. Ανέφερε ότι περίπου όλοι οι στρατιωτικοί χώροι  που υπολείπονται είναι εξήντα, ότι δόθηκαν οι μισοί και θα ζητηθούν και οι υπόλοιποι.

«Μας έδωσαν κατάλογο με συντεταγμένες και γενική περιγραφή για το ποια περιοχή εμπλέκεται. Γίνεται προγραμματισμός για φέτος. Αυτό είναι το σίγουρο γιατί είναι περιοχές στις οποίες μπορούμε να σκάψουμε», εξήγησε.

Τα συνεργεία που εργάζονται είναι επτά, ένα στις ελεύθερες περιοχές και έξι στα κατεχόμενα αλλά αν χρειαστεί υπάρχει η δυνατότητα αύξησης τους.

Ο κ. Παντελίδης σχολίασε και τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε από τον Ερυθρό Σταυρό και δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα με βάση τα οποία ένα ποσοστό 41% των συγγενών θεωρούν ότι οι άνθρωποί τους είναι ακόμη στη ζωή.

«Με μεγάλη έκπληξη είδα και εγώ αυτά τα αποτελέσματα. Είναι φανερό ότι υπάρχει κάποιος ψυχολογικός μηχανισμός που λειτουργεί για τις οικογένειες αυτές. Ο δημόσιος μας λόγος όμως, θα έχετε προσέξει , δεν ενθαρρύνει τέτοια σενάρια, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποιες πληροφορίες υπόψη μας για να ψάχνουμε για ζωντανούς, εμείς μιλάμε για χώρους προς εκταφή, δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε το κόσμο ότι οι δικοί τους ζουν, χωρίς να το αποκλείω βεβαίως, αλλά στο δικό μας ραντάρ αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες. Αν είχαμε βεβαίως πληροφορία θα ήταν ευθύνη μας να την διερευνήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή μια τέτοια πληροφόρηση δεν υπάρχει», τόνισε.

Χαρακτήρισε χρήσιμα τα αποτελέσματα της έρευνας, λέγοντας όμως ότι οι οικογένειες έχουν και άλλα αιτήματα τα οποία όμως δεν εμπίπτουν στο έργο της ΔΕΑ που είναι να εντοπίσει τους αγνοούμενους μας.

Αναφέρθηκε επίσης και σε κάποια διαφημιστικού τύπου καμπάνια που είχε προαποφασισθεί και επρόκειτο να ξεκινήσει σύντομα με την οποία ο ίδιος διαφώνησε και ζήτησε να μελετηθεί ξανά η ιδέα γιατί ίσως να είχε αντίθετα αποτελέσματα.

Ο κ. Παντελίδης είπε ότι η επικοινωνία είναι μεγάλο μέρος της εργασίας της ΔΕΑ και την ενδιαφέρει, ωστόσο η δημόσια επικοινωνία πρέπει να είναι πολύ προσεγμένη και στοχευμένη.

«Δεν είναι ένα το ακροατήριό μας όταν αφορά τους αγνοούμενους, είναι ένα ακροατήριο οι συγγενείς, άλλο οι πιθανοί πληροφοριοδότες και άλλο αυτοί που μας στηρίζουν οικονομικά και ακόμη άλλο ακροατήριο που αφορά όσους δουλεύουν για εμάς», ανέφερε.

Εξήγησε ακόμη ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη και τους περίπου 90 επιστήμονες, αρχαιολόγους και άλλους των οποίων η απόδοση επηρεάζει τα αποτελέσματα μας.

«Ενώ τα νέα αυτά παιδιά ήρθαν με ενθουσιασμό πιστεύοντας ότι κάνουν σημαντικό έργο πέραν της προσωπικής απασχόλησης, έχω διαγνώσει ότι τα πρόσφατα φτωχά αποτελέσματα έχουν επιφέρει κάποια απογοήτευση και κάποια ψυχολογική κούραση και προς τούτους τους ανθρώπους πρέπει να δώσουμε κάποιο άλλο πιο ενθαρρυντικό μήνυμα, γι’ αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται η δέουσα προσοχή για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα μας. Όλοι που εργάζονται για αυτό τον σκοπό και όλα τα μέσα που είναι στην διάθεση μας πρέπει να μπορούν να αποδώσουν το καλύτερο δυνατό», κατέληξε ο κ. Παντελίδης.

ΚΥΠΕ