Λιλλήκας προς Κυπριανού για ΕΛΑΜ και Χρυσή Αυγή


Διαβάστε επίσης, “Επιτελείο Μαλά: Όχι σε γρήγορη εκποίηση ακινήτων σε επισφαλή δάνεια”.


Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το επιτελείο Γιώργου Λιλλήκα κυριαρχείται από ακροδεξιά στοιχεία του ΕΛΑΜ και της Χρυσής Αυγής, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “δεν τιμά τον κ. Κυπριανού να θέλει να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και τους Κύπριους πολίτες” και πρόσθεσε ότι θέλει να θυμίσει “τον κ. Κυπριανού ότι όταν ο κ. Χριστόφιας ήταν υποψήφιος και επικρίθηκε από κάποιους ότι στην εξέδρα του υπήρχαν και στελέχη της ΕΟΚΑ Β΄, είπε ότι δεν κάνω επιλογές ανάμεσα στους πολίτες που τον στηρίζουν”.

 

Ανέφερε ότι “τον 21ο αιώνα την ώρα που η κοινωνική δυστυχία και η φτώχεια αρχίζει να μαστίζει την κυπριακή κοινωνία οι πολίτες και του ΑΚΕΛ αλλά και των άλλων κομμάτων αναμένουν από τις πολιτικές δυνάμεις και τους υποψηφίους να καταθέτουν προτάσεις που να δίνουν λύσεις, ελπίδα και προοπτικές στην οικονομία και στους νέου και όχι να αναμασούν εκφοβιστικά συνθήματα και να χρησιμοποιούν εκφοβιστικές προσεγγίσεις του παρελθόντος προκειμένου να κερδίσουν πέντε ψήφους. Αυτές οι πρακτικές έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει”.   

 

Συμφωνία Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) – Τρόικας

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι από την μέχρι τώρα πληροφόρηση σε σχέση με τη συμφωνία ΚΤ και Τρόικας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα που έχει “φαίνεται ότι η συμφωνία ουσιαστικά στηρίζεται πάνω στις απαιτήσεις της Τρόικας”, προσθέτοντας ότι “φαίνεται ότι η ΚΤ έχει αποδεχθεί τους ουσιώδεις όρους της Τρόικας αναφορικά με την εκποίηση κατοικιών”.

“Αν αυτό αληθεύει θεωρώ ότι είναι εντελώς λανθασμένη η συμφωνία και βάζει τις βάσεις για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, το πρόβλημα των αστέγων που δεν είχαμε μέχρι σήμερα βιώσει στην Κύπρο”, είπε, προσθέτοντας πως από πρόσφατα δημοσιεύματα των Financial Times “φαίνεται ότι στην Ισπανία που ακολουθήθηκε αυτό το μοντέλο εκποιούνται πάνω από 150.000 κατοικίες σήμερα και 150.000 Ισπανών θα βρεθούν στους δρόμους”.

Ανέφερε ότι “αν είναι αυτό που θέλουμε να επιβάλουμε στην κυπριακή κοινωνία μέσα από τους όρους του μνημονίου, αν είναι γι΄ αυτό που εκβιάζουν κάποιοι ότι θα καταρρεύσει το κράτος αν δεν υπογράψουμε εδώ και τώρα το μνημόνιο, ή κάποιοι άλλοι υποψήφιοι που υποσκάπτουν οποιανδήποτε πρόταση ανάπτυξης και ελπίδας που έχει προταθεί στο λαό μας με στόχο να κάμψουν το ηθικό των πολιτών, από δική μας πλευρά θα παραμείνουμε αντίθετοι μέχρι τέλους σε λύσεις που οδηγούν στον κοινωνικό μαρασμό και σε μεγαλύτερη οικονομική ύφεση”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη ότι “από την πρώτη ημέρα που είδε το φως της δημοσιότητας το μνημόνιο της Τρόικας για τις τράπεζες εντοπίσαμε το μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο ζήτημα της κατοικίας και καταθέσαμε δύο προτάσεις που προσφέρουν λύση στους πολίτες και στις τράπεζες, προτείνοντας στην Κυβέρνηση να εξαγοράσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να κάνει μια σύμβαση με όλους τους χρεώστες σε μακροχρόνια βάση και με μείωση του επιτοκίου”.

Είπε ακόμη ότι πρότεινε επίσης η Βουλή με νομοθεσία να επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής των δανείων μέχρι 99 χρόνια, χωρίς δικαίωμα αύξησης του επιτοκίου, και με το δικαίωμα του πολίτη να το εξοφλήσει νωρίτερα χωρίς να επωμιστεί επιπλέον κόστος και πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει τόσο τους πολίτες όσο και τις τράπεζες, καθώς δεν θα θεωρηθούν ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Ο Γ. Λιλλήκας καλεί την Κυβέρνηση να ενημερώνει κοινωνικούς εταίρους και πολίτες 

Την ανάγκη να υπάρχει πλήρης ενημέρωση από πλευράς Κυβέρνησης τόσο των κοινωνικών εταίρων, χωρίς διάκριση, όσο και των πολιτών, εξέφρασε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

“Αυτό απαιτεί το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπάρχουν ενημερωμένοι πολίτες και συντεχνίες για να μπορούν να τοποθετηθούν και υπεύθυνα απέναντι στις όποιες αποφάσεις ή διλλήματα τεθούν ενώπιον της κοινωνίας”, είπε ο κ. Λιλλήκας, ύστερα από συνάντηση στο επιτελείου του με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ), κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα της επικαιρότητας.  

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “ο δημιουργικός κοινωνικός διάλογος είναι απαραίτητος σε αυτές τις κρίσιμες ώρες όπου γίνεται και η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης και της Τρόικας και στο διάλογο αυτό υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν και τους ημικρατικούς οργανισμούς και τους εργαζομένους αλλά και τη μελλοντική πορεία της κυπριακής οικονομίας”.

Ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσει το διάλογο με την ΠΟΑΣ και θα επιχειρήσει συναντήσεις και με άλλες συντεχνίες και πρόσθεσε ότι “μέσα από το διάλογο και από τη συλλογική σοφία μπορούν να προκύψουν και λύσεις που να είναι επωφελείς για το σύνολο της κοινωνίας”.

Ο ΓΓ της ΠΟΑΣ Γρηγόρης Κατσελής, αφού σημείωσε ότι η συντεχνία άρχισε κύκλο επαφών με τους υποψηφίους προέδρους, είπε ότι με τον κ. Λιλλήκα “αντάλλαξαν απόψεις για την κοινωνία, το συνδικαλισμό και για την αντιμετώπιση της κρίσης και τα μέτρα που λαμβάνονται” και πρόσθεσε ότι η ΠΟΑΣ, η οποία “δεν ταυτίζεται ούτε καθοδηγείται από άλλα κέντρα αποφάσεων θα έχει συναντήσεις με τους υπόλοιπους υποψηφίους προέδρους” κατά τις οποίες “θέτει τις θέσεις και τις απόψεις της”.

«Στο τέλος των συναντήσεων θα δώσει τα συμπεράσματα της στα μέλη της καθώς και το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας να συμπεριλαμβάνονται όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον κοινωνικό διάλογο», είπε ο κ. ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα για την ενημέρωση που είχαν εκ μέρους του για τα θέματα των ημικρατικών οργανισμών και των ιδιωτικοποιήσεων.

Πηγή ΚΥΠΕ