Μαλάς στο 24Η: “Eπιθετική oικονομική διπλωματία”

Στην εκπομπή «24 ώρες» ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2013 Σταύρος Μαλάς αναφέρθηκε σε διάφορα μείζονα ζητήματα τόσο όσον αφορά την θέση του ως Υπουργός Υγείας αλλά και ως υποψήφιος για την διεκδίκηση του Προεδρικού τίτλου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης προανήγγειλε ότι θα χρειαστούν θυσίες για την οικονομική ανάκαμψη, καθώς η Κύπρος είναι σε δεινή οικονομική ύφεση.

Αναφέρθηκε σε «Επιθετική Οικονομική Διπλωματία» ενώ σχολίασε την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, εξηγώντας πως αν και είμαστε στην Ε.Ε αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος « επωφελείται από τα διαθρωτικά ταμεία» διότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

 Στην συνέχεια κατέθεσε τις απόψεις του για τις πιθανές επενδύσεις που θα λάμβαναν χώρα στο νησί και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, σχολιάζοντας πως «Η δημοσιοποίηση των επενδύσεων μας έχει βλάψει παρά ωφελήσει».

Τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε δεινότατη οικονομική ύφεση και πως αν δεν έχουμε οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο θα μιλάμε για χειρότερα μέτρα. Συγκεκριμένα δήλωσε : «Θα χρειαστεί να κάνουμε θυσίες. Μόνο με αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα θα βρεθεί λύση».

Ο κ.Μαλάς, πιστεύει πως πρέπει να στρέψουμε το κεφάλι μας και να επενδύσουμε το μέλλον μας σε συνεργασίες με πιο οικονομικά δυνατές χώρες. Πρέπει να στοχεύσουμε σε επενδύσεις απο την Κίνα και την Ρωσία.” Αυτές οι χώρες όχι μόνο δεν βρίσκονται σε οικονομική ύφεση όπως η Ευρώπη αντίθετα υπάρχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες”.

Ερωτηθείς πότε θα παραιτηθεί από την θέση του Υπουργού Υγείας ο κ.Μαλάς υποστήριξε ότι θα παραμείνει στη θέση του Υπουργού, διότι υπάρχουν υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να τακτοποιήσει και ολοκληρώσει.  Μάλιστα δήλωσε ότι «Είμαι εντεταλμένος να τα φέρω εις πέρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Προεδρία για την προεκλογική εκστρατεία». Ο κ.Μαλάς θεωρεί προτεραιότητα αυτή την στιγμή το κρίσιμο εξάμηνο της Κυπριακης Προεδρίας στην Ε.Ε και αναφέρει πως δεν θα έθετε σε κίνδυνο την Προεδρία της Κύπρου στην Ε.Ε.

Δεν αρνήθηκε να σχολιάσει το νέο σχέδιο για την πληρωμή του ποσού των 10 ευρώ για όσους επισκέπτονται τις πρώτες βοήθειες, φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες, όπου με αυτή την κίνηση, η προσέλευση του κόσμου στις πρώτες βοήθειες μειώθηκε κατά 20%. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε υπολειτουργία , δηλώνοντας ότι «Τα δημόσια νοσοκομεία δεν δίνουν ότι καλύτερο, καθώς ικανοποιούν σχεδόν το μισό πληθυσμό της Κύπρου. Τώρα καλείται ο τομέας αυτός να εξυπηρετήσει το 80-90% του πληθυσμού».  

Από την άλλη θεωρεί πως η οικονομική κρίση , βοήθησε το κράτος να επαναξιολογήσει και να μετρήσει καλύτερα το κόστος του ΓΕΣΥ.

 


O Σ.Μαλάς στην εκπομπή “24 ωρες” από 24hcomcy