Σεξ, ταμπού και διαπαιδαγώγηση στα σχολεία της Κύπρου (βίντεο)

Tης Μαρίας Χριστοδούλου

Ο παιδαγωγός, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ελευθέριος Παπανούτσος έχει γράψει «Δεν είναι εύκολο πράγμα να μιλήσεις στα παιδιά για το σεξ, χωρίς τον κίνδυνο να τα φοβίσεις, να τα γεμίσεις με αηδία, ή το χειρότερο να τα οδηγήσεις σε εκτροχηλισμούς».

Τι ορίζεται ως σεξουαλική αγωγή;

«Σεξουαλική αγωγή είναι η δια βίου διαδικασία απόκτησης πληροφοριών και διαμόρφωσης στάσεων, αντιλήψεων και αξιών σε θέματα ταυτότητας, σχέσεων και στενών επαφών.  Περιλαμβάνει τη βιολογική, κοινωνικοπολιτισμική, ψυχολογική και πνευματική διάσταση της σεξουαλικότητας».

Ο ρόλος των γονιών στη σεξουαλική αγωγή βέβαια είναι αναντικατάστατος, αλλά τι συμβαίνει όταν η ενημέρωσης δεν είναι επαρκής;

Πολλοί γονείς δεν βρίσκουν τον τρόπο για να προσεγγίσουν τα παιδία τους για να μιλήσουν μαζί τους για θέματα που αφορούν τη σεξουαλική αγωγή.

Εκεί ξεκινά κι ο ρόλος του σχολείου. Η Σεξουαλική Αγωγή χρειάζεται να εντάσσεται στην εκπαίδευση των νέων.

Στα σχολεία της Κύπρου το θέμα του σεξ εντάσσεται στη σχολική ύλη του μαθήματος Αγωγή Υγείας. Είναι όμως αυτό το μάθημα αρκετό για την επίγνωση των νέων;

Γενικότερα, υπάρχει μια ανησυχία σε σχέση με την άγνοια ή και την παραπληροφόρηση των νέων λόγω της απουσία ενός έγκυρου και σωστά δομημένου προγράμματος που να απευθύνεται στις ανάγκες των σύγχρονων μαθητών. 

Χρειάζεται μια περαιτέρω επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ενημέρωση των γονέων ώστε να υπάρχει μια σωστή επικοινωνία, χωρίς ταμπού, μεταξύ τους για να μπορούν με άνεση τα παιδιά να ζητήσουν συμβουλές ή να μοιραστούν ανησυχίες και προβληματισμούς.


Δείτε εδώ μια σειρά κινουμένων σχεδίων για μαθητές του δημοτικού που αφορούν την ανακάλυψη των παιδιών για το σεξ.


Βέβαια, υπάρχει και η αρνητική πλευρά του θέματος.

Η ανάπτυξη και η ωρίμανση των παιδιών ποτέ δεν πραγματοποιείται την ίδια στιγμή, κι ας έχουν την ίδια ηλικία. Επομένως, δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα να δεχθούν την ίδια σεξουαλική πληροφορία.

Τα πλείστα παιδιά μαθαίνουν όσα ξέρουν για το σεξ μέσα από τα Μέσα, τις ταινίες, και τον “πειραματισμό”.

Καλό θα ήταν να διδάσκεται από μικρή ηλικία το θέμα του σεξ, της διαφορετικότητας και της προφύλαξης.

Όπως για παράδειγμα το πιο κάτω βίντεο που αφορά την ανάπτυξη του σώματος των εφήβων:

Η σεξουαλική αγωγή είναι ένα έργο πολύ δύσκολο, διότι σχετίζεται με πολλούς άλλους κλάδους όπως η θρησκεία, η ιατρική, η βιολογία, η ψυχολογία, η κοινωνιολογία και η παιδαγωγική. Καθεμιά από αυτές τις επιστήμες βλέπει το θέμα της σεξουαλικής αγωγής από διαφορετική σκοπιά, γι’ αυτό και δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ τους, τόσο ως προς τις αρχές και την ηθική που πρέπει να υιοθετηθεί.

Υπάρχει έπειτα ο εξής προβληματισμός. Ποιός θα διδάξει το μάθημα; Οι υφιστάμενοι καθηγητές των παιδιών και ποιών ειδικοτήτων; Γιατροί; Σεξολόγοι; Βιολόγοι; Πολλοί νέοι για να επιδείξουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες τους, την ώρα του μαθήματος με διάφορες ερωτήσεις, μπορεί όμως να κοροϊδέψουν και είναι δύσκολο για έναν εκπαιδευτικό να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται.

Η σεξουαλική αγωγή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη διάφορων προβλημάτων στην εφηβεία, ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, σεξουαλικής κακοποίησης, στιγματισμού ομοφυλοφίλων και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων.

Γι’ αυτό και η παιδεία χρειάζεται να “βγεί από το καβούκι της”,  να ξεπεράσει κάθε ταμπού και να ανοιχθεί στην κοινωνία, συμπεριλαμβάνοντας στο εκπαιδευτικό σύστημα, ψυχολόγους και σεξολόγους.