Μελλοντικούς πιστωτικούς κινδύνους για ΕΕ, εκτιμούν οι S&P

{loadposition ba_textlink}

Η απροθυμία των κρατών μελών της ΕΕ για ολοκλήρωση, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με μια εισροή προσφύγων και με μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ, μπορεί στο τέλος της ημέρας να έχει κόστος στην πιστοληπτική ικανότητά του, αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor`s, τη Δευτέρα.

«Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι μια μακρά διαδικασία ολοκλήρωσης μπορεί να έχει σταματήσει», αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος, περιγράφοντας τον κίνδυνο μιας «κατακερματισμένης» ΕΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ενδείξεις μάλιστα, συνεχίζει, «είναι ότι μπορεί να βάζει όπισθεν», επικαλούμενος το ότι αποτράπηκε την τελευταία στιγμή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την προσφυγική κρίση και την αποδυναμωμένη εταιρική σχέση Γαλλίας-Γερμανίας.

Η ΕΕ, η οποία έχει 28 κράτη μέλη, από τη Βρετανία ως τη Μάλτα, έχει πιστωθεί με την κατάργηση των συνόρων, γεγονός που διευκολύνει την κινητικότητα εργαζομένων και κεφαλαίων μεταξύ χωρών.

Όμως, η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών απειλεί αυτή τη διακίνηση χωρίς διαβατήρια, καθώς εισάγονται εκ νέου οι συνοριακοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με τους S&P, παρά το γεγονός ότι η εισροή προσφύγων από μόνη της δεν θα είναι επιβλαβής για την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών, εντούτοις θέτει υπό ερωτηματικό την πολιτική ενότητα στην Ευρώπη, παράγοντας που, σύμφωνα με τον οίκο, ενέχει πιστωτικό κίνδυνο στο μέλλον.

«Η προσφυγική κρίση έχει αναδείξει πώς τα αποκλίνοντα εθνικά συμφέροντα μπορούν να επισκιάσουν τις κοινές αντιδράσεις», γράφει ο οίκος.

Αναφέρεται σε θέματα όπως το βρετανικό δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στην ΕΕ, καθώς και στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ της οικονομικά ισχυρής Γερμανίας και της γειτονικής Γαλλίας.

«Στο παρελθόν, ο λεγόμενος γαλλογερμανικός άξονας ήταν συχνά αρκετά ισχυρός για να υπερισχύσει μικρών διαστημάτων διχόνοιας», σημειώνει.

Πιο πρόσφατα, προσθέτει, φαίνεται ότι “ο άξονας δεν δουλεύει τόσο αποτελεσματικά μαζί», γράφει, επικαλούμενος τις αποκλίνουσες οικονομικές τάσεις στα δύο κράτη.

Και τα δύο κράτη τοποθετούνται παραδοσιακά στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρει ακόμη ότι η προσφυγική κρίση και οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι είναι μάλλον απίθανο να έχουν άμεση αρνητική επίδραση στις αξιολογήσεις ευρωπαϊκών χωρών.

Πηγή: KYΠΕ