Μήπως πουλάτε “κόκκινα” δάνεια;

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Διάβασα πριν λίγες ημέρες ένα δημοσίευμα του Reuters που αναφερόταν στα κόκκινα δάνεια στην Ιταλία. Με τρόμαξε η αναφορά ότι Ιταλικές τράπεζες ετοιμάζονται να πωλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους στο ένα τέταρτο της αξίας τους μέχρι το 2017.  Η έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεκίνησε το 2010.

Στην Κύπρο, η εικόνα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ζοφερή. Στην Τράπεζα Κύπρου φαίνεται πως αγγίζουν το 47,5%, στην Ελληνική το 45% και στον Συνεργατισμό κοντά στο 40%. Την ίδια ώρα τα δάνεια συνολικά αγγίζουν τα €70δις ενώ οι καταθέσεις πια στην χώρα έχουν πέσει κοντά στα €47,5δις

Για την Ελλάδα μετά από 4 σχεδόν χρόνια σε μνημόνιο και 6 χρόνια σε ύφεση ο ΟΟΣΑ προτείνει τη δημιουργία bad banks για τα κόκκινα δάνεια. Δίνει μάλιστα δυο επιλογές: είτε να γίνει μία ξεχωριστή «κακή τράπεζα» για κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είτε μια ενιαία bad bank στην οποία θα μαζευτεί το «κακό» ενεργητικό των μεγάλων τραπεζών (συστημικών) για να το «αναδιαρθρώσει και ρευστοποιήσει».

Στόχος κατά τον ΟΟΣΑ είναι να αυξηθεί η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα: εκτιμά ότι θα επιτάχυνε τη διαχείριση των οφειλών και συνεπώς θα βελτίωνε την προσφορά πιστώσεων. Μάλιστα κατά τον ΟΟΣΑ έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες που αντιμετωπίζουν τραπεζική κρίση και συνέβαλε στην αντιμετώπιση θεμάτων δικαιοσύνης, αναγκαιότητας και διαφάνειας.

Στην Κύπρο η λέξη bad bank πρωτοακούστηκε δειλά δειλά δύο μήνες πριν την απόφαση για κούρεμα από τα χείλη του Διοικητή της Κ.Τ. σε μια ενημέρωση που έκανε στους οικονομικούς συντάκτες. Στη Βουλή πρόσφατα το θέμα είχε τεθεί προς συζήτηση για να προστατευθούν τα κυπριακά νοικοκυριά και να μην βρεθούν τα δάνειά τους σε κάποια ξένα Funds. Λίγους μήνες μετά την εξευτελιστική πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα όπου χάθηκαν €4δις, τα σενάρια για τα κόκκινα δάνεια φούντωσαν περισσότερο. 

Στην Τράπεζα Κύπρου, ένας εσωτερικός μηχανισμός θα ελέγχει τα «κόκκινα» δάνεια που σήμερα την βαραίνουν. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προβληματίζουν και την Τρόικα ενόψει της πορείας του κυπριακού μνημονίου.

Τι θα συμβεί αν ένα fund αγοράσει το «κόκκινο» δάνειο μας; Ο σκοπός όλων αυτών των fund σαφώς και είναι άκρως κερδοσκοπικός, διότι π.χ. θα αγοράσουν ένα δάνειο €100.000 που έχει εμπράγματη ασφάλεια, δηλαδή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο του δανειολήπτη, έναντι €20.000 και, στη συνέχεια, θα στραφούν δικαστικά εναντίον του δανειολήπτη για ολόκληρο το ποσό των €100.000. 

Ελπίζω να μην γίνω μάντης κακών.