Νόμος ομπρέλα για τον έλεγχο εφαρμογής 28 νόμων του Υπουργείου Εργασίας

Προς έγκριση στη τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής οδηγούνται οι κανονισμοί που αυξάνουν στους 24 μήνες την, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προθεσμία υποβολής αίτηση για το ταμείο πλεονασμού και το νομοσχέδιο ομπρέλα του Υπουργείου Εργασίας για τη σύστασης Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο.


Στην ημερήσια διάταξης της τελευταίας συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής πριν τις θερινές διακοπές, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για την παραχώρηση επιδόματος τέκνου και το νομοσχέδιο για την άδεια πατρότητας, που συζητήθηκαν επίσης στη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής την Τρίτη.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, η Υπουργός Εργασίας δεν αποδέχθηκε να επεκταθεί η χρονική περίοδος των 16 εβδομάδων, που είναι η άδεια μητρότητας εντός της οποία θα μπορεί να αξιοποιηθεί η άδεια πατρότητας γι’ αυτό το ΑΚΕΛ θα καταθέσει τροπολογία ώστε η άδεια πατρότητας να μπορεί να αξιοποιηθεί είτε εντός των 16 εβδομάδων που είναι η άδεια μητρότητας ή αμέσως μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας.

Σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς για τον πλεονασμό, ο κ. Φακοντής εξήγησε ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία η αίτηση για πλεονασμό πρέπει να υποβληθεί εντός τριών μηνών από την τερματισμό της εργασίας και στις περιπτώσεις που υπάρχει εύλογη αιτία εντός 12 μηνών από τον τερματισμό της εργασίας.

Περαιτέρω ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας διαπίστωσε ότι υπήρξαν δικαιολογημένες περιπτώσεις που δεν κατέστη δυνατόν να υποβληθεί αίτηση στο ταμείο πλεονασμού εντός των 12 μηνών, ωστόσο η νομοθεσία δεν επέτρεπε ώστε αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν το πλεονάζον.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο εντοπίζοντας το πρόβλημα αυξάνει το χρόνο για υποβολή της αίτησης, σε δικαιολογημένες περιπτώσεις καθυστέρησης από τους 12 στους 24 μήνες.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο ομπρέλα για τη σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών, ο κ. Φακοντής είπε πως η Ενιαία υπηρεσία θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των 28 νομοθεσιών, που είναι υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας.

Πρόσθεσε πως ρυθμίζονται οι εξουσίες και αρμοδιότητες των Επιθεωρητών και Βοηθών Επιθεωρητών ώστε να διενεργούνται πιο συστηματικές και αποτελεσματικές επιθεωρήσεις.

Σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση της πάταξης της αδήλωτης εργασίας και προστασία των εργαζομένων, είπε πως δεν προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος, για αυτό και η Επιτροπή Εργασίας αποφάσισε να γίνει συνάντηση της επόμενες δύο ημέρες μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων και τη Δευτέρα θα συζητηθεί εκ νέου από την Επιτροπή Εργασίας το νομοσχέδιο ώστε για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 14 Ιουλίου για να παρασχεθούν τα απαιτούμενα εργαλεία για τις επιθεωρήσεις και ελέγχους εφαρμογής σημαντικών νομοθεσιών όπως η νομοθεσία για την αδήλωτη εργασίας που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για την παραχώρηση του επιδόματος τέκνου και την άδεια πατρότητας, ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει τροποποιήσεις που δεν έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση.

Εξηγώντας τις τροποποιήσεις είπε πως η μια θα διαλαμβάνει ότι από την άθροιση της αξίας της περιουσίας του αιτητή για επίδομα τέκνου θα εξαιρείται περιουσία, της οποίας δεν έχει την επικαρπία.

Πρόσθεσε ότι με δεύτερη τροπολογία το ΑΚΕΛ θα εισηγείται όπως παραμείνει στα τρία χρόνια η μόνιμη διαμονή για την παραχώρηση επιδόματος τέκνου σε σχέση με τα 5 χρόνια που αυξάνεται με το νομοσχέδιο.

Πηγή: newsbeast.gr