Ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων χαιρετίζει διεθνείς διακρίσεις της Κύπρου

Η κατάταξη έγινε από τον οργανισμό “The Good Country Index” και στοιχειοθετεί την πρώτη προσπάθεια να καταμετρηθεί και ταξινομηθεί η συνεισφορά κάθε χώρας στο ‘κοινό καλό’, σε παγκόσμιο επίπεδο. Να σημειωθεί πως ανάμεσα σε 163 χώρες, η Σουηδία κατατάσσεται 1η ως η καλύτερη χώρα για να ζει κανείς ενώ η Κύπρος καταλαμβάνει τη 15η θέση. Η μελέτη, που είναι αναρτημένη στον ιστότοπο https://goodcountry.org/, βασίζεται σε 35 ποιοτικούς δείκτες.

«Αυτή η διεθνής κατάταξη της Κύπρου αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στις συλλογικές προσπάθειες που γίνονται τόσο από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού όσο και των ίδιων των πανεπιστημίων της Κύπρου ώστε να αναδειχθεί η χώρα μας σε διεθνές περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών», τόνισε ο πρύτανης Κώστας Γουλιάμος. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη που κατέλαβε η Κύπρος στον τομέα “Επιστήμη & Τεχνολογία”, λήφθηκαν υπόψη από τον καθηγητή Simon Anholt που είχε την ευθύνη του “The Good Country Index” μια σειρά παραμέτρων και κριτηρίων όπως, μεταξύ άλλων, είναι ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών που σπουδάζουν σε μια χώρα, ο αριθμός των εκδόσεων σε επιστημονικά περιοδικά, ο αριθμός υποβολής ευρεσιτεχνιών κλπ. Και όλα αυτά, σε αναλογία με το μέγεθος της οικονομίας της χώρας.

Κατά τον πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων Κύπρου καθηγητή Κώστα Γουλιάμο, «το αποτέλεσμα αυτής της υψηλής αξιολόγησης αποτελεί συνάρτηση μιας πολύπλοκης, επίπονης και μακρόχρονης επιστημονικής εργασίας που συντελείται στα πλείστα πανεπιστήμια της Κύπρου, και η οποία πλέον αρχίζει να αναγνωρίζεται σε διεθνές πεδίο. Γι’ αυτό και οφείλουμε να θωρακίσουμε το στρατηγικό στόχο για ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης με ένα οικοσύστημα ποιότητας και αριστείας και όχι με αποσπασματικές ενέργειες εντυπωσιασμού ή δράσεις που παραπέμπουν σε σπουδές με σημαία ευκαιρίας σε τιμή ευκαιρίας».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο πρύτανης Κώστας Γουλιάμος υπογράμμισε πως «στο σημερινό διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον της εκπαίδευσης απαιτείται ειδική πολιτική προώθησης του συστήματός μας, και προς τούτο είναι αναγκαία η άμεση συγκρότηση μιας υπηρεσίας ή ενός φορέα που θα έχει ως αποστολή και δράση την ανάδειξη της Κύπρου ως χώρας εκπαιδευτικού προορισμού. Άλλωστε η γνώση αποτελεί σημαντικό μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».