Ο πρώτος κατοχικός προϋπολογισμός

Στον 3ο Όροφο του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει ένας διάδρομος όπου θα φώτα είναι σβηστά. Σε αυτόν τον διάδρομο βρίσκονται τα γραφεία των δανειστών μας, της κατοχικής Τρόικας που ελέγχει κάθε σεντ που βγαίνει τα από τα ταμεία του κράτους 


Διαβάστε επίσης: Επί τάπητος ο πρώτος μνημονιακός προϋπολογισμός του 2014 (vids)


Από αυτόν τον διάδρομο, τον σκοτεινό, παρέλασαν όλοι οι λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες για να ετοιμάσουν τον προϋπολογισμό της φτώχειας του 2014

Η Κύπρος σήμερα και αύριο ψηφίζει τον πρώτο προϋπολογισμό που δεν τον ετοίμασε όπως θα ήθελε η ελεύθερα εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο πρώτος προϋπολογισμός που δεν φέρει την σφραγίδα της κυριαρχίας (αστείο δεν είναι όταν με τους Τ/κ δεν τα βρίσκουμε στο θέμα αυτό).

Οι σημερινοί μονόλογοι των πολιτικών αρχηγών, άοσμοι, χωρίς να δίνουν ελπίδα και όραμα για ένα 2014 που ίσως κρίνεται η πορεία της χώρας στο μέλλον. Παρά τα χειροκροτήματα και τα «μπράβο», όλοι γνωρίζουν ότι τώρα μπαίνουμε στην καταιγίδα. Το στοίχημα είναι να βγούμε ατσαλάκωτοι.

Γι αυτόν τον προϋπολογισμό, της ανύπαρκτης ανάπτυξης, των περικοπών και των φορολογιών δεν μπορώ να πω τίποτα. Και δεν θα το κάνω διότι θα μιλήσει η ίδια η κοινωνία, η πραγματική οικονομία. Δυστυχώς όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε. 

Αφού από μόνοι μας, δεν πήραμε τα μέτρα που έπρεπε, δεν τιμωρήσαμε τα «λαμόγια» που διέλυσαν το τραπεζικό μας σύστημα, δεν φέραμε επενδύσεις που έπρεπε διότι δεν τα βρίσκαμε στις μίζες, δεν αλλάξαμε την νοοτροπία του «θέλω χωρίς να προσφέρω», η λυπητερή θα είναι βαριά. 

Η κυβέρνηση, λέγει ότι θα τα καταφέρει. Μακάρι λέω εγώ. Διότι δεν θέλω στο τέλος να κυριαρχήσει μια χιουμοριστική ατάκα που πρόσφατα είδα «όταν θα έρθει η ανάπτυξη, πείτε μου να σηκωθώ από τον τάφο».