Ο Βρετανός ΥΠΕΞ απέρριψε τα εναλλακτικά μοντέλα σχέσης με την ΕΕ

{loadposition ba_textlink}

Ομιλία για τις εναλλακτικές μορφές σχέσης με την Ευρώπη σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η παραμονή της χώρας σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ είναι η καλύτερη επιλογή.

Ο κ. Χάμοντ ανέπτυξε τρία πιθανά μοντέλα αυτής της εναλλακτικής σχέσης: το μοντέλο Νορβηγίας, το διμερές μοντέλο μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ένωση σαν αυτές που έχουν η Ελβετία, ο Καναδάς, η Κορέα και η Τουρκία και το μοντέλο της συνεργασίας μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Νορβηγίας σημείωσε ότι ενώ η χώρα έχει εκτενή πρόσβαση στην ενιαία αγορά, βρίσκεται εκτός τελωνειακής ένωσης, με τα προϊόντα της να υποβάλλονται σε τελωνειακούς ελέγχους και με δασμούς να επιβάλλονται σε αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα.

Ο κ. Χάμοντ τόνισε ότι η Νορβηγία υιοθετεί τους περισσότερους κανονισμούς της ΕΕ χωρίς να έχει λόγο στη διαμόρφωσή τους, συνεισφέρει σχεδόν το ίδιο κατά κεφαλή ποσό στις Βρυξέλλες με το Ηνωμένο Βασίλειο και επίσης είναι υποχρεωμένη να αποδέχεται την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. «Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό Ευρωπαίων πολιτών στη Νορβηγία σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας, από το αντίστοιχο στη Βρετανία», σημείωσε ο Φίλιπ Χάμοντ, καταλήγοντας ότι «το νορβηγικό μοντέλο δεν κάνει για τη Βρετανία».

Ως προς το μοντέλο διμερούς συνεργασίας, σαν αυτό μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας, σημείωσε ότι χρειάστηκαν δύο δεκαετίες για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση επί περισσότερων των εκατό επιμέρους συμφωνιών. Επίσης, ο Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι η Ελβετία έχει μόνο μερική πρόσβαση στην ενιαία αγορά με περιορισμούς κυρίως στην αγορά υπηρεσιών, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τη Βρετανία. Παρομοίως απέρριψε τα μοντέλα συνεργασίας ΕΕ με την Τουρκία και τον Καναδά, συμπεραίνοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι κανένα μοντέλο διμερούς ελεύθερου εμπορίου δε θα πρόσφερε την ίδια με τώρα πρόσβαση στην ενιαία αγορά».

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ιδιαίτερη συμφωνία με την ΕΕ, η σχέση των δύο πλευρών θα υπαγορευόταν από τους κανονισμούς που διέπουν τις σχέσεις των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, είπε τέλος ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών. Αυτό όμως θα σήμαινε επιβολή δασμών σε προϊόντα και υπηρεσίες που πωλούνται στην ΕΕ από χώρες που δεν είναι μέλη της. Έδωσε ως παράδειγμα τους δασμούς ύψους 10% στα αυτοκίνητα και 36% στα γαλακτοκομικά προϊόντα. «Κακό για τις επιχειρήσεις, κακό για τις θέσεις εργασίας, κακό για την ανάπτυξη», συνόψισε ο κ. Χάμοντ αναφερόμενος σε αυτό το μοντέλο εμπορικής σχέσης με την ΕΕ.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση του Πρωθυπουργού Κάμερον ότι έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα ήταν «άλμα στο σκοτάδι». Γιατί να πάρει αυτό το ρίσκο η χώρα, αναρωτήθηκε ο Φίλιπ Χάμοντ, την ώρα που η παραμονή στην ΕΕ εξασφαλίζει στους Βρετανούς μία ισχυρότερη, ασφαλέστερη και πιο εύπορη χώρα.

Πηγή: KYΠΕ