Οι μνηστήρες για την θέση του ΥΠΑΜ και το σκοτεινό παρασκήνιο


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου 

Στην πολιτική σκακιέρα, τελικά δεν προσπαθείς πάντα να κάνεις «Ματ» στον αντίπαλο. Πολλές φορές, θέλεις να είναι ευχαριστημένοι ακόμη και εκείνοι… που απλώς παρακολουθούν τον αγώνα. Ο θάνατος του Τάσου Μητσόπουλου μας συγκλόνισε όλους. Η θέση του Υπουργού Άμυνας χήρεψε πολύ γρήγορα, μία βδομάδα μόλις μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. 

Στο παρασκήνιο οι συζητήσεις για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Τάσου Μητσόπουλου είναι οργιώδες. Το μεγάλο φαβορί σύμφωνα με πληροφορίες του 24h, είναι ο Χριστόφορος Φωκαΐδης. Μια επιλογή που φέρει την υπογραφή του ίδιου του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά παράλληλα θα κάνει αρκετούς να χαμογελάσουν. Φυσικά η εικόνα που θέλει η Πινδάρου να βγάλει προς τα έξω είναι ότι η Αμμόχωστος θα έχει εκπροσώπηση μέσα στο Προεδρικό, κάτι που ζητούσε επιτακτικά ο ΔΗΣΥ Αμμοχώστου από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες που έρχονται από την Πινδάρου, αναφέρουν ότι ικανοποιημένοι από μία τέτοια εξέλιξη θα είναι και άλλα πρόσωπα, όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όπου υποστηρίζει την λύση Φωκαΐδη αλλά και ο Ευγένιος Χαμπουλάς (κουμπάρος του γαμπρού του Προέδρου της Δημοκρατίας), ο οποίος ξαφνικά μπορεί μετά τις Ευρωεκλογές να βρεθεί στην Βουλή καθώς θα είναι ο πρώτος επιλαχών σε περίπτωση που ο Λευτέρης Χριστοφόρου εκλεγεί Ευρωβουλευτής. Την ίδια ώρα ο Χρίστος Στυλιανίδης χτίζει συμμαχίες ενόψει των Ευρωεκλογών μιας και δεν θα ήθελε να υποστεί νέο κρύο ντουζ όπως εκείνο των Ευρωεκλογών του 2009, κλειδώνοντας στήριξη τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στη Λεμεσό.

Η πίεση που δέχεται το Προεδρικό από την Πίνδαρου ώστε η επιλογή του νέου ΥΠΑΜ ουσιαστικά να έχει γεωγραφικά χαρακτηριστικά είναι μεγάλη. Για την θέση όμως του ΥΠΑΜ υπάρχουν πολλοί μνηστήρες. Τα ονόματα του Βουλευτή Πάφου Κώστα Κωνσταντίνου και των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Σωτήρη Σαμψών (γνωρίζει καλά τα αμυντικά θέματα) και Γιώργου Γεωργίου φέρονται ως εν δυνάμει διεκδικητές. Επίσης στην ονοματολογία ακούγονται και τα πρόσωπα των Παναγιώτη Αντωνίου και Αντρέα Μιχαηλίδη.

Βεβαίως για υπουργοποίηση έχει δει το φως της δημοσιότητας και το όνομα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Νίκου Τορναρίτη που ωστόσο αποτελεί κόκκινο πανί για τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ καθώς όπως είναι γνωστό είχε δημόσια τοποθετηθεί υπέρ μιας υποψηφιότητας του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου για την Προεδρία του ΔΗΣΥ στις περσινές εσωκομματικές εκλογές. Παράλληλα ο κ. Τορναρίτης στις προηγούμενες Ευρωεκλογές είχε στηρίξει την Ελένη Θεοχάρους, ενώ είναι άριστες οι σχέσεις του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Αβραμόπουλο. 

Οι τελικές αποφάσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα ληφθούν μέσα στο πρώτο 15νθημερο του ερχόμενου μήνα. Το ερώτημα που καλείται ο Πρόεδρος ειναι αν θα υπουργοποιήσει κάποιον με το αστείο επιχείρημα της γεωγραφικής θέσης.