Οι πολίτες φωνάζουν για απονομή δικαιοσύνης


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Την ίδια ώρα όμως ζητούν και πολιτική κάθαρση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις ανακηρύττουν ως πρώτο κόμμα το “Δεν ψηφίζω”. Βάζουν όλους στο ίδιο καζάνι και τους κατηγορούν. Τους δείχνουν με το δάκτυλό τους. 

Μια καλή φίλη μου έγραψε στην προσωπική μου σελίδα στο facebook, όταν επισήμανα πως πρέπει να ψηφίσου με σε αυτές τις εκλογές: “Εδώ δεν έχουμε να φάμε και να πληρώσουμε για να συντηρήσουμε τα σπίτια μας και θα ψηφίσουμε κιόλας; Εδώ προσπαθούν να μας πουλήσουν τα σπίτια μας και εσείς μας λέτε για ψήφους;” Η απάντηση μου ήταν: “Αν δεν ψηφίσεις, νομίζεις ότι τους τιμωρείς;”

Τί μου απάντησε… “Δεν είναι ότι τους τιμωρώ χωρίς να πάω να ψηφίσω. Οι καταστάσεις, όμως, που περνώ όχι μόνο εγώ αλλά παγκύπρια και κάθε πολίτης που τα ζει, δεν νομίζω ότι τα κόμματα αξίζουν την ψήφο μας. Βαρεθήκαμε την ψευτιά, την καταπίεση και την εκμετάλλευση που γίνεται. Και θέλω να ρωτήσω: Αν κάποιος δεν έχει δουλειά, δεν έχει χρήματα ή περνούσα εγώ τέτοιες καταστάσεις θα ήθελα να ψηφίσω;”

Τί μπορείς να πεις σε αυτές τις περιπτώσεις; Εσείς που ζητάτε την ψήφο των πολιτών πείτε μου την δικαιολογία σας. Δεν πρέπει να προβληματίζεστε επειδή απέχει ο κόσμος. Πρέπει ο πολιτικός κόσμος να προβληματίζεται για την αναφορά των πολιτών ότι “Δεν σας ψηφίζουμε, γιατί δεν αξίζετε”. Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει όλες σχεδόν τις οικογένειες, αλλά κυρίως τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

Αυτά δηλαδή που έτρεχαν από καφενείο σε καφενείο και από σπίτι σε σπίτι και σας ακούγανε να μιλάτε και να υπόσχεστε. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ως κοινωνία. Η κρίση αυτό πρέπει να πετύχει. Την νέα φιλοσοφία. Για να γίνει αυτό πρέπει η ίδια η κοινωνία να πρωταγωνιστήσει. Να διεκδικήσει και να απαιτήσει.

Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν διλήμματα. Στην Δημοκρατία εμείς καθορίζουμε το μέλλον μας. Ας μη ψηφίσουμε αυτούς που θεωρούμε ότι μπορούν να απαιτήσουν περισσότερα. Για να έχουν ευθύνες. Στο χέρι μας είναι. 

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη κυριακάτικη εφημερίδα “24” στις 18/5/2014.