Οι προκλήσεις στην κυπριακή εκπαίδευση συζητήθηκαν στη συνάντηση Καδή – Νάβρατσιτς

Ειδικότερα, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση το πρωί, στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Καδής είπε πως συζήτησε με τον κ. Νάβρατσιτς τις προκλήσεις που έχουμε για τα θέματα της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι, όπου χρειάζεται, η Κύπρος θα ενδυναμώσει τις προσπάθειες για να αυξήσει το ποσοστό των φοιτητών που εισέρχονται σε προγράμματα τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά και να αναβαθμίσει τα προγράμματα αυτά.

Επίσης τέθηκαν επί τάπητος τα τελευταία αποτελέσματα των διαγωνισμών στους οποίους συμμετείχε η Κύπρος, τα οποία, όπως ανέφερε ο κ. Καδής, δεν ήταν τα επιθυμητά, ενώ συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες αυτή την περίοδο μπαίνουν στο στάδιο της εφαρμογής για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα αυτά και να απαντήσουν στις προκλήσεις που έχει το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, με τον Επίτροπο να διαβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή και θα υπάρχει συνεργασία γύρω από τα θέματα της εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της έκθεσης που ετοιμάζει η ΕΕ κάθε χρόνο για τα θέματα της εκπαίδευσης, με την Κύπρο να παρουσιάζει πολύ θετικές επιδόσεις, είπε ο κ. Καδής, σημειώνοντας πως ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα θέματα της σχολικής εγκατάλειψης ή της μετάβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Κύπρος διαθέτει έναν από τους καλύτερους δείκτες στην Ευρώπη.

Ο Επίτροπος από την πλευρά του παρουσίασε, σύμφωνα με τον Υπουργό, τις ευρύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές στα θέματα των αρμοδιοτήτων του.

«Αυτό που μένει ως αποτέλεσμα είναι ότι ανάμεσα στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να υπάρχει μια στενή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να συμβάλει και η Κύπρος στο μέγεθος των δυνατοτήτων της στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών» σημείωσε ο Υπουργός.

Τα καλά νέα για την Κύπρο είναι ότι έχει ήδη εκπληρώσει τους στόχους της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και το ποσοστό φοίτησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη απ` ό,τι σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, σημείωσε από πλευράς του ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες προκλήσεις, οι οποίες δεν απασχολούν μόνο την Κύπρο» είπε, σημειώνοντας πως «σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας». Πρέπει, υπέδειξε ο κ. Νάβρατσιτς, να μετατρέψουμε τα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στις χώρες της ΕΕ, ενώ σημείωσε και τα προβλήματα που υπάρχουν στο επίπεδο της ποιότητας στα συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην αμοιβαία αναγνώριση πτυχίων και διπλωμάτων.

Υπενθύμισε πως τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την Ατζέντα Νέων Δεξιοτήτων, που παρέχει ένα στέρεο υπόβαθρο για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο μετασχηματισμό των δικών τους συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη στο μετασχηματισμό των εκπαιδευτικών τους συστημάτων προς την κατεύθυνση περισσότερων δεξιοτήτων, πιο πρακτικών γνώσεων και πιο ανταγωνιστικών δεξιοτήτων, πάνω απ `όλα ψηφιακών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων» είπε.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση της Κύπρου να ενισχύσει το κύρος των συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, διότι νομίζω ότι αυτό είναι το μέλλον της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμα πως η Επιτροπή θέλει να βοηθήσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να μεταρρυθμίσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, επισημαίνοντας πως υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα στα εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως και, δυστυχώς, η ΕΕ υστερεί σε επενδύσεις στην εκπαίδευση. «Γι` αυτό ενθαρρύνουμε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση, βεβαίως να επενδύσουν έξυπνα, αλλά πρέπει να επενδύσουμε επίσης στην υποδομή, το περιεχόμενο, στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών» υπέδειξε ο Επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη με την τεχνογνωσία και τους οικονομικούς πόρους να μετασχηματίσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα. Η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στη βοήθειά μας, ανέφερε, προσθέτοντας πως στη συνάντηση με τον Υπουργό εντόπισαν κάποιους τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει πιο στενή συνεργασία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ