«Όποια και αν είναι η λύση οι Τ/κ δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την πολιτική ισότητα»

Κάποιες Τεχνικές Επιτροπές συνέχισαν τις εργασίες τους, ωστόσο λόγω του ότι δεν υπήρξε σε ορισμένα θέματα σύγκλιση, δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σε άλλα θέματα, δήλωσε η τ/κ συμπρόεδρος των Τεχνικών Επιτροπών, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, φέροντας ως παράδειγμα την Τεχνική Επιτροπή Οικονομίας και Εμπορίου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η κ. Σαμαντί σχολίασε στον «Μπαϊράκ» τις αναφορές στην έκθεση Γκουτέρες στην λειτουργία των Τεχνικών Επιτροπών. Στην Τεχνική Επιτροπή Οικονομίας και Εμπορίου, είπε, λόγω του ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο θέμα της λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων και της διασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος, «δεν μπόρεσε (η Επιτροπή) να προχωρήσει με τις εργασίες της».

Για το θέμα των κινητών και του ηλεκτρικού ρεύματος είπε ότι η ε/κ πλευρά είχε προσκομίσει αρχικά κάποιες τεχνικές και οικονομικές δικαιολογίες και μετά προέκυψε νομικό κώλυμα. «Βασικά φάνηκε ότι στο θέμα της εφαρμογής των ΜΟΕ η ε/κ πλευρά δεν είχε πολιτική βούληση. Όσο δεν εφαρμόζονται μέτρα για τα οποία υπάρχει δέσμευση, δεν είναι εφικτό να γίνουν βήματα για την λήψη νέων μέτρων».

Σύμφωνα με την Μελτέμ Σαμανί, τα ΗΕ δεν έδωσαν την απαραίτητη σημασία στις εργασίες των Τεχνικών Επιτροπών και επικεντρώνοντας την σημασία τους στις κύριες διαπραγματεύσεις επηρεάστηκε η λειτουργία των επιτροπών αυτών που στοχεύουν στο να φέρουν κοντά τις δύο κοινότητες.

Παρ’ αυτά, συνέχισε, οι επιτροπές για την Πολιτιστική Κληρονομιά, το Έγκλημα και την Παιδεία, συνεχίζουν να εργάζονται με ενεργό τρόπο, σημειώνοντας ότι μέσω του προγράμματος «imagine» 2.000 μαθητές σχολείων έχουν συμμετάσχει στα σχολεία τους και στην νεκρή ζώνη σε μαθήματα που προάγουν την ειρήνη και σε επόμενο στάδιο θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και στις δύο πλευρές.

Κυπριακό

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Σαμανί, που είναι και ειδική σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη για θέματα ιστορίας και πολιτικών υποθέσεων, είπε ότι η πενταμερής Διάσκεψη για την Κύπρο έγινε εφικτή λόγω της ειλικρινούς προσπάθειάς του για λύση και πως λόγω της στάσης του αυτής, έγινε κατορθωτό να τερματιστεί η προσέγγιση των διαδικασιών ανοικτού τέλους. «Για πρώτη φορά σε έκθεση των ΗΕ γίνεται αναφορά ότι δεν είναι επιθυμητή μια διαδικασία ανοικτού τέλους».

Εάν η ε/κ πλευρά θέλει άλλα μοντέλα λύσης, πρέπει να το πει η ίδια σε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο (στην συνάντηση ηγετών), πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την δήλωση Ακιντζί πρόσφατα ότι θα έχει την ευκαιρία στην συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 26 Οκτωβρίου να ακούσει από τον ίδιο σε τί αναφέρεται.

«Εάν υπάρχουν ιδέες που μπορεί να είναι δημιουργικές, εάν αυτό που εννοεί ο Ε/κ ηγέτης είναι ότι σε κάποια θέματα θα δοθούν κάποιες αρμοδιότητες στις συνιστώσες πολιτείες, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει εδώ δυσκολία. Εάν αυτή η προσέγγιση είναι προς την κατεύθυνση της άρσης της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ, τότε σίγουρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Εάν ο Ε/κ ηγέτης βρίσκεται στο σημείο να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους, να συνεχίσουμε τις έρευνες για το φυσικό αέριο, να συνεχίσουμε το στάτους κβο, θα φανεί στην συνάντηση (των ηγετών)».

Εάν υπάρξει κατάληξη σε μια λύση δύο κρατών και αυτή θα είναι με συμφωνία, συνέχισε η κ. Σαμανί λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι συνεχίζει να είναι πιστός στο μοντέλο ομοσπονδίας, αλλά τις τελευταίες ημέρες κάνει λόγο σε μια χαλαρή ομοσπονδία.

«Όποια και αν είναι η λύση στην οποία αναφέρεται (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) , οι Τ/κ δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την πολιτική ισότητα, οι αρμοδιότητες είτε είναι στην κεντρική κυβέρνηση είτε στις συνιστώσες πολιτείες, πρέπει να υπάρχουν η ισότητα, η ασφάλεια και η ελευθερία. Όταν λέμε συνεταιρισμό, αυτό εννοούμε», κατέληξε η κ. Σαμανί.

Πηγή: ΚΥΠΕ