Υπουργός Ενέργειας ΗΠΑ: “Παγκόσμιας εμβέλειας ερευνητικό κέντρο το Ινστιτούτο Κύπρου”

 

Στον αναπτυξιακό ρόλο που διαδραματίζει το Ινστιτούτο Κύπρου στην έρευνα και την τεχνολογία, καθώς και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε το ΙΚυ να καταστεί ένα φημισμένο ερευνητικό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των υδάτινων πόρων και του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών και Επίτιμος Επίτροπος του Ινστιτούτου Κύπρου Δρ. Ernest Moniz, ο οποίος τιμήθηκε από το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν.

Ο Αμερικανός Υπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο Ινστιτούτο Κύπρου δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον επιστημονικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει μεγάλης σημασίας θέματα που αφορούν στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ανάμεσα στα σημαντικά ζητήματα που το Ινστιτούτο ασχολείται είναι οι τομείς της Ηλιακής Ενέργειας και του περιβάλλοντος, καθώς και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, τόνισε ο Δρ Moniz.

Ο Δρ. Ernest Moniz είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου Κύπρου με καταλυτική συμβολή στον αρχικό σχεδιασμό (2000 -2002) και τη λειτουργία του Ινστιτούτου. Παρακολούθησε και υποστήριξε αδιάλειπτα την ίδρυση και ανάπτυξη του ΙΚυ και αποτέλεσε έναν από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας συνεργασίας του Ινστιτούτου με το φημισμένο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Ο Δρ. Moniz ηγήθηκε επίσης της κοινής ερευνητικής προσπάθειας για τις διαθέσιμες στρατηγικές επιλογές της Κύπρου γύρω από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Το 2008 ο Ernest Moniz τιμήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση με τον  Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα για το σχεδιασμό και την ανάδειξη του Ινστιτούτου Κύπρου.