Ελλάδα: Παρακαλώντας για μια παράταση

 

{loadposition ba_textlink}

Όπως αναφέρουν πηγές του protagon ο Τσίπρας είπε στους συνομιλητές του, με τους οποίους μίλησε τις τελευταίες 15 μέρες, ότι δεν θα μπορούσε να βάλει την υπογραφή του κάτω από ένα τρίτο μνημόνιο και συνεπώς θα ήταν καλύτερο το σημερινό να παραταθεί κατά 9 ακόμα μήνες.

Οι συνομιλητές του τού απάντησαν ότι αυτό είναι αδύνατο. Για πολλούς λόγους:

Πρώτα από όλα διότι τα κοινοβούλια των άλλων χωρών δεν θα ήταν σε θέση να ψηφίσουν κάτι τέτοιο ακατανόητο. Δεύτερον -και κυριότερο- διότι η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες που δεν θα μπορούσε να καλύψει αυτό το 9μηνο χωρίς εξωτερική βοήθεια. Εάν βεβαίως διαβάσει κανείς το έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές –ναι, εκείνο των 47 σελίδων- οι συντάκτες του μιλούν για ένα «κούρεμα» του χρέους στις αρχές του 2016. Αλλά ούτε και μέχρι εκεί μπορεί να φθάσει μόνο του το ελληνικό κράτος.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου δεν μπορούν να καλυφθούν -ακόμα και αν δοθούν τα 10,9 δισ. ευρώ στα πλαίσια του παρόντος προγράμματος για τις πληρωμές των ομολόγων της ΕΚΤ- χωρίς να πάρουμε χρήματα από τους δανειστές μας. Αυτές οι χρηματοδοτικές ανάγκες καθορίζουν και τι θα κάνει η πολιτική στην Αθήνα.

Αυτή την εβδομάδα η Αθήνα πρέπει να υποβάλλει νέες προτάσεις. Μετά τα όσα είπε ο κ. Γιουνκέρ, τα περιθώρια να βελτιωθούν οι προτάσεις των θεσμών είναι πολύ περιορισμένα. Αυτή τη φορά είμαστε κοντά στο take or leave it. Βεβαίως η Αθήνα μπορεί να πει ότι απορρίπτει το πρόγραμμα διότι «δεν βγαίνει». Μόνο που εδώ υπάρχει μια πολύ βασική παρεξήγηση. Στόχος των συντακτών του προγράμματος δεν είναι «να βγει».

Σε καμία από τις χώρες που εφάρμοσαν μνημόνιο, είτε εσωτερικό (Ισπανία, Ιταλία) είτε διευρωπαϊκό, το «πρόγραμμα δεν βγήκε». Ακόμα και στην Ιρλανδία. Απλά οι χώρες βγήκαν από τον κορσέ του μνημονίου. Και στην περίπτωση εκείνων που δεν μπορούσαν να ξαναγυρίσουν στις αγορές, ξαναγύρισαν. Αυτός είναι όλος ο σκοπός της ασκήσεως. Ο κ. Τσίπρας είπε στους συνομιλητές του ότι πιστεύει πως την άνοιξη θα ξαναγυρίσουμε στις αγορές. Μόνο που με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του αυτό μοιάζει σήμερα εντελώς αδύνατο. Αν ο στόχος είναι να ξαναγυρίσουμε στις αγορές ένας δρόμος υπάρχει. Εκείνος που συνιστά ο κ. Βαρουφάκης να μην ακολουθήσουμε: Pretend and extend. Να υποδυθούμε ότι μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους και να επεκτείνουμε την χρηματοδότηση.

Οι άλλες οδοί είναι κλειστές.

 

Πηγή: www.protagon.gr