Πατσαλής: “Στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα το νομοσχέδιο για αυτονόμηση των δημ. νοσηλευτηρίων”

{loadposition ba_textlink}

Την ερχόμενη βδομάδα οδηγείται στη Βουλή το κρίσιμο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση και την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, το οποίο αποτελεί την κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, αφήνοντας να νοηθεί πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και όχι το είδος του ΓΕΣΥ.

«Αναμένουμε μέσα στην επόμενη βδομάδα γιατί έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις και με τους εταίρους και με την Τρόικα και με τα υπόλοιπα τμήματα της Κυβέρνησης, το Τμήμα δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, το ΥΠΟΙΚ, τη Γενική Λογίστρια, τη Γενική Εισαγγελία, ούτως ώστε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας να είναι έτοιμο για δημόσιο διάλογο και αμέσως μετά κατάθεση στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Πατσαλής σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή, πέραν του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αφορούν τη μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής υγείας για την οποία το Υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει προσφορές για τα λογισμικά όλων των δημοσίων νοσηλευτηρίων γύρω στον Οκτώβριο, ενώ, όπως είπε, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένεται να βγει σε προσφορές αναφορικά με το λογισμικό για το ΓΕΣΥ.

Ο κ. Πατσαλής είπε πως τα προγράμματα της ηλεκτρονικής υγείας έχουν κοστολογηθεί γύρω στα €35 εκατ., εκ των οποίων τα €10,5 εκ το λογισμικό του ΓΕΣΥ και έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του ΟΑΥΓ.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πατσαλής είπε πως σχεδόν όλες οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα φάρμακα έχουν υλοποιηθεί και συμπλήρωσε ότι τα φάρμακα έχουν φθηνίσει και έχουν μπει οι βάσεις για το πώς θα είναι η πολιτική των φαρμάκων στο ΓΕΣΥ».

«Αφού γίνουν όλα αυτά, τα παρά πολύ σημαντικά με κορωνίδα την αναδιάρθρωση και αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για περισσότερες λεπτομέριες για το ΓΕΣΥ, το οποίο δρομολογείται όπως είναι γνωστό να εφαρμοστεί το 2017», τόνισε, προσθέτοντας το πόσο γρήγορα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ εξαρτάται απ` εμάς.

«Εξαρτάται από όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις, εξαρτάται από το λογισμικό, εξαρτάται από εμάς όσο πιο γρήγορα να μπορέσουμε να κινηθούμε», πρόσθεσε.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις αναφορές του ΓΓ της ΣΕΚ Νίκου Μωϋσέως κατά τη διάρκεια της ομιλίας στο συνέδριο, ο κ. Πατσαλής είπε πως το είδος του συστήματος, αν θα είναι μονοασφαλιστικό ή πολυασφαλιστικό, είναι μια από τις πολλές πτυχές του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Είναι γνωστό ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου, το Σύστημα Υγείας προσαρμόζεται, είναι ραμμένο ακριβώς στο τι χρειάζεται η κάθε χώρα. Δεν υπάρχει καλό ή κακό σύστημα, ανεξάρτητα αν είναι μονοασφαλιστικό ή πολυασφαλιστικό», τόνισε.

Στην ομιλία του, ο κ. Μωϋσέως τόνισε εκ νέου την ανάγκη για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, καλώντας την Κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την ιδέα για την εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος υγείας, το οποίο είναι εκ των πραγμάτων είναι αντιοικονομικό και ανεφάρμοστο, όπως αποφάνθηκε πρόσφατα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Σημείωσε επίσης ότι με την εισαγωγή του ΓΕΣΥ πρέπει να διατηρηθεί η αυτονομία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ενώ τάχιστα η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα με στόχο την προστασία των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια, οι οποίοι θα επηρεαστούν από την αυτονόμηση των νοσοκομείων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ