Πίσω από την κουρτίνα της ημισέλινου το Κυπριακό


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Το Κυπριακό δεν συζητείται πλέον ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.


Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στη νέα Κυριακάτικη εφημερίδα “24”


Μετετράπη σε δικοινοτική διαμάχη. Σ’ αυτό, δεν έχουν ευθύνη μόνο οι ξένοι, αλλά και η δική μας πλευρά, η οποία όμως δεν ξέρουμε πόσες και ποιές απειλές ή εκβιασμούς δέχθηκε. Θα μπορούσε να μην τις είχε αποδεχθεί. Είναι όμως εύκολο και εφικτό;

Οι Αμερικανοί ζήτησαν, εργάζονται και θέλουν λύση, το αργότερο μέχρι την Άνοιξη του 2015 και οι περισσότερες πιέσεις σε θέματα αρχών φαίνεται ότι έχουν ασκηθεί στην δική μας πλευρά.

Μεγάλη σημασία έχουν οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, τους τελευταίους δύο μήνες. Από την μιά, διαφαίνεται ότι παραμένει πιστός σε θέσεις που χαρακτηρίζονται ως «κόκκινο πανί» για την δική μας πλευρά, από την άλλη φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον πιέζει και μάλιστα αρκετά.

«Δεν θα πώ, έλα και πάρε αυτό για τα Βαρώσια»,  είπε ο Ντερβίς Έρογλου και συνέχισε:  «Δεν υπάρχει περίπτωση, πριν να παρακαθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να πώ, έλα και πάρε αυτό. Θα υπερασπιστώ και τα δικαιώματα όσων ήρθαν από την Τουρκία». Πρό τινος, ο κ. Έρογλου υπογράμμισε ότι πρέπει να περάσουμε γρήγορα στο «πάρε – δώσε» και πως πρέπει να καταλήξουμε σύντομα σε λύση. Ο κατοχικός ηγέτης αποκάλυψε επίσης πως στην τελευταία συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, του εισηγήθηκε αποναρκοθέτηση ολόκληρου του νησιού και πως ο κ. Αναστασιάδης του επανέλαβε το αίτημα της πλευράς μας για επιστροφή της Αμμοχώστου. «Οι Ελληνοκύπριοι», είπε ο Έρογλου, «ζητούν την επιστροφή 160.000 προσφύγων στις εστίες τους». Και κατέληξε: «Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όμως, ζητά και η τουρκοκυπριακή πλευρά». 

Χαρακτήρισε «πιο σκληρό διαπραγματευτή» τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τον Δημήτρη Χριστόφια. «Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν περισσότερο υπέρ της ειρήνης», δήλωσε στην Χουριέτ…

Ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε προ ημερών ότι δικός τους στόχος είναι να γίνουν τα δημοψηφίσματα σε τρεις μήνες, ωστόσο «… ο Αναστασιάδης δεν σκέφτεται ότι μπορεί να υπάρξει λύση πριν απ’ το τέλος του 2015. Επιμένει συνεχώς στην επιστροφή της Αμμοχώστου αλλά επιμένω και ’γώ στο θέμα που αποκαλούν οι Ε/Κ ως «εποίκους», γιατί τέτοιοι υπάρχουν ως και στην αντιπροσωπεία μας που συζητά με τους Ε/Κ. Ο πατέρας των εγγονιών μου είναι εκ Τουρκίας».

Αν δούμε πως, με τα δημοψηφίσματα δεν θα περάσει το νέο σχέδιο λύσης, ΔΕΝ θα πάμε σε χωριστά δημοψηφίσματα, δήλωσε με νόημα ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» των Κατεχομένων, Οζτίλ Ναμί. «Λεγόμενος», μόνο για μας, γιατί το τελευταίο διάστημα έκανε και συνεχίζει να γίνεται αποδεκτός σε επαφές στην Ουάσινγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ως ίσος προς ίσον. «Πέρασαν τόσα χρόνια και πολλά πράγματα άλλαξαν, γι’ αυτό δεν μπορούν κάποια θέματα, όπως αυτό της Αμμοχώστου, να συζητείται ως ΜΟΕ», εκτίμησε ο κ. Ναμί. Την ίδια δήλωση έκανε και ο τέως κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Τρανταχτή απόδειξη οι δηλώσεις αυτές, πως το Κυπριακό δεν συζητείται ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Έχουμε σχέδιο δράσης; Έχει χαραχθεί  εθνική πολιτική και στρατηγική, ή αφεθήκαμε στους τρίτους να «διευθετήσουν» τις δικές μας διαφορές και προβλήματα;

«Εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη και να είμαστε ένα βήμα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. 

Πώς θα χειριστεί όλα αυτά και πώς θα βγεί η δική μας πλευρά κερδισμένη, ένας θεός ξέρει…

Αυτές οι συνομιλίες, οι πρώτες σοβαρές μετά από την αποτυχία του Σχεδίου Ανάν, δυστυχώς διεξάγονται με την Ελλάδα και την Κύπρο σε εξαιρετικά δυσχερή διπλωματική θέση και τους διεθνείς παράγοντες αποφασισμένους, για πρώτη φορά, ν’ ασκήσουν αφόρητες πιέσεις. Ενώ η διαπραγματευτική θέση μας θα έπρεπε να είναι πιο ισχυρή λόγω του φυσικού αερίου, κατορθώσαμε, μη θέτοντας όρια καί όρους, ν’ αφεθούμε αποκλειστικά και μόνο στις ΗΠΑ και να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο την όρεξη στην Τουρκία, με την οποία οι χώρες αυτές έχουν πιο μεγάλα συμφέροντα.

Απούσα, χλιαρή και σε ρόλο παρατηρητή δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση. Συνοδός των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε μεγαλύτερα συμφέροντα στην Κύπρο παρά στην Τουρκία, το Κυπριακό θα λυνόταν αύριο, χωρίς μάλιστα η Ε/Κ πλευρά να χρειάζεται να διαφωνήσει πουθενά.

Η τουρκική διπλωματία, παράλληλα, εργάζεται πυρετωδώς, αποδοτικά, μεθοδικά και με διορατικότητα. Φοβάμαι να παρατηρήσω πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην δική μας περίπτωση.

Ηχεί ακόμα στ’ αυτιά μας η δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, πως «δεν υπάρχει κράτος, χώρα, που λέγεται Κύπρος». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν τότε τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας και μάλιστα η εφημερίδα Γενίν Ντουζέν έγραψε με νόημα: «Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μία χώρα που ονομάζεται Κύπρος. Σε μία χώρα που λέγεται Κύπρος, τί δουλειά έχουν 40.000 δικοί σου στρατιώτες; Γιατί η σημαία σου κυματίζει σε κάθε γωνιά; 

Ποιός είσαι εσύ και όταν το θέμα των Βαρωσίων έρχεται στην ημερήσια διάταξη μπορείς να πείς, σαν να ήταν ιδιοκτησία σου, ότι δεν θα δώσεις σπιθαμή γής στην Κύπρο, ακόμα και για την πλήρη ένταξη;». 

Όσο καθησυχαστικές και αν είναι οι τοποθετήσεις εκ μέρους της δικής μας πλευράς, δηλώσεις, μηνύματα και λέξεις διά στόματος τουρκικής πλευράς και κατοχικού ηγέτη, προδίδουν τις πραγματικές προθέσεις τους. Το πάρε – δώσε είναι στην πραγματικότητα δώσε – δώσε, όπως ήταν πάντα άλλωστε. Είτε θα περάσει αυτό που επιθυμεί η «σύμμαχος» χώρα των ισχυρών, Τουρκία, είτε απλώς θα μας επιβληθεί λύση από τους ισχυρούς της Γής, προς όφελος της Τουρκίας. Μακάρι να διεψευσθούμε. Ήδη όμως, σε πολλές περιπτώσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία μετατρέπεται σε κοινότητα και ως τέτοια προσέρχεται στις συνομιλίες και σε επαφές υψηλού επιπέδου.