Πόλη-φάντασμα η Λευκωσία

{loadposition ba_textlink}

Ο τουρισμός στην εντός των τειχών Λευκωσία, στο ζενίθ της καλοκαιρινής περιόδου, βρίσκεται 50-60% κάτω, σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ανακαινισμένου ξενοδοχείου μπουτίκ Σεντρουμ στην καρδιά της Λαϊκής Γειτονιάς στην αρχή της οδού Λήδρας.

Σε συνέντευξη του στην «24» ο κ. Γιαννάκης Αριστοδήμου τόνισε ότι αυτήν την εποχή, δηλαδή κατά τις διακοπές του δεκαπενταύγουστου μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, η Λευκωσία είναι άδεια διότι «δεν έχει τίποτα να προσφέρει και δεν διαθέτει ήλιο και θάλασσα».

«Αντιμετωπίζουμε πάμπολλα προβλήματα με την έλλειψη χωρών στάθμευσης κοντά στο ξενοδοχείο και οι τουρίστες αναγκάζονται να σταθμεύουν τα οχήματα τους στην τάφρο Ντ’Αβιλα και να έχουν το πρόβλημα και το βάρος μεταφοράς των αποσκευών τους», πρόσθεσε ο κ. Αριστοδήμου.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Σεντρουμ, το οποίο έχει ανακαινιστεί δυο φορές τα τελευταία 14 χρόνια που είναι στην ιδιοκτησία του, μας είπε ότι το ξενοδοχείο δουλεύει κυρίως με πολιτικούς από πρεσβείες, και εμπορευόμενους. Οι πελάτες του είναι κυρίως από την Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα.

«Οργανώνονται επίσης και συνέδρια στον χώρο του ξενοδοχείου τα οποία βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ οι τουρίστες που μας επιλέγουν αρχίζουν να έρχονται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο,» είπε ο κ. Αριστοδήμου.

«Ο λόγος που επιλέγουν την καρδιά της παλιάς Λευκωσίας είναι κυρίως η περιέργεια να γνωρίσουν τη πρωτεύουσα. Ωστόσο, από εδώ πηγαίνουν εκδρομές στα κατεχόμενα για να δουν και εκεί τι γίνεται», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας τόνισε ότι ο τουρισμός αυτό το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα δεν βρίσκεται σε τόσο ικανοποιητικά επίπεδα «όπως άλλα χρόνια» και περιέγραψε την κατάσταση «πολύ δύσκολη».

Όσον αφορά σχέδια για προσέλκυση περισσότερων τουριστών ο κ. Αριστοδήμου ανέφερε ότι «το παν σήμερα είναι το διαδίκτυο διότι οι τουρίστες προτιμούν τις απευθείας κρατήσεις και όχι μέσω μεγάλων τουριστικών πρακτόρων».

Τον ρωτήσαμε εάν πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν κάποια έργα στην πρωτεύουσα για προσέλκυση περισσοτέρων τουριστών.

«Ίσως η γέφυρα που λέγεται ότι θα γίνει αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες στην πρωτεύουσα στο μέλλον», μας απάντησε.

«Για την ώρα οι τουρίστες έρχονται από καθαρή περιέργεια για να γνωρίσουν την πρωτεύουσα και τα μονά ατραξιόν που υπάρχουν είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Αρχιεπισκοπή», μας είπε.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!