Επ. Εμπορίου: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να σωθούν


Διαβάστε επίσης: Επανεξέταση των εξαιρέσεων για το κούρεμα

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ευρεία σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα με όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα για το ζήτημα που αφορά την επιμήκυνση δανείων αλλά και το θέμα των επιτοκίων, αποφασίστηκε να συγκληθεί κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, με τη συμμετοχή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου.

Ο κ. Χριστοφόρου αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και των οδυνηρών αποφάσεων του Eurogroup. Είπε, επίσης, ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο, πέραν των γνωστών προβλημάτων που είχαν μέχρι σήμερα, βρίσκονται στη μέγγενη των οικονομικών αδιεξόδων, των περιορισμών που τέθηκαν και πολύ περισσότερο της παντελούς έλλειψης ρευστότητας στην αγορά».

Έχουν, συνέχισε, «να αντιμετωπίσουν αυξημένα επιτόκια, ψηλούς δανεισμούς, ψηλά ενοίκια, αυξημένη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και ουσιαστικά βρίσκονται μπροστά σε έναν αξεπέραστο φάσμα προβλημάτων που δυστυχώς τις οδηγεί καθημερινά στην απόγνωση, στο αδιέξοδο και στο κλείσιμο».

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι «η Επιτροπή Εμπορίου συνεχίζει να συνεδριάζει ασταμάτητα για αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων. Σήμερα, μαζί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αποφασίστηκε όπως υπάρξει μια ευρεία σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα με όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα για το ζήτημα που αφορά την επιμήκυνση δανείων αλλά και το θέμα των επιτοκίων».

Όσον αφορά τους περιορισμούς, είπε ότι «θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις και διαρκείς μελέτες των ζητημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μπορέσουν να τις απελευθερώσουν και να μπορέσουν να μεταβούν σε μια εύρυθμη λειτουργία».

Πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να πιέσουμε και το κράτος, το Υπουργείο Εμπορίου, για να λάβει δέσμη μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κράτους», αναφέροντας ότι «είναι γνωστά τα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα του κράτους και της πολιτείας, όμως πιστεύουμε ότι εδώ θα πρέπει να υπάρξει υπέρβαση γιατί εάν δεν προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τότε θα είναι ντόμινο και το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η αύξηση της ανεργίας και η ύφεση στην αγορά και ουσιαστικά θα μπούμε σε ένα νέο φαύλο κύκλο».

Ανέφερε περαιτέρω ότι «η απόφαση της Επιτροπής Εμπορίου είναι να στηρίξουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβαίνοντας σε οποιεσδήποτε νομοθετικές ρυθμίσεις χρειάζονται».

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ακόμη ότι «η Κεντρική Τράπεζα, ενώ προσπαθεί για να υπάρξουν χαλαρώσεις των μέτρων προκειμένου να λειτουργήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκουν μπροστά τους, δυστυχώς, κάποιες απαιτήσεις από την Τρόικα».

«Η διαβεβαίωση που μας δόθηκε είναι ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να μπορέσει να βελτιωθεί το κλίμα μέσα στο οποίο κινούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία να βρει τους κανονικούς της ρυθμούς», πρόσθεσε.

Είπε ότι «θέτουμε σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη δύο ζητήματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και τον κάθε Κύπριο πολίτη. Το ένα θέμα», πρόσθεσε, «αφορά τα τηλεφωνικά τέλη και το άλλο τη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Θα προσπαθήσουμε και στις δύο περιπτώσεις να γίνουν ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν, με μειώσεις, ακόμη περαιτέρω τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε από το Διοικητή της ΚΤ να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, όπως το πρόβλημα του ΚΑΠ, της άρσης των περιοριστικών μέτρων, της μείωσης των επιτοκίων, της παγοποίησης των δανείων για κάποια περίοδο και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Ανέφερε ακόμη ότι με βάση απάντηση του Διοικητή σε επιστολή της Επιτροπής για το θέμα της πρώτης κατοικίας, το νέο Μνημόνιο προνοεί περίοδο ακόμα έξι μηνών για ετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου για εκποίηση της πρώτης κατοικίας «συν ακόμη 2,5 χρόνια, περίοδος η οποία ξεκινά από την ημέρα που η τράπεζα θα κινηθεί νομικά κατά του ιδιοκτήτη».

Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας, ζητώντας εκ νέου όπως αυτή η πρόταση συζητηθεί και ψηφιστεί άμεσα.

Είπε ακόμη ότι ο Διοικητής της ΚΤ ανέφερε ότι το νέο Μνημόνιο δίνει περίοδο χάριτος 60 μερών για να διαπραγματευτεί η τράπεζα με το δανειολήπτη πιθανή μείωση επιτοκίου ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ενός δανείου.

Ο κ. Κώστα ανέφερε επίσης ότι ο Διοικητής της ΚΤ αποδέχτηκε εισήγηση της Επιτροπής όπως συγκαλέσει σύσκεψη στην ΚΤ των τραπεζών και του Συνεργατισμού για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα πρόταση νόμου για μείωση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης για την περίοδο από 1 Μαΐου 2013 μέχρι 31 Απριλίου 2013 και ζήτησε όπως αυτή η πρόταση συζητηθεί άμεσα για να δοθεί ανάσα ζωής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας έγινε μια προσπάθεια να εμπλακεί περισσότερο και η Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η Εισαγγελία σε όλα τα μέτρα που αφορούν τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων, θέματα που αφορούν μείωση ενοικίων και όλες τις ενέργειες που θα μπορούσε να λάβει το κράτος αυτή την κρίσιμη στιγμή ώστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντέξουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ανέφερε ότι ο Διοικητής της ΚΤ έχει αναλάβει πρωτοβουλία να συγκαλέσει σύσκεψη στην ΚΤ όπου θα προσπαθήσει να πείσει και τις εμπορικές τράπεζες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Συνεργατισμού όπου τις προηγούμενες μέρες φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για μείωση των επιτοκίων τόσο των καταθετικών όσο και των δανειστικών.

Είπε, επίσης, ότι η ΚΤ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεννοηθεί με Κεντρική Τράπεζα άλλης ευρωπαϊκής χώρας για να πάρει τη μεθοδολογία που έχουν χρησιμοποιήσει εκεί με στόχο να πιεστούν τα επιτόκια προς τα κάτω και πως όλα αυτά θα τα μελετήσει η ΚΤ μαζί με τις εμπορικές τράπεζες και τον Συνεργατισμό και αναμένεται ότι σύντομα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα επί αυτών των θεμάτων.

Δήλωσε δε πως αν δεν μπορούν να διορθωθούν αυτά τα θέματα με αυτούς τους τρόπους, η Επιτροπή Εμπορίου έχει ετοιμάσει επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα έτσι ώστε να εξετάσει εντός των επόμενων 48 ωρών κατά πόσο είναι δυνατό να επιλυθούν αυτά τα θέματα με νομοθετικό τρόπο.

Ανέφερε πως η επιστολή θα σταλεί παράλληλα με τις ενέργειες της ΚΤ. Απ’ εκεί και πέρα η ΚΤ έχει ενημερώσει τις εμπορικές τράπεζες και τον Συνεργατισμό αναφορικά με πρόνοια του Μνημονίου με βάση την οποία θα πρέπει το χρονικό διάστημα των 90 ημερών για να κριθεί ένα δάνειο μη εξυπηρετούμενο να επιμηκυνθεί κατά 60 μέρες.

«Αυτή είναι μια προσπάθεια που θα ενταθεί τις επόμενες μέρες και με εγκύκλιο του Διοικητή της ΚΤ προς τις τράπεζες» πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα αποτελέσει μια ανάσα προς τις επιχειρήσεις στη δύσκολη αυτή περίοδο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ