Πόσο πάει το «μαλλί»;

{loadposition ba_textlink}

Το ερώτημα είναι ρητορικό γιατί μέχρι στιγμής ούτε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει σε όσους δικαιώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο με την προσφυγή τους για τις πολλαπλές συντάξεις.

Οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν για ένα ποσό της τάξης των 5,5 – 6 εκατ. ευρώ, κι αυτό χωρίς να υπολογιστεί το επιπρόσθετο ποσό που θα χρειαστεί η κυβέρνηση, αφού με την απόφαση δημιουργήθηκε δεδικασμένο και θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα προσφυγές.

Ανάμεσα στα ονόματα που δημοσιεύθηκαν βρίσκονται πολλά γνωστά και προβεβλημένα πρόσωπα της Κύπρου. Η απόφαση βέβαια, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως ανάμεσα στους απλούς πολίτες που είδαν τις συντάξεις και τα επιδόματά τους να μειώνονται δραματικά.

Απ’ την άλλη πλευρά είναι απορίας άξιον γιατί θα πρέπει να εισπράττουν ως σύνταξη τεράστια ποσά ορισμένοι αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι πλέον στη δύση της ζωής τους και για να είμαστε ειλικρινείς αρκετοί από τους δικαιωθέντες στο Ανώτατο Δικαστήριο, έχουν εργαστεί ελάχιστα και η προσφορά τους προς το τόπο δεν δικαιολογεί τόσο μεγάλα ποσά.

Φτηνές δικαιολογίες

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πολλοί επιτήδειοι και μονίμως ανεπάγγελτοι κολαούζοι των κομμάτων, που κατά καιρούς «φυτεύτηκαν» με κομματικά κριτήρια σε διάφορες θέσεις του Δημοσίου, να μην αισθάνονται καμία απολύτως ντροπή, ενώ κάποιοι από τους δικαιωθέντες προβάλλουν ορισμένες γελοιωδέστατες δικαιολογίες. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ο νυν Δήμαρχος Στροβόλου κ. Σαββίδης, να δηλώνει ότι «έχω πάει σε πολλούς γάμους και έχω αυξημένα έξοδα». Σε τελική ανάλυση να μην πήγαινε και όχι να πληρώνουμε οι υπόλοιποι τα «χουβαρδαλίκια» του νυν Δημάρχου. Θυμίζει λίγο το «άλλος γ@@εί κι άλλος πληρώνει» ένα πράμα. Έτσι δεν είναι κύριε Δήμαρχε;

Η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων

Την ίδια στιγμή τα πολιτικά κόμματα, κατόπιν εορ- τής, επεξεργάζονται τρόπους για την αλλαγή της νομοθεσίας περί πολλαπλών συντάξεων. Προχθές Πέμπτη το ΑΚΕΛ ενέγραψε στη Βουλή πρόταση υπό τον τίτλο «Μελέτη των συνεπειών από την απόφα- ση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τις πολλαπλές συντάξεις και εξέταση τρόπων αντιμετώπισής τους» και ζητά όπως προσκληθούν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και η Νομική Υπηρεσία. Ο βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ. Ρίκκος Μαππουρίδης έκανε λόγο για νέα θέσπιση του νόμου με αναδρομική ισχύ και στην αιτιολογία του, να τύχει περιγραφής η πιεστική κοινωνική ανάγκη η οποία επιβάλλει τη θέσπισή του. Κάλεσε δε το ίδιο του το κόμμα «να μην δώσει πολιτική κάλυψη σε κατόχους δημόσιων αξιωμάτων, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή αυτών των ωφελημάτων». Την ανάγκη για λήψη διορθωτικών μέτρων ζήτησε και η ΕΔΕΚ
διά του βουλευτή του κόμματος Νίκου Νικολαΐδη.

Για την ιστορία παραθέτουμε τα ονόματα όσων δικαιώθηκαν με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι:

Μαρία Κουτσελίνη-Ιωαννίδου, Γιάννος Πιττοκοπίτης, Κυριάκος Συρίμης, Ζαχαρίας Τουλούρας, Χριστόφορος Γεωργιάδης, Βασίλειος Βασιλείου, Ανδρέας Ι. Θεοδοσίου, Ιάκωβος Παπαδοπούλου, Κώστας Πετρίδης, Ανδρέας Σπυριδάκης, Νικόλαος Πέτσας, Κωνσταντίνος Κάρμιος, Γιώργος Όξινος, Ανδρέας Σώσειλος, Κώστας Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Μηλιώτης, Λουκάς Ιατρού, Αθανάσης Χριστοφή, Γιάννης Λούτσιου, Ανδρέας Μαυρέσης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Ανδρέας Σεργίου, Παναγιώτης Τσολάκης, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Κώστας Μιχαηλίδης, Ανδρέας Λαμπριανού, Λοΐζος Αλεξάνδρου, Ανδρέας Χαμπάκης, Ιωάννης Χριστοδούλου, Κλαίλια Σουρμελή-Σκοτεινού, Μιχαλάκης Ιερείδης, Μάριος Ανδρέου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μιχαλάκης Σάββα, Ανδρέας Παυλάκης, Γιώργος Προκοπίου, Φλουρής Φλουρκά, Κυριακή Λουκαΐδου, Χριστάκης Παπαχριστοφόρου, Φώτης Σαββίδης, Νικόλας Ιωάννου, Στέλιος Στυλιανού, Γιώργος Σιδεράς, Σάββας Σεργίδης, Δρ Νίκος Παυλίδης, Άννα Ασιήκαλη, Αλέξανδρος Χαραλάμπους, Πέτρος Καρεκλάς, Λάζαρος Σαββίδης και Γλαύκος Καριόλου.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 12/10/2014.