Πότε οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας θα αποκτήσουν συνείδηση;

Του Γιώργου Πετρή 

 

Είμαστε μια ανάσα από το 2014 αφήνοντας πίσω το πολύ δύσκολο 2013 κατά το όποιο εισήλθαμε ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή της Κυπριακής ιστορίας σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.  

Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε και βιώνουμε καταστάσεις που συντάραξαν την Κυπριακή κοινωνία όπως τα φονικά τραγικά συμβάντα στο Μαρί, την παραλίγο κατάρρευση της οικονομίας με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την επιβολή του μνημονίου που είχε ως πρώτο βήμα το κούρεμα των καταθέσεων, τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που κατέληγαν σε φιάσκο για εξεύρεση επενδυτών στην Κύπρο, μέχρι και την αβέβαιη μέχρι στιγμής κατάληξη του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί λάθος χειρισμοί χωρίς ποτέ κανένας να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Πολιτική ευθιξία, φιλότιμο, συνείδηση, ανάγκη εξιλέωσης, είναι λέξεις που δυστυχώς δεν διακατέχουν κανένα σχεδόν από τους «αξιωματούχους» αυτής της χώρας.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα…

Πότε επιτέλους θα αποκτήσουμε «κυβερνώντες» που να μην νοιάζονται μόνο για την «καρέκλα»;

 

Παραθέτω μερικά παραδείγματα αξιωματούχων άλλων χωρών που είχαν τη μαγκιά να παραιτηθούν αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεων τους:

1)  09/02/2013 Την παραίτησή της υπέβαλε στην γερμανίδα καγκελάριο η υπουργός Παιδείας, Ανέτε Σαβάν, στενή συνεργάτιδα της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατηγορήθηκε για λογοκλοπή στη διδακτορική της εργασία.

2) 05/03/2013 Παραιτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Στεφάν Βανακέρ, εξαιτίας της διαφαινόμενης αποτυχίας συναίνεσης μεταξύ της κρατικής τράπεζας Belfius, πρώην θυγατρικής της Dexia και την ACW Group, για να ωφεληθεί η ACW group που είναι φίλια προσκείμενη στο κόμμα του πρώην υπουργού.

3) 17/6/2013 Παραιτήθηκε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας έπειτα από την αποκάλυψη ενός σκανδάλου διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας με κεντρική πρωταγωνίστρια την διευθύντρια του προσωπικού του γραφείου.

4) 10/07/2013 Την απόφαση του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, λόγω του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει όσον αφορά τη δράση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, οι οποίες τελούν υπό την επίβλεψή του.

5) 24.08.2013 Την παραίτησή του υπέβαλε ο δήμαρχος του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, Μπόμπ Φίλνερ, αφού 18 γυναίκες ανάμεσα στις οποίες μία εργαζόμενη στο δήμο τον κατηγόρησαν για ανάρμοστη συμπεριφορά.

6) 11/09/2013 Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας, Νάιτζελ Έβανς, παραιτήθηκε καθώς κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα.

7) 25/11/2013 Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας της Σλοβενίας Τόμαζ Γκάνταρ, επικαλούμενος αδυναμία να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας.

8) 27/11/2013 Την παραίτησή του υπέβαλλε ο Πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα Ρίγα, όπου 54 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν κατέρρευσε η οροφή ενός σούπερ μάρκετ.

9) 19/12/2013 Παραιτήθηκε ο κυβερνήτης του Τόκιο Ναόκι Ινόζε καθώς φέρεται να εμπλέκεται το όνομα του σε σκάνδαλο διαφθοράς.

10) 21/12/2013 Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομίας της Ουρουγουάης, δεδομένου σκανδάλου με αεροπλάνα, στο οποίο εμπλεκόταν το όνομά του.

 

Είναι μόνο δέκα παραδείγματα μέσα στο 2013, κρατικών αξιωματούχων σε διάφορες χώρες του πλανήτη που είχαν την μαγκιά και την πολιτική ευθιξία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

 

Δεν θα αναφερθώ σε κανέναν άλλο αξιωματούχο παρά μόνο στον Πρωθυπουργό της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις οποίος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση ενός σούπερ μάρκετ στη χώρα του όπου 54 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι ένας πολιτικός με ήθος, συνείδηση και πάνω απ’ όλα έχει σεβασμό προς τους πολίτες της χώρας του.

 

Στην Κύπρο μας όμως τι γίνεται;

Μετά την φονική έκρηξη στο Μαρί όπου έχασαν τη ζωή τους 13 αθώοι και κανείς δεν ζήτησε ούτε ένα συγγνώμη,

Μετά την παραλίγο κατάρρευση της οικονομίας με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την επιβολή του μνημονίου που είχε ως πρώτο βήμα το κούρεμα των καταθέσεων όπου δεν αποδόθηκαν ευθύνες σε κανένα,

Μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που κατέληγαν σε φιάσκο για εξεύρεση επενδυτών στην Κύπρο (θυμηθείτε τους επενδυτές από το Κατάρ),

Μετά την αβέβαιη μέχρι στιγμής κατάληξη του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης όπου ακόμα δεν ξέρουμε τι γίνεται.

 

Σίγουρα μπορούμε όλοι μαζί να ρωτήσουμε…  

Εμείς πότε θα γίνουμε Λετονοί;