Πρόεδρε είπες την μισή αλήθεια για το μνημόνιο


Διαβάστε επίσης για το διάγγελμα του Δημήτρη Χριστόφια. Διαβάστε ακόμα γιατι η Σκορδέλη αγόρασε μετοχές.


Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Ο Δημήτρης Χριστόφιας δικαιολόγησε τα αίτια που τον οδήγησαν στο μνημόνιο. Ουσιαστικά κινήθηκε σε 4 άξονες:

  • Γιατί προσφύγαμε στον μηχανισμό

  • Τι έχουν προκαλέσει οι τράπεζες 

  • Τι πέτυχε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις

  • Ενότητα για να κλειδώσει το μνημόνιο

Υποστήριξε ότι δεν ήταν επιλογή του, προσπάθησε να βρει πηγές χρηματοδότησης ωστόσο από τη στιγμή που μια μεγάλη κυπριακή τράπεζα δεν μπόρεσε να ανακεφαλαιοποιηθεί στα χρονικά όρια που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προ του φάσματος της κατάρρευσης της που θα παρέσυρε την οικονομία του τόπου στη χρεοκοπία, υποχρεώθηκε να προσφύγει στο Μηχανισμό.

Προσπάθησε μέσα από το διάγγελμά του να παίξει διπλό ρόλο. Του πολίτη και του Προέδρου. Του πολίτη που ζητά απαντήσεις και του Προέδρου που του απαντά. Ουσιαστικά έριξε όλο το φταίξιμο στις τράπεζες και στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη. 

Παραδέχθηκε ότι το τέλος του τραπεζικού τομέα θα σημάνει την χρεοκοπία της Κύπρου. 

Επικεντρώθηκε στην διαπραγματευτική δεινότητα της κυβέρνησης στους 4 μήνες που διαπραγματεύθηκε με την Τρόικα και στα όσα «έσωσε»

Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος μίλησε για αίτια εσωτερικών παραγόντων που οδήγησαν στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος της Κύπρου. Χαρακτήρισε την συμφωνία επώδυνη. “Με πόνο ψυχής πήραμε τις αποφάσεις” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος όμως έβγαλε στο τέλος και μια αγωνία. Να κλείσει οπωσδήποτε το μνημόνιο. Και ζήτησε ενότητα χωρίς πολιτικές κόντρες, ειδικά τώρα. 

Ο Δημήτρης Χριστόφια αν και παραδέχθηκε ότι δεν είναι αλάθητος, για ακόμη μια φορά δεν αναφέρθηκε στα λάθη της δικής του κυβέρνησης.  Για ακόμη μια φορά έριξε ευθύνες σε τράπεζες, κόμματα, ΜΜΕ ακόμη και υπουργούς. Και κατηγόρησε την κρίση διότι αυτή ανέδειξε διαρθρωτικές αδυναμίες και στρεβλώσεις που για δεκαετίες συσσωρεύονταν στην οικονομία. 

Αυτή ήταν η τελευταία μεγάλη απόφαση που πήρε… Η ιστορία θα δείξει σε πιο κάδρο θα τον κατατάξει.